Pages

20 January 2009

Krunisanje, javni radovi....

Dok krunisanje novog Cara/Mesije u Vašingotnu traje, mi ćemo ovde razmatrati mnogo prozaičnije i, usuđujem se reći, profanije, ovozemaljskije teme. Naime, pošto smo prethodno videli koji sve razlozi kejnzijansko ekonomsko planiranje čine ništa boljim od lenjinističkog, današnje vesti nude još jedan razlog koji ja do sada nisam pominjao.

Asociated Press javlja da će samo oko 7% od celokupnog iznosa Obaminog fiskalnog stimulusa predviđenog za infrastrukturna ulaganja biti realizovano tokom 2009 godine. Jasno, da bi se infrastrukturni radovi tog obima sproveli potrebno je uložiti ogroman napor u koncipiranje projekata, cost-benefit analizu, pravljenje i sklapanje ugovora s "izvođačima radova" i sve ostalo. To traži vreme. Drugim rečima, dok birokrati naprave plan, recesija će sama proći. Kad god da je recesija u Americi počela, skoro sva predviđanja kažu da će se ona verovatno završiti negde u drugoj polovini 2009. Dakle, ogroman deo državnih ulaganja u infrastrukturu uopšte neće biti potrošen dok recesija ne prođe sama od sebe!

Očigledan zaključak odavde je da je recesija samo vrlo loš i providan izgovor za ono što političari u Vašingtonu i njihovi novinari i intelektualci zapravo žele iz drugih razloga - dramatično povećanje državne uloge u ekonomiji, a prevashodno državne potrošnje. Recesija samo služi da se neukom narodu, zastrašenom "ekonomskim kolapsom" i "neviđenom krizom" lakše proda ekonomska agenda njudilovskog kolektivizma. Niko nije toliko glup da veruje u ekonomsku bajku o "fiskalnom stimulusu" kao leku za recesiju (koliko vidimo, čak i mainstream mediji su shvatili) . Radi se o znamenitom "nedozovljavanju da kriza prođe neiskorišćena" kako se izvoleo izraziti drug Šef Kabineta.

6 comments:

Lighthouse said...

Naslov na CNN:
This is America happening.

http://www.cnn.com/2009/POLITICS/01/20/obama.inauguration/index.html

Poznato mi zvuči, i ako moj engleski nije zahrđao, znači li to "događanje Amerike"?

Stvarno ga preteraše. Neka je po sto puta prvi put da ovo ili prvi put da ono, svaka čast, ali to nije razlog da se prospe i poslednje zrnce zdravog razuma.

Ivan Jankovic said...

Da ne govorimo o tome da ce biti potroseno otprilike cetiri puta vise para ma Obaminu, nego na drugu inauguraciju GWB. A tada su liberali prigovarali kako ekonomija nije bas u sjajnom stanju, i traje rat, te je tako skup ainauguracija neprikladna. Sta li bi tek trebalo da kazu za ovu danas_

Slaviša Tasić said...

Ova je deo stimulusa. Svaki dan treba organizovati inauguracije dok se ekonomija ne oporavi.

Ivan Jankovic said...

Slavisa, upravo si dao originalan doprinos kejnzijanskoj teoriji - pronasao si jednu formu stimulusa koja ne zahteva gubljenje vremena. Samo jos da napravis ekonometrijsku analizu koja pokazuje da ulaganje u permanentnu inauguraciju predsednika ima multiplikator 3 ili 4 (za razliku od bednih 2 ili jos manje kod infrastrukture), izrazis to matematicki i objavis u American Economic Review i eto te medju ozbiljnim ekonomistima!

Dejan said...

Jedan trezveni pogled na inauguraciju: Seduced by the Saint: "Sober analysts must be standing aside, wondering about the role of emotion in politics and its implications for critical scrutiny of Obama’s presidency. But many other observers have metaphorically cast aside their crutches and accepted that Obama has made them whole again." Da nije zabrinjavajuće, bilo bi smešno.

tiki said...

Ja se nemogu oteti utisku da je Mišel Obama nova američka Mira Marković . Mislim da ta žena nosi neku zadrtost u isterivanju neke svoje pravde. Neznam dali je neko do sad amalizirao njen "lik i delo"