Pages

18 January 2008

Izbori, bezakonje i EU

Najpre je Republička izborna komisija odbila da akredituje američku i britansku ambasadu kao posmatrače izbora (glasovima programske koalicije DSS, SRS i SPS). Onda je Vrhovni sud poništio tu odluku kao protivzakonitu . A onda je RIK juče doneo novu odluku, kojom je potvrdio da Amerikanci i Englezi neće majci posmatrati srpske izbore. A Vrhovni sud neka šeta.

Druga vest je da Holanđani po svoj prilici neće dozvoliti potpisivanje sporazuma o asocijacijaciji i stabilizaciji 28. januara, jer traže da se prethodno uhapsi Mladić.

Da li vi vidite neku logičku vezu između ove dve vesti? Ja vidim. Da sam recimo ja na mestu Holanđana ili bilo koga drugog iz Evrope, ja svakako ne bih primio u svoje društvo zemlju u kojoj vlada toliko bezakonje da jedno obično administrativno telo može svojevoljno da poništava odluke Vrhovnog suda i Vlade (ne zaboravimo da je Vlada svojom prethodnom odlukom takođe naložila da se dozvoli pomenutim ambasadama da posmatraju izbore). Nije potrebna uopšte priča o Mladiću i Hagu da biste diskreditovali Srbiju kao elementarno uređenu zemlju sa pravnim sistemom. Dovljno je što imate RIK koji je moćniji od Vrhovnog suda.

13 comments:

tilda said...
This comment has been removed by the author.
Lighthouse said...

Odluka RIK da ne dozvoli posmatranje izbora ambasadama SAD i VB neće imati značajne praktične posledice na terenu, ali je opasan presedan za buduća vremena, kad nekom može da padne na pamet da organizuje veću izbornu krađu pa da je, selektivnim izdavanjem dozvola za posmatrače, zakloni od oka iskusnijih i manje pristrasnih posmatrača. Takođe, presedan je jer, koliko se sećam, ovo je prvi put da SRS, SPS i DSS zajedno glasaju još od one noći kada je Toma Nikolić biran za predsednika Skuštine.

Anonymous said...

zaista strasno.

Ovo je definitvno utisak godine (za sada)

Ali sa kojom lakocom i bezobrazlukom su to uradili.

Laganica.

Direktno kontra.

Strasno.

G_N_E_F said...

Ови из ДСС једину везу са демократијом имају то што им је та реч у називу...али нигде се нису удостојили да кажу зашто баш њима не желе да издају дозволе а Русима нпр хоће?!

Anonymous said...

Ja na primer ne vidim nista lose vezano za prvo donosenje odluke od strane RIK. U RIK sede predstavnici predsednickih kandidata koji su uspeli da sakupe potpise biraca za svoju kandidaturu. Odlucuje se vecinski, i ta vecina moze biti drasticno drugacija od vecine u parlamentu. RIK je nezavisno telo i na njega ne bi trebalo da utice Vlada.
Ne razumem se u propise koji pokrivaju ovu oblast, tako da ne mogu da kazem po kom osnovu je Vrhovni sud odbacio ovu odluku. Ako je prethodna odluka bila odbacena, RIK svakako ne bi trebao da ponovo donese istu odluku. Osim u slucaju da je uspeo da otkloni pravne nedostatke iz prethodne..

Anonymous said...

"po kom osnovu je Vrhovni sud ODBACIO ovu odluku"
Nije je odbacio, PONIŠTIO ju je.

"adminsitrativno telo može svojevoljno da PONIŠTAVA odluke Vrhovnog suda"
RIK nije poništio odluku VS-a "samo" je MOZDA ne postuje.

Pre osude RIK-a, trebalo bi prvo pročitati odluku Vrhovnog suda i utvrditi iz kojih razloga je poništena odluka RIK-a i sta je nalozeno RIK-u.
Vrlo je verovatno da je sam VS nalozio RIK-u da sprovede novi postupak i da donese novu odluku. Sasvim je moguce da je prethodna odluka ponistena zbog procesnih razloga i da ce novu odluku VS da potvrdi. U tom slučaju bi priča o bezakonju pala u vodu.

Ipak, nadam se da ce ovaj put VS da ponisti odluku RIK-a i da meritorno resi ovu stvar tako sto ce doneti odluku kojom se ambasadama SAD i VB dopušta posmatranje izbora, jer je jasno da je odluka RIK-a doneta iz političkih razloga.

Ivan said...

Nazalost sledeca vest je jos bizarnija:
"Vladina pomoć štrajkačima
18. januar 2008. | 11:57 | Izvor: FoNet
Novi Pazar -- Vlada Srbije štrajkačima u holdingu Vojin Popović iz Novog Pazara uplatiće po 20.000 dinara kao pomoć."

Znaci vlada pomaze radnike koji strajkuju u privatnom preduzecu. Svi mi smo, kroz porez, od danas podrzali taj strajk, ukljucujuci i upravu preduzeca protiv koje se strajkuje.
Zamislite da neki pojedinac ili firma prosvetnim radnicima dok su u strajku uplacuje pare. To bi se vreovatno zavrsilo hapsenjem.Pri cemu je ovo sto radi vlada neuporedivo jel bi hipoteticka firma ili pojedinac to uradili sopstvenim novcem, dok vlada to radi nasim

Ivan Jankovic said...

Anonimous,
Vrhovