Pages

25 March 2009

Kraj recesije?

Sve je vise znakova da je, barem sto se SAD tice, recesija pri kraju, odnosno da je ekonomska aktivnost, kako to ekonomisti kazu "dotakla dno" i da pocinje da se oporavlja.

Cene kuca su tokom januara porasle 1,7%, prvi put posle skoro dve godine, pri cemu je u februaru prodaja kuca porasla 4,7%. To je prvi znak da je najgore proslo i da je najboljnija faza prilagodjavanja iza nas. Drugi vazan indikator koliko je kraj recesije blizu su industrije trajnih kapitalnih dobara jer one, pored gradjevine i kuca, bivaju najteze pogodjene recesijama. Posle visemesecnog kontinuiranog pada, koji je u januaru ove godine iznosio preko 7%, proizvodnja trajnih industrijskih dobara je u februaru porasla 3,4%. Posto su ova dobra u velikoj meri nespecificna proizvodna dobra, veliki porast njihove proizvodnje oznacava otpimizam poslovne zajednice u pogledu buducih performansi citave ekonomije (npr. kad prozivodnja celika i alumijuma raste to znaci da automobilska, traktorska i avionska industrija povecavaju naruzbine). Ekspanzija (izgleda) pocinje opet.

Kako je to zabavno. "Majka svih kriza", najgora ekonomska katastrofa posle Velike Depresije, koja je pokazala da je kapitalizam propao, zbog koje su marksisti poverovali da je ponovo svanulo njihovih pet minuta, prolazi posle nekoliko meseci, takoreci sama od sebe, pre nego sto je i jedna jedina mera predsednika Obame iz njegovog novog Njudila pocela da deluje. Stimulus plan od 800 milijardi dolara koji je trebalo da "spasi americku privredu od propasti" i "pokrene proizvodnju" je donet pre nesto vise od mesec dana, a podaci kazu da je privreda pocela da se oporavlja sama od sebe pre toga, otprilike u vreme dok je Obama polagao zakletvu, ili cak i nesto pre toga. Da ironija bude potpuna, jedine pare koje je federalna vlada vec potrosila na "resavanje krize" jesu Busovi i Obamini pokusaji da se lose banke spasu ubrizgavanjem skoro 1000 milijardi svezeg kapitala, sto je politika za koju postoji skoro opsti konsenzus da je bila cist fijasko, koji je samo pogorsao stvar.

Ovo samo dodatno pokazuje do koje mere je recesija iskoriscena kao izgovor za stvari koje je vlada htela da ucini i inace, ali ne bi bile popularne ili bi bih bilo teze prodati u normalnim uslovima: nacionalizacija zdravstvenog osiguranja, povecanje izdataka za obrazovanje, subvencije za zelenu energiju i jacanje sindikata. Obama je cak u jednom trenutku okrivio lose zdravstveno osiguranje i nedostatak cape-and-trade rezima za recesiju! Da ponovo parafraziramo sefa njegovog kabineta: "ne treba protraciti krizu". Ova kriza u tom smislu svakako nije protracena.

11 comments:

Ivan said...

Mislim da je prerano da objavljujemo kraj recesije i krize u SAD. Obzirom da mi je posao da upravljam portfoliom koji sadrzi i US Treasuries pratim sta se desava svakodnevno. Od pocetka krize vec se vise puta desavalo da neki indikator pozitivno iznenadi, ali se ispostavi da ili podatak nije bio tacan (kada izadje novi podatak za neki indikator cesto imate tzv. "revised" vrednost prethodnog podatka za taj indikator) ili je podatak predstavlja neko sezonsko iskakanje a ne promenu trenda. Recimo House Price index je za prethodni mesec imao rast od 0.1% kada je izasao, pa je kasnije revised na -0.2%, a Durable Goods Orders su prvo bili -5.2%, pa se ispostavilo da su ipak -7.3%.
Novi podaci su svakako ohrabrujuci, ali treba sacekati bar sledeci mesec da vidimo jel to pocetak novog trenda.

Ivan Jankovic said...

Da, ja sam zato namerno ostavio znak pitanja. Samo sam ukazao da je februar ipak specifican jer je nekoliko kljucnih indikatora pokazalo znacajan rast po prvi put posle vise meseci.

Gabriela said...

pale su i zalihe, drugi mesec za redom.

puzz said...

Na osnovu par brojeva si ti donio i zaključak i izmislio cijelu teoriju zavjere.

