Pages

01 April 2008

Opet pljačka

Nekim ljudima stvarno ne možeš nikako da ugodiš. Održi se tender za Geneksovu imovinu u Beogradu, dođu velike svetske firme u konzorcijumu sa domaćim tajkunima, cena skoči za više od 50% i opet ne valja.

Jedna od vođa sindikata kaže: "Vrednost ove imovine je desetostruko veća, o čemu svedoči i da je svojevremeno jedan kupac iz Dubaija nudio oko 800 miliona evra. Zgrade niču, a „Geneksovi" radnici ne dobijaju ništa. Idemo do Suda za ljudska prava u Strazburu, ovo je pljačka „Geneksovog" kapitala." Komentatori na B92 takođe nisu oduševljeni.

Mišković je takav kakav je, ni ja nemam ni jedan razlog da mi bude simpatičan. Ali, nemam ni jedan razlog da sumnjam da je sada pošteno pobedio.

10 comments:

mp said...

ja verujem da je sve legalno i po procduri, ali sam Miskovic mi je uvek razlog da sumnjam. Btw, vise cenim berzu i IPO nego tender.

Vanja said...

bilo je špekulacija da će cena na tenderu dostići oko 200 miliona. da sam ja na Miškovom mestu, ovako bih uradio:

- svakom po 10 mil - samo nemojte da dižete cenu iznad 150

on uštedi 30, ovi dobiju po 10, svi srećni.

Slaviša Tasić said...

vanja, ne znam da li je to realno. ako je svima dao po 10 miliona, onda je onaj koji je hteo da plati 200 miliona umesto 150 time izgubio 50, a dobio samo 10.

Marko Paunović said...

Ako su se dogovorili, zasto su onda digli cenu sa 90 na 150 miliona? Da bi pomogli drzavnom budzetu?

Marija said...

Mislim da su ljudi (bar oni sa b92) ljuti zbog toga sto on poseduje pola Srbije, te iz tog razloga im nije drago sto je kupio jos i Geneks.
A kad smo mogli NIS da zavaljamo za 400 miliona, ovo je super cena za Genex : D

Vort said...

U tenderskoj dokumentaciji stoji da kupac mora imati dugogodišnje iskustvo u hotelijerstvu, da poseduje već najmanje desetak hotela itd.., a tek posle toga svega se u dnu navodi "ili moze imati menadžerski ugovor sa nekim hotelskim lancem"... Za koga je to napisano?

Slaviša Tasić said...

Najbolje bi bilo da u tenderskoj dokumentaciji nisu ništa napisali, tako da svi mogu da učestvuju. Tako se postiže najviša cena.

Ako neko baš hoće da pljune par stotina miliona dolara, a da posle ne zna kako da upravlja s tim jer nema iskustvo, neka i to bude.

Marko Paunović said...

vort:
Ne znam za koga je napisano, mozda za Ceptera ili Kostica. Ili cak za nekog cetvrtog ko se predomislio kada je video ko se sve javio.

Vort said...

Marko:
mog kolegu su Agenciji uveravali, (kada smo culi da ce i Misko u konkurenciju), da nema sanse da on dobije i ovu utakmicu jer je tenderskim uslovima uslovljeno sta je sve potrebno za ulazak u ovaj posao, odnosno dobijanje svih tih silnih kvadrata... Međutim, "sitnim slovima" u dnu pisma, kao i uvek, stoji posebno napravljena mogucnost za sve ono sto neko nema u prvoj varijanti. Cemu onda, sto Slavisa kaze bilo kakav uslov?

Marko Paunović said...

Ja se slazem sa Slavisom, najbolje bi bilo da nije ni bilo nikakvog uslova. Ako neko hoce od Interkontinentala da napravi parking, nemam nista protiv.

Na kraju krajeva, Genex nije ni kupio Miskovic, nego konzorcijum njega i kako god se zove ova firma. Vrlo je moguce da su se oni dogovorili - kupujemo zajedno imovinu, tebi hotel, meni sve ostalo.

Sustina je da nije samo Miskovic zbog tih sitnih slova ucestvovao u aukciji, nego su sva tri ucesnika bila isti konzorcijumi. Ako novine ne lazu...