Pages

27 March 2009

Vrlo bizarno

Američki sistem poreza na dohodak je, po mom mišljenju, komplikovan do apsurda. Nivo komplikovanosti je toliki da se veliki broj ljudi svake godine plaši revizije poreskih organa, čak i ako su sve popunili najbolje što su znali, bez ikakve namere da ne plate porez. Jednostavno, ko će znati sve detalje?

Kao dobar primer komplikacije, Marginal Revolution linkuje na član poreskog zakona koji precizira u kojim slučajevima možete kidnapovano dete da prijavite kao odbitnu stavku. Mrzi me da prevodim, pa evo teksta na engleskom:

You may be eligible to file as head of household even if the child who is your qualifying person has been kidnapped. You can claim head of household filing status if all the following statements are true.

1. The child must be presumed by law enforcement authorities to have been kidnapped by someone who is not a member of your family or the child's family.
2. In the year of the kidnapping, the child lived with you for more than half the part of the year before the kidnapping.
3. You would have qualified for head of household filing status if the child had not been kidnapped.

This treatment applies for all years until the child is returned. However, the last year this treatment can apply is the earlier of:

1. The year there is a determination that the child is dead, or
2. The year the child would have reached age 18.

4 comments:

Slaviša Tasić said...

Neverovatno je, sad sam prvi put popunjavao. Moraš cele godine da skupljaš razne dokumente kao i da čuvaš dosta toga iz prethodnih godina, da bi popunio poresku prijavu. Postoje online softveri koji mogu da ti olakšaju, ali čim dođe do neke komplikacije ili ako ti je slučaj malo složeniji onda ni oni ne pomažu. U tom slučaju postoji čitava industrija popunjavača poreza, ne samo privatni advokati i računovođe nego i lanci tih poreskih radnji koji su sada na svakom drugom uglu, razvili su se i u brendove (HR block na primer). Što bi rekao Obama, creating jobs.

Vanja said...

citao sam pre par godina dobru racunicu koliko se man hours utuca na popunjavanje poreza. stvarno teska glupost. da ne pricam kad se selis iz jedne drzave u drugu, pa moras da se prebacujes na novi sistem itd.

Lazar Antonić said...

Mislim da tu racunicu radi Fraser institute iz kanade koji rade i tax freedom day. Uzgred, to dolazi u aprilu u americi mislim.

wk said...

Citao sam clanak o tome kako je Bus nasledio komplikovan poreski sistem i obecao je da ce da ga pojednostavi. Umesto toga, broj stranica koji definisu sta je porez i kako se placa je porastao tri puta.

Slagali se mi sa Busovim idejama o vodjenju zemlje ili ne, to mi, iskreno, nikako nije jasno. Po ideji americkog neo-konzervativizma (tj. onog sto bi se u Evropi, uslovno receno, upravo smatralo ekonomskim liberaliznom) njima bi ideoloski trebalo da bude bliska upravo ideja o jednostavnom poreskom sistemu.