Pages

27 March 2009

Reintegracija monstruma

Jozef Fricl, bečki tamničar, silovatelj i ubica bebe, će kaznu služiti ne u zatvoru nego u psihijatrijskoj ustanovi; po zakonu je imao pravo da izabere jednu od tri ponuđene ustanove; i izabrao je jednu u podnožju Alpa, sa čistim vazduhom, gde će moći da uživa u pogodnostima biblioteke i fitnes centra, da se pridruži horu i uzima časove tenisa. Pogledajte ovde.

Objašnjenje jednog zvaničnika je da austrijsko društvo nema za cilj da kažnjava osuđenike, nego da ih reintegriše. Suprotno moralnim normama, zdravom razumu i nauci, koja potpuno odbacuje ideju da se monstrum od četvrt veka, verovatno rođeni monstrum, može nekako popraviti.

Suprotno i ekonomsko-pravnom rezonu, jer i monstrumi su racionalna bića i kao takva sada vrlo dobro znaju da ih posle ovakvih stvari ne čeka električna stolica nego Alpi. A nema sumnje da se i sam Fricl svih ovih godina uzdao u to.

Ali to je za kvaziintelektualne evropske progresivce vrhunac civilizacije.

4 comments:

glas naroda said...

slazem se sa poentom, ali u ovo nisam sigurna:

"Suprotno i ekonomsko-pravnom rezonu, jer i monstrumi su racionalna bića i kao takva sada vrlo dobro znaju da ih posle ovakvih stvari ne čeka električna stolica nego Alpi."

ne verujem da monstrumi (kao ni ostali) mnogo znaju o zaprecenim kaznama ili izgledu zatvora. zapravo, moja hipoteza je da kriminal nije veci nego sto jeste zato sto ljudi zamisljaju da su zatvori gori a kazne ostrije nego sto jesu.

tiki said...

Slaviša , Slaviša kakvi su to izrazi.Monstrum, divljak...
zar nebi trebalo "alternativno čedan" , "obiteljski seksualno posesivan"...........

šala naravno

Slaviša Tasić said...

glas naroda,

ja u osnovi verujem u racionalni model kriminala. ima mnogo načina da kriminalci saznaju kakve su kazne. ne nužno gledanjem u krivični zakonik nego u kontaktu sa ostalima, gledanjem vesti i čitanjem crne hronike, otprilike znaju, svesno ili nesvesno, šta ih za kakav slučaj čeka.

perica said...

Monstruozno je upravo nastojanje da se počinitelj najgnusnijih zlodela "reintegriše" u društvo. Najčasnije i najmoralnije što se u nastalim tragičnim okolnostima može uraditi je aukciona prodaja organa zločinca i ostale njegove imovine i obeštećenje žrtava ili najbliže rodbine u najvećem mogućem stepenu.