Pages

12 November 2007

Nagrade Tržišnog rešenja

Iz želje da promovišemo razvoj liberalizma Tržišno rešenje će 28. decembra ove godine, po prvi put, dodeliti nagrade osobama koje su u toku 2007. najviše doprinele razvoju liberalizma u Srbiji (Tržišno rešenje godine) i gušenju liberalizma (Netržišno rešenje godine). Još nismo odlučili šta će pobednici tačno dobiti ali će nagrade sigurno biti interesantne i korisne.

Detalji procesa:
Ko god želi može da ostavi predloge kandidata za nagrade u komentarima ovog posta. Potrebno je ostaviti ime osobe koju predlažete i razloge zbog kojih smatrate da dotična osoba zaslužuje nagradu. Potrebno je da naglasite za koju nagradu predlažete kandidate. Proces predlaganja će trajati 7 dana. Po isteku ovog perioda blogeri TR-a će izabrati nekoliko kandidata za koje će biti moguće glasati. Glasanje će biti dozvoljeno svim posetiocima Tržišnog rešenja. Blagovremeno ćemo objaviti link za glasanje. Glasanje će biti ograničeno na jedan glas po računaru. Neka najbolji pobede.

Skromni blogeri TR-a nemaju prava da učestvuju u izboru ni pravo glasa. Mi imamo ulogu engleske kraljice, a tako se i oblačimo. Posebno Slaviša.

10 comments:

Anonymous said...

Netržišno rešenje godine:

1. Slobodan Milosavljevic za zabranu izvoza zita,
2. Dragan Djuricin za mnogo toga
3. Antimonopolska komisija sto nije nista uradila u stvarima u kojima je mogla nego je jurila vestice

Trzisno resenje godine. Mnogo teze:

1. Dinkicev predlog da se privatizuje vecinski deo NIS-a.
2. Odbijanje gradske vlasti da sprovede odluku o smanjenju broja taksista.
3. Koncesija za Horgos-Pozega
4. Potpisivanje CEFTE
5. Parafiranje SAA sa EU
6. Ukidanje obavezne rezerve za vreme "Nedelje stednje"

Lazar Antonić said...

Hvala na predlozima. Samo da pojasnimo. Nagrade dobijaju pojedinci ne agencije, saveti, komisije, preduzeća i slično. Npr. ako mislite da je potpisivanje CEFTE genijalan potez onda predložite osobu koja je doprinela ili najviše doprinela potpisivanju CEFTE, i sl.

Takođe bi bilo dobro da ostavite razloga zbog kojih predlažete ljude. "Mnogo toga" kao što ste rekli za Đuričina nam ne pomaže previše.

Anonymous said...

Netrzisno resenje godine (bez konkurencije)- Slobodan Milosavljević zbog zabrane izvoza žita

Tržišno rešenje godine

1.Radovan Jelašić za ukidanje obavezne rezerve banaka za vreme "Nedelje štednje"
2.Mladjan Dinkić - predlog za privatizaciju većinskog dela NIS-a

Joker

Anonymous said...

Slazem se sa Jokerom, netrzisno resenje Dragan Djuricin i Slobodan Milosavljevic. ovaj prvi jer ima uticaj u akademskim krugovima i sire, a ovaj drugi zna se.

Trzisno resenje Dinkic, i ne samo za nis, vec i za iznosenje na berzu javnih preduzeca iako je ogranicio promet. Ako mi padne na pamet neko drugi napisavu

Igor said...

TR godine:
Vladimir Gligorov, zbog programa LDPa, javnih nastupa, kolumni u Blicu i Ekonomistu i donosenja ideja liberalizma u main-stream.

NTR godine:
Ministar Milosavljec zbog zabrane izvoza zita.

Anonymous said...

Milosavljevic za NTG

Ne znam ko je najvise doprineo ali Cefta je definitivno najtrzisniji korak godine. Djelic?

Sto se tice "promovisanja" Gligorov i profesorka Popovic za par tekstova koje sam procitao.

Igipop

Marko Paunović said...

Za CEFTU je prakticno nemoguce pohvaliti jednog coveka. Toliko se to dugo rasteze da bi trebalo nagraditi 2-3 ministra iz prosle i 2-3 iz ove Vlade. Na kraju ga je, ako ne gresim, potpisao Kostunica.

Lighthouse said...

Moji predlozi za nagradu Tržišno rešenje godine:
1. Vladimir Gligorov, za ulogu koju je odigrao u tranziciji LDP od nasleđene socijaldemokratske politike DS do najliberalnije, ili bar najmanje anti-liberalne, stranke u Srbiji.
2. Miša Brkić, za ekonomsko prosvećivanje javnosti, bar njenog obrazovanijeg dela.
3. Miroslav Prokopijević, isto.

Predlozi za Netržišno rešenje godine:
1. Slobodan Samardžić, za poseban doprinos, u okviru svog Ministarstva i van njega, jačanju i množenju potpuno nepotrebne birokratije.
2. Velja Ilić, za brutalno gaženje - pored ostalog - principa supsidijariteta (Autoput Horgoš-Nowhere).
3. Božidar Đelić, za niz "pametnih" predloga, koji navodno vode "boljem životu" (a u stvari "Boljem životu"), a koje je izneo ili podržao ili tolerisao (100 evra po hektaru, ukidanje bebi-PDV, odlaganje privatizacije NIS i EPS, državni grantovi za najbolje biznis planove, itd), kao i za izjavu da se ponosi što je evrokrata.

Anonymous said...

Nemojte da zaboravite Danu Popovic za TR, ako nije kasno... :)

Anonymous said...

Moj favorit je Dana Popovic, Gligorov mislim da se kompromitovao ovom saradnjom sa ldp.

LIGHTHOUSE:

Mislim da LDP kad bi kojim slucajem ucestvovao u vladi bi vodio etatistickiju politiku nego sadasnja koalicija. Pogledajte samo ove sukobe sa Miskovicem, mada mislim da je to posledica toga sto Miskovic nije hteo da daje pare LDPu, a ostalima daje :)

Ne bi trebali zaboraviti da je za vreme djindjica su odredjeni biznismeni imali privilegije i zastitu, a ceda je tad bio njihov saradnik a danas bi bio jos gori. Mislim, meni je skroz neverovatno da se on buni zbog miskovica, a onda nakon toga kaze kako njegove dzipove placa Markovic. I to je takva bahatost da bi to samo moglo da destabilizuje ekonomsku situaciju.

I ne zaboravite one predloge o povecanju pozitivne diskriminacije, kvotama za zene i manjine, specijalnim timovovima koji bi provocirali poslodavce prilikom razgovora za posao itd. Ako je to ekonomski liberalizam, onda...