Pages

16 September 2008

Ali kako?

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže: "Naš sledeći cilj ostaje dobijanje statusa kandidata u 2009. godini, a naš cilj ulaska u EU 2014. ni na koji način nije promenjen". 

Pitanje je - kako ćemo da postanemo član 2014. godine, ako tada nećemo imati slobodnu trgovinu sa EU? Pre neki dan je isti potpredsednik izjavio da "Kod nekih od najvažnijih proizvoda, poput mleka, Srbija posle šest godina čuva 45 odsto postojeće zaštite, a nivo je 20 odsto za Hrvatsku, za kukuruz mi čuvamo 80 odsto, a Hrvatska 50 odsto, brašno – tamo gde mi čuvamo 65 odsto zaštite, to je 50 odsto za Hrvatsku" 

Da razjasnim. Ako SAA počne da se primenjuje od 1.1.2009. godine, a mi u šestoj godini sprovođenja sporazuma (znači, 2014. godine) imamo carinsku stopu na kukuruz u visini od 80% sadašnje stope (24%), kako ćemo onda ući u EU 2014. godine? EU može da pređe i preko Mladića i preko Kosova, ali ne može da pređe preko toga da država članica naplaćuje carine za robu iz ostalih EU zemalja.

A ako vas zanima koliko je ostalim zemljama trebalo vremena da postanu članice EU nakon što su u potpunosti liberalizovale trgovinu, pogledajte ovde.

2 comments:

Lazar Antonić said...

Sta mislis kada je realno da ce Srbija da bude primljena u EU?

Marko Paunović said...

To niko zivi ne zna...

Mislim, radi se o manje-vise cisto politickoj odluci tako da ju je prakticno nemoguce predvideti. Dovoljno je da Nemci, ili Austrijanci, ili Belgijanci, ili bilo ko drugi kazu "mi mislimo da treba nas narod da odluci o daljem sirenju EU", pa da od naseg clanstva ne bude nista.

Ako to nekako izbegnemo, a propustimo 2014, onda cemo cekati makar do 2018.

A ako nastavimo sa insistiranjem na zastiti domace poljoprivrede, bojim se da cemo propustiti 2014. godinu.

Ja mislim da bi rok trebalo skratiti na najvise 4 godine, zato sto je rok od 6 godina usaglasen pre vise od 2 godine. Onda bi lepo imali slobodnu trgovinu 2012 godine i imali bi godinu-dve dana da dokazemo da mozemo da podnesemo evropsku konkurenciju (sto je jedan od kopenhaskih kriterijuma).

Ovako zaista ne vidim kako mozemo da postanemo clanica 2014. godine. Postoji mogucnost da je sa EU dogovoreno da, posto udjemo u STO, ponovo ispregovaramo carinske stope i dinamiku, ali se ne bih ja previse uzdao u to.