Pages

16 September 2008

Dragulj Medine

Vlada Srbije je u saopštenju izrazila žaljenje zbog objavljivanja knjige Dragulj Medine koja piše o životu jedne od Muhamedovih supruga: Izdavanje ove knjige, s obzirom na složenu i osetljivu političku situaciju u svetu, nije u interesu borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Na sreću sa žaljenjem su konstatovali i da je pravo slobode govora važnije od borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta: Vlada ne može da se meša u nezavisnu izdavačku delatnost jer su sloboda govora i iznošenje stavova zagarantovani Ustavom i pretpostavka svakog demokratskog društva. Tim više, važan je lični osećaj odgovornosti onih koji donose odluke koje mogu da imaju dalekosežno negativne posledice...

Saopštenje je malo kiselo ali je važno da nema cenzure.

5 comments:

Marko Paunović said...

Pitanje - da li bi ti smetalo da je Vlada ponudila izdavacu da otkupi autorska prava i da onda odluci da ne objavi knjigu?

Lazar Antonić said...

Ako Cvetkovic plati od svojih para ne bi mi smetalo uopste.

Lazar Antonić said...

Evo tebi pitanje šta bi se desilo da vlada otkupljuje autorska prava "problematicnih" radova?

Marko Paunović said...

Nemam pojma, ali mi je delovalo kao zanimljivo moguce resenje.

Nekako mi se ne svidja, ali ni sam ne vidim zasto (osim tog "fiskalnog" argumenta).

Poenta je u sledecem - na toj knjizi izdavac sigurno nece zaraditi mnogo para i sigurno bi bio spreman da proda autorska prava po nekoj relativno niskoj ceni.

Da li bi bilo ok da Vlada, ili neko drugi ko je zainteresovan, otkupi prava, pa ne izda knjigu, ne znam... Mislim, na dugi rok mi je ocigledno da bi nastao problem, jer bi ljudi poceli masovno da otkupljuju prava na "problematicne" knjige, u nadi da ce uspeti da iznude pare.

Lazar Antonić said...

Malo fiskalni ali više moralni. Nije sve u parama :)