Pages

06 September 2008

Ministar objašnjava antimonopol

Slobodan Milosavljević, prošlogodišnji laureat Netržišnog rešenja godine.

Moramo prvo da ga pohvalimo:

Priču o monopolima morali bismo dramatično proširiti, da sutra pod udar Komisije za zaštitu konkurencije dođu i NIS, EPS, javna komunalna preduzeća, oni koji asvaltiraju puteve i svi oni koji imaju stoprocentno učešće, ali se njima niko ne bavi jer su u državnom vlasništvu.


Ali onda ministar objašnjava kako stvari funkcionišu u Americi:

U Americi možda jedini čovek koji je iznad predsednika države je predsednik antimonopolske komisije. On je bog koji zemljom hodi, nikada javno ne obrazlaže stavove, ne ulazi u medijske polemike sa novinarima i političarima. Šta on kaže, to je zakon i važi za sve. Srbija mora takvu poziciju da obezbedi i svom predsedniku Komisije za zaštitu konkurencije.

Say what!? Ali Amerika uopšte i nema takvo telo, a naročito ne takvog šefa, capo di tutti capi! Antimonopolski zakon sprovode sudovi, što je mogao da primeti svako ko je površno pratio recimo slučaj Microsofta. Sudovi odlučuju na osnovu nekoliko zakona, i pošto je common law, na osnovu velikog broja prethodnih sudskih slučajeva. Postoji odeljenje u Ministarstvu pravde i postoji Savezna trgovinska komisija, dva tela čija uloga je da podnose tužbe protiv nekog monopola. Oni igraju ulogu tužioca, a sud odlučuje, jedino sud. Kakav predsednik komisije, moćniji od predsednika, bog koji zemljom hoda, ništa javno ne obrazlaže, lupa čvrge političarima? Odakle mu to!?

11 comments:

Marko Paunović said...

Neverovatno... Doduse, on je samo ministar trgovine, ne mora da zna bas sve detalje.

Ali ja bih ipak pohvalio ovaj intervju. U odnosu na ono sto je pricao kao ministar poljoprivrede, ovo je super.

Sandra said...

Ma on je pun bisera.

Jednom sam ga slusala na TV-u kada mu je voditelj prebacio visoke cene hrane u privredi iako smo poljoprivredna zemlja i imamo dobre uslove. Na to mu je ministar odgovorio da mi treba da smanjimo potrosnju hrane i da bi teglica ajvara svedskoj porodici trajala meseca dana, a ne kao kod nas 3 dana.

Marco said...

ahahaha ovo za ajvar je super

Marco said...

Inace i meni se cini da se covek izuzetno popravio. Na primer "Pri tome, fokus javnosti ne treba da bude procena tržišnog učešća, već zabrana ili otežavanje novim igračima da uđu na tržište, gušenje konkurencije, nedozvoljene akvizicije i preuzimanja, neopravdano povećanje cena proizvoda, izazivanje nestašica iz špekulantskih razloga" osim ovog neopravdanog povecanja cena sto je jos jedan biser.

Jel neko primetio pitanje novinara "Od državnog monopola samo je gori privatni..." ?

Slaviša Tasić said...

Da, novinar je ponovio mantru.

wk said...

Ministar bi verovatno zeleo da se napravi "nezavisna" komisija, koja bi bila nedodirljiva i u koju bi se utrpali nestranacki puleni bliski partijama sa vlasti. Ala bi bilo lepo biti sef takve komisije kojoj niko ne moze nista!

A sto se tice privatnog monopola, ja zaista ne vidim kako on moze biti bolji od drzavnog. U teoriji (praksa to apsolutno demantuje) na drzavni monopol se moze uticati smenom vlasti, ne znam da li postoji ikakav mehanizam uticaja na privatni monopol.

Sandra said...

Pa, moze da se utice na privatni monopol na primer regulacijom i zakonima uciniti da im poslovanje bude manje profitabilno ili ih naterati da se pridrzavaju odredjenih propisa.

Slaviša Tasić said...

Evo posta zašto je privatni monopol u proseku bolji od državnog
ovde

wk said...

Slazem se ali ja sam mislio na monopol stvoren zakonom (kao telekom kod nas) a ne na monopol kreiran situacijom na trzistu. Npr. meksicki telekom je zakonski monopolista samo sto je u privatnom vlasnistvu.

Moj problem sa monopolom nije njegov profit kao sto je sartr pomislio, vec to sto nudi skupe usluge, ne nudi nove usluge i jednostavno ga boli uvo za kupca.

Privatni monopolisti (npr. Microsoft) su za trunku bolji od toga, ali isti problemi ostaju mada mozda ne u tolikoj meri.

Vanja said...

a ovo telo koje se spominje u clanku: http://www.blic.co.yu/svet.php?id=56214

Slaviša Tasić said...

vanja,
i tu piše "antimonopolsko odeljenje u ministarstvu pravde SAD koje priprema tužbu". To je jedno od dva tela koja samo mogu da TUŽE, kao što sam i rekao u postu. A odlučuje redovan savezni sud.