Teoretičar zavjere...

Ivan Jankovic said...

puzz, taj "par brojeva" spadaju u kljucne ekonomske indikatore koji pokazuju opste stanje jedne ekonomije. Ako oni stoje bolje ili znatno bolje jednog meseca u odnosu na prethodni onda je to dosta siguran pokazatelj da je ekonomija u tom periodu pocela da se oporavlja. I obratno, kad oni padaju, ekonomisti to tumace kao siguran znak slabljenja ekonomije.

Nema nikakve zavere, samo obicni, suvi fakti.

puzz said...

Ajde onda makni upitnik iz naslova. Ops, ili si ga namjerno tamo stavio?

Ivan Jankovic said...

Stavio sam znak pitanja zato sto recesija oznacava kraj perioda negativnog ekonomskog rasta u citavom kvartalu. Ti podaci jos nisu dostupni, a i kad budu nejasno je da li ce ovaj prvi kvartal biti ukupno pozitivan, tj da li ce se recesija oficijelno zavrsiti u aprilu. Ali, ja ovde govorim o trendovima i nagovestajima da ce tako biti. Privreda je po ovim podacima "dotakla dno", i to ce se verovatno pokazati vec u sledecem, drugom kvartalu kao znacajan rast GDP i formalni kraj recesije. Ponavaljam da ovi podaci mogu biti revidirani, kao sto Ivan kaze, i verovatno ce i biti, ali je malo verovatno da ce osnovni nalaz o oporavku ekonomije biti doveden u pitanje.

Znam da nije lako prihvatiti da kapitalizam nije propao a drug Marks rehabilitovan, ali sta da radimo. Zivot ide dalje. :)

Dejan said...

Ne bih rekao da je recesija nešto posebno okuražila marksiste, barem ne globalno. Nešto takvih slabo ima ovih dana. Barem ovde gde ja živim nema ih ni u vidu zabavnog faktora. Kejnzijanci jesu malo živnuli... a možda ih je sad tačnije zvati krugmanovci? Krugmanu je čak i Obama previše pro-market.

puzz said...

Ma Ivane, ja ne kažem da si ti u krivu, niti sam marksist koji tvrdi da je marksizam na samrti. Nisam lud da to mislim. Meni je samo bizaran raskoran između:

"Ali, ja ovde govorim o trendovima i nagovestajima da ce tako biti."

...i...

"Nema nikakve zavere, samo obicni, suvi fakti."

...i...

...i u detalje razrađene teorije zavjere koju si razvio na nečemu što je po tebi na trenutke nagovještaj, a na trenutke činjenica.

Meni je jasno, brojevi koje si naveo jesu činjenice (suhi fakti), ali ne činjenice na osnovu koje možeš sa sigurnošću tvrditi "prolazi posle nekoliko meseci, takoreci sama od sebe". Ajde, pročekajmo još par mjeseci, a onda će (nadam se) komentar kao tvoj imati više smisla, može?

puzz said...

Ops, lapsus (možda i frojdovski, tko zna :). Umjesto

"niti sam marksist koji tvrdi da je marksizam na samrti."

...planirao sam napisati:

"niti sam marksist koji tvrdi da je kapitalizam na samrti."

Ivan Jankovic said...

Puzz, suvi fakti o kojima govorim su zaista suvi fakti. :)

Ja nisam tvrdio da je recesija vec prosla u ovom prvom kvartalu 2009, vec samo da se u februaru privreda po mnogim kljucnim kriterijumima pocela oporavljati i da to najavljuje skori kraj recesije, nasuprot katastrofickim predvidjanjima Velike depresije (da li ce to biti vec u aprilu, ili na kraju drugog kvartala manje je vazno). Mozemo sad beskonacno da se sporimo oko termina, da li "polako prolazi" ili "podaci nagovestavaju prolazak" ali to nije mnogo pldodotvorno. Moja jednostavna teza je da svakako "nismo ocekivali" pocetak oporavka pre nego sto mere za njegovo "podsticanje" pocnu da deluju, bar ukoliko smo slusali americke medije i propagandu njihovih politicara. Stoga se i novinari u Americi jako trude da sto vise prikriju pozitivne podatke jer to ne ide u prilog onome sto su pricali mesecima u nazad.

Ne znam i dalje o kakvoj "teoriji zavere", koju ja navodno propovedam govoris. Mislim da si nesto pomesao. :)