Pages

16 January 2009

Vaclav Klaus

Ne dirajte tržište, kaže najliberalniji evropski predsednik u tekstu prevedenom na NSPM.

Češka je jedina zemlja na svetu gde je prosečan građanin čuo za Misesa i Hayeka, i to je naravno zbog Klausa koji se sve ove godine na njih dvojicu rutinski poziva u političkim govorima i intervjuima.

Sa druge strane, češki liberalni ekonomisti kažu da je Klaus mnogo više voleo da priča o Misesu i Hayeku nego da njihove ideje sprovodi u praksi -- za vreme premijerskih mandata podržao je državne banke, državne monopole, kontrole stanarina, vojnu obavezu i druge antiliberalne ideje. Ako vas ta strana medalje interesuje, ovo (pdf) je članak Jozefa Šime, ekonomiste austrijske orijentacije koji je uspeo da postane direktor ekonomskog fakulteta Karlovog Univerziteta u Pragu.

3 comments:

alektrich said...

To što te ideje nije sprovodio u praksi nije ništa čudno.
Šta god on mislio i želeo, nije sam u politici, a ista zna da bude jako komplikovana i kontradiktorna - znamo i sami...

Lighthouse said...

Odličan tekst. Klaus me je ovim prijatno iznenadio. Uzgred, iznenadio me je i NSPM, koji izgleda ipak malo diversifikuje svoju inače napadno anti-globalističku i protekcionističku orijentaciju.

Klaus je, vidim, uznapredovao, i napustio neke od svojih najgrđih anti-EU tirada. (Možda stranački kolega Topolanek pozitivno utiče na njega.) Klaus je, očigledno, svestan koliko je EU, time što je rođena na ideji slobodne trgovine (u početku samo ugljem i čelikom), jedan mirovni projekat, koliko je ideja EU bila važna za demokratizaciju Istočne Evrope, i koliko su njene vrednosti važne za sadašnji i za budući svet. Njegovo sadašnje upozoravanje da se ne sme dozvoliti da nas protivnici slobode zaskoče alarmističkim upozorenjima o navodnom smaku sveta je veoma značajno. Čak, ovakvi glasovi u EU mi daju nadu da čak i u slučaju da SAD privremeno posustanu kao lider slobodnog sveta, ima neke nade da Evropa preuzme taj barjak, ili neki sličan manji.

Ono što ipak još uvek zameram Klausu je nebriga za ljudska prava. I u ovom tekstu se ona prodaje ispod tezge pod floskulom "nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja". Mešanje, itekako mešanje! EU je to što je i zato što ima standarde ljudskih prava ispod kojih nijedna zemlja članica ne sme ići, a slično se očekuje i od drugih. Bez evropskog suda za ljudska prava, koliko bi ova bila cenjena u post-komunističkim zemljama? Klaus zaboravlja da je i njegova zemlja i susedne tako reći tek izašla iz totalitarističkog pakla, i da je bolje imati još jednu zaštitu više rezultata 1989. Da nije EU, začas bi i u njegovoj zemlji zaurlali romofobi, antisemiti i drugi, a u susednim ko zna ko drugi.

Eo ipso, ovo sve važi i za Balkan. Što se nama blato u kome se valja mindset prosečnog Čeha, gledano iz perspektive našeg balkanskog blatišta, čini kao da je najfinija pena za kupanje, samo je naš problem. Klaus je, uz sve poštovanje, i sve svoje liberalne uzlete i izlete, ipak konzervativac, a ne liberal po meri evropske kontinentalne liberalne tradicija.

perica said...

Gosn Tasiću, još jednom maximum respect!
Tekst Šime i Šasnija - Fama o leseferu u Češkoj - wonderful piece of libertarian writing. Vrlo ubedljivo podsećanje na činjenicu da je (u klasičnom smislu) "liberalni političar" contradictio in adjecto dakle nešto što biti-ne-može. Regan, Tačer, Klaus qua politicians su neprijatelji slobode - libertarian rhetoric notwithstanding. Čak ni političar-libertarijanac neće nas voditi ka slobodi iz jednostavnog razloga što je političar, a kao političar to jednostavno ne može. Libertarijanizam ne može biti politički projekat.