Pages

09 December 2008

Nagrada Tržišno rešenje 2008.

Bliži se kraj godine i vreme je da ponovo dodelimo nagrade za tržišno i netržišno rešenje godine. Da podsetimo prošlogodišnji pobednici su Danica Popović i Slobodan Milosavljević. Za razliku od prošle godine promenićemo pravila izbora. Naime dok su prošle godine komentatori birali pobednika glasanjem, ove godine će nagrada biti dodeljena komisijski. Kao i prošle godine i sada komentatori mogu da ostave predloge za kandidate u komentarima na ovaj post. Nagrade se još razmatraju a pobednici će biti proglašeni do kraja godine.

23 comments:

Igor said...
This comment has been removed by the author.
Igor said...

Demokratizacija procesa, nema sta. Zasto jednostavno ne obavestite narod proglasom sta je Politbiro odlucio...
c c c
trzisni predlog: profesor Nikola Samardzic, u mnogo navrata promovisao privatizaciju infrastrukture, javna preduzeca, kritikovao Obamu (bar jedan glas od Ivana) etc.
Dobro, mozda je ovo stretch kao i nobelovka za Gora i Junusa, al eto, bilo bi lepo da pro-trzisnu nagradu odnese neko ko nije ekonomist ili ekonomiski novinar.

anti-trzisni predlog: ministarka Jasna "nije regulisano dakle ne postoji" Matic

Lazar Antonić said...

Igore odakle ti to da smatramo demokratiju najsavršenijim oblikom odlučivanja?

Odlučili smo se za komisijsko dodeljivanje nagrade ove godine jer ne želimo da popularnost pojedinaca (ili institucija) utiče na izbor. Ipak je cilj nagraditi najveći doprinos liberalizmu.

Igor said...

Ma ne kazem ja da je najsavrseniji. Ali najtrzisniji jeste. Basics of internet promotion: ukljucite sto vise citalaca u interakciju. To uvek povecava posecenost sajta, sto kreira revenue.
No dobro. Ovako sa komisijom to bi imalo smisla ako bi ste bili neki institut ili formalna organizacija. Ja sam mislio da je Trzisno Resenje the nagrada nesto sto odlucuju citaoci, kao "nagrada publike".
Eto, samo razmisljam marketinski;)

Lazar Antonić said...

Naravno da glasanje ima prednosti. Sada smo se odlucili za ovaj nacin dodele, videcemo sta kako cemo to organizovati sledeci put.

mp said...

netrzisno resenje godine ubedljivo prodaja NIS. mada ni jasna nije daleko, a bogme ni guverner sa svojim stalnim uplitanjem.
za trzisno resenje jednostavno ne vidim kandidata...

Lazar Antonić said...

Da, molim vas predlazite licnosti ili institucije za dodelu nagrada. Ne dogadjaje.

Vlada said...

Slažem se sa Igorom:

Anti-tržišni predlog:
Ministarka Jasna "nije regulisano dakle ne postoji" Matić, ali i ministar Slobodan "nema monopola" Milosavljević, Bojan "rasturam konkurenciju" Krišto kao i svi ostali direktori javnih preduzeća

Tržišni predlog:
u Srbiji je pomama za državnom regulativom, možda ponovo Danica Popović

Aleksandar Boskovic said...

a ko je u komisiji?

Aleksandar Boskovic said...

tržišni predlog:

Vladimir Gligorov i Miša Brkić
(bar na jednog od njih Ivan neće staviti veto :) )

anti-tržišni:

Danica Popović
(zbog onog sramnog pisma podrške Lj. Smajlović i njenoj viziji NEPRIVATIZOVANE "Politike")

Lazar Antonić said...

Još ne znamo. Sigurno blogeri TR a možda još neko.

Igor said...

Mozda najverniji/najdosadniji komentatori??

Lazar Antonić said...

Još ne znamo. Možda.

andreas breme said...

pa nemoj mozda, lazare

nego nam dajte pravo glasa kad vec necete novcanu nagradu

danica popovic said...

Postovani blogeri, postovani posetioci,

Kao proslogodisnji laureat nagrade "Tržišno rešenje 2007", čini mi se da treba da kazem i ja koju reč.

Najpre, da kažem da mi je ovo bila najdraza nagrada do sada.

Da li stvarno treba da naglasim da je ceo fazon bio u glasanju? Da li stvarno treba da kažem da ne bih ni prihvatila nagradu nekakve komisije, makar bila sastavljena od grupe neverovatno slatkih klinaca sa bloga? Tim pre je ne bih primila, iskrena da budem, smislila bih neki ubedljiv razlog zašto baš, eto, ne mogu da je primim, da je daju drugome, itd.

Ali imamo ovde jedno fundamentalno pitanje - zove li se ovaj blog "Plansko resenje", na kome nekakve troclane komisije (citaj, interesne grupe) dodeljuju nagrade? A "narod" je pametan samo da predloži kandidate, no odgovornost za izbor, eeee, to mora na sebe da preuzme komisija. Spremate se i vi da uskoro postanete "maljčiki", jel?

I najvažnije pitanje - ko to treba da dobije nagradu, a ne bi prošao kod "glasača", pa komisija treba da ispravlja ovaj "market failure", a nama da soli pamet kako se, u stvari, bore protiv regulative?

Da li tržište - demokratija - baš toliko promašaja pravi da mu ne smete dati pravo glasa? To tvrdi vaš prošlogodišnji laureat anti-tržišnog rešenja, g. Milosavljević, ali sam mislila da vi zastupate suprotno stanovište.

Naravno, ovo pismo treba da posluži i toj svrsi da obavestim "plansku komisiju" da ne bih prihvatila da budem ponovo kandidat, jer smatram da je jedna bila dovoljna. A pogotovo ako bi trebalo da me bira ili osporava nekakva "planska komisija", koja se zalaže za slobodno tržište i demokratiju.

Puno pozdrava svima
Dana

Dakle, povlačim se iz takmičenja, hvala onima koji su mislili da imam nekog doprinosa u širenju liberalne demokratije.

Unknown said...

Dano, nemojte da ste na kraj srca. I prosle godine vas je biralo 20-ak idiota. To je "demokratija"? Mozda i jeste bilo malo demokratskije od ovog, ali nije bitno, rec je o istom drustvu iz coska. Svakoj iole inteligentnoj osobi (o stilu i elementarnom dostojanstvu da ne pricam), njihova podrska moze biti samo indikator da nesto ozbiljno nije u redu. To je tezak blam, a ne razlog za veselje.

Ne znam sta je nagrada ove godine, ali ako je gasna komora, ja vam svima dodeljujem prvu nagradu i zelim vise srece dogodine.

Resenje mozda deluje "kolektivisticki" (moglo bi se reci da je rec o nekoj vrsti "kolektivnog smestaja", na primer), ali nije, nego je samo ekonomicno i nadasve pravedno.

danica popovic said...

Pa u pravu ste vi, Aleksa, oko toga ko je mene birao prošle godine, ali to je upravo onih 20-ak "idiota", ili lepše da kažemo, to je upravo ono "društvo iz ćoška" do koga je meni u Srbiji stalo: najpismeniji, najpametniji, najduhovitiji (ponekad). Dakle, elita. Zato mi i jeste bilo krivo.

Sad mi više i nije tako krivo, ali neću da brišem prethodni post. Rešenje će, što kažete, svakako biti pravednije, a što se tiče ekonomičnosti, nemam pojma, možda i to.
pozdrav celom društvu iz ćoška
Dana

Unknown said...

Dano, vidim da ste poranili jutros, nadam se da ste videli odgovor koji su vec dva puta obrisali.

Igor said...

Danicu za predsednicu (ili predsednika, ako joj bas smeta gender-sensitive language)!!!!!!!

Slaviša Tasić said...

Ok pozadina afere je da je nekoga mrzelo da napravi sajt za glasanje... Ali evo sastanak politbiroa je u toku, promenićemo.

Lazar Antonić said...

To nije pozadina Slave.

Dakle, odlučili smo se da sami dodelimo nagradu jer ne želimo da popularnost pojedinca utiče na izbor.

Sa druge strane razumemo prednosti izbora. Slažem se sa Igorom da je glasanje interesantnije iz marketinških razloga. Vidim da se i ostali komentatori slažu sa Igorom i da im je učestvovanje u izboru znači. Zbog toga politbiro ponovo i zaseda.

Lično se ne slažem sa Danom Popović. Ne vidim koja je veza između borbe protiv regulative i komisijskog izbora za nagradu privatnog udruzenja. Nismo nikada pokušali da se borimo protiv regulative privatnih asocijacija ili kompanija. Ta kritika se uvek i jedino odnosila na državu.

Nisam čuo da je iko kritikovao Cato institut što Milton Friedman nagradu dodeljuuju komisijski i da povrh toga to koriste kao dokaz njihov netržišnog opredeljenja.

danica popovic said...

Pa ni Nobelova nagrada se ne dodeljuje glasanjem, nije stvar u tome, Lazare, problem je u tome što Cato institut, koji pominjete, uvek na isti način dodeljuje nagrade.

A da je taj Cato institut najpre dodeljivao nagradu glasanjem, pa se naredne godine javno predomislio, i to još i obrazložio time da glasanje ne dovodi do željenog ishoda, pa tek onda proglasio Fridmana za pobednika, nisam sigurna da bi Fridman uopšte pristao da uzme nagradu, to kažem.

I privatna udruženja, naime, grade kredibilitet, ako žele da privuku kredibilne laureate, koji će pristati da uzmu nagradu od njih. A ako me još ubedite da je pišmanjenje način da privatna firma izgradi kredibilitet, onda je stvar u redu.

puno pozdrava
Dana

Lazar Antonić said...

Nismo rekli da glasanje ne dovodi do željenog ishoda, naprotiv za sada smo veoma zadovoljni ishodom.

Medjutim ja mislim da postoji realan problem da ubuduće nagradu dobiju najpopularniji kandidati a ne oni koji su najviše doprineli razvoju liberalizma. Možda samo tražim tržišnu grešku gde je nema ali onaj most za chuck norrisa u budimpešti me malo brine.

Slažem se da je menjanje pravila u sred igre problematično. Sa druge strane tek smo počeli i još uvek istražujemo šta je najbolje.

Hvala Vam puno na komentarima. Uzećemo ih sve u obzir i razmisliti o svemu opet i blagovremeno vas obavestiti da li odustajemo od komisijskog izbora ili ne.