Pages

16 September 2008

Aranžman sa MMF

Jelašić najavljuje potpisivanje novog aranžmana sa MMF. Da podsetimo, prva vlada Vojislava Koštunice, je prekinula aranžman krajem 2006. MMF je tada Srbiji zamerao NIP a vlada je smatrala da je bitno da vodi nezavisnu ekonomsku politiku kao Rusija, odnosno da troši koliko hoće.

Politička situacija se u međuvremenu promenila pa nije nemoguće da dođe do potpisivanja novog aranžmana. Ovo bi nesumnjivo bila dobra vest za Srbiju jer se MMF kod nas pokazao kao pouzdan i dobar partner (stari post na tu temu). Uticali su na smanjenje javnih rashoda i inflacije a pritiskali su vladu i po pitanju privatizacije javnih preduzeća. Ovi problemi su i dalje aktuelni pa njihovo prisustvo može samo da koristi.

Da li se neko seća da li je Jelašić u to vreme bio za ukidanje aranžmana ili ne? Tada je takođe bio guverner. Mislim da se Dinkić zalagao za ukidanje ali nisam siguran. Doduše nije ni bitno jer mu je sve pre 2008. već oprošteno.

3 comments:

Marko Paunović said...

Nije ga vlada bas prekinula 2006, vec se tada postojeci aranzman istekao.

Sustinski, neobnavljanje aranzmana se mozda moze posmatrati kao prekidanje, ali formalno nije ista stvar.

andreas breme said...

sta mislite o lehman brothers? izgleda da je kriza ozbiljnija nego sto ste ranije predvidjali...

Lazar Antonić said...

Breme, pročitaj ovaj Luskinov članak iz WP, gde izlaže neke činjenice oko ove krize. U suštini, imaš podatke da su se cene nekretnina već stabilizovale odnosno da su porasle u odnosu na prošlu godinu. Takođe imaš ekonomski rast od preko 3%.

Nezaposlenost nešto raste a imaš i Lehman, ML, Freddie, Fannie a moguće i AIG. Nije sjajno. Ali izgleda da nije baš ni kraj sveta.

Luskin