Pages

08 June 2009

Pirati u Evropskom parlamentu

Partija pirata, koja se zalaže za legalizaciju file sharinga osvojila je jedno od 18 mesta koliko Švedskoj pripada u Evropskom parlamentu. 

Ovde je stari Lazarev tekst , a ovde je stari Slavišin tekst, koji su dosta bliski mojim stavovima o intelektualnoj svojini.

6 comments:

Slaviša Tasić said...

evo i mog, ima skoro tri godine:
http://trzisnoresenje.blogspot.com/2006/07/napred-pirati.html

Aleksandar Boskovic said...

Da li se vaši stavovi odnose i na tekstove koje drugi napišu? (jer ako mi neko ukrade tekst preko Interneta, ja i dalje imam taj svoj tekst...) Ili na knjige?

Lighthouse said...

Odličan članak Dimitrija Oreškina iz Nove gazete, u prevodu, na Peščanikovom sajtu. Toplo preporučujem i izvinjavam se zbog trollovanja.

http://www.pescanik.net/content/view/3244/1096/

Marko Paunović said...

passenger,

U sustini, da.

Poenta je da meni niko nije nista ukrao, niti mi je na bilo koji ocigledan nacin naneo stetu, ako uzme post sa Trzisnog resenja i objavi ga u novinama kao svoj tekst.

Ja smatram da bi tako nesto bilo nemoralno, svakako se ne bih druzio sa ljudima koji to rade, ali ne mislim da policija treba da ih hapsi.

Slaviša Tasić said...

passenger,

Autorsko pravo se odnosi na prenos i štampu, ne na lažno potpisivanje. Znači ako nema autorskih prava taj tekst možete bez pitanja da štampate na drugim mestima, ali ne i da ga potpisujete kao svoj.

Inače ja nisam spreman da branim stav da svu intelektualnu svojinu treba ukinuti, kao ni tamo u postu.

Aleksandar Boskovic said...

Marko,

ne znam kako se to onda uklapa u ideju zaštite privatne svojine. Jer, ako sam ja na nekoj knjizi radio godinama (da ne pominjem godine učenja, studiranja, itd.), a onda to neko jednostavno "skine" sa Interneta, to mi se ne razlikuje mnogo od krađe materijalnih dobara.

Naravno, kao što i Slaviša zna, ja sve svoje objavljene tekstove ionako stavljam besplatno na uvid i korišćenje na svom sajtu, ali mislim da je cela situacija sa piraterijom jako problematična. Krađa je krađa - pa makar to nazvali i "nacionalizacijom" :-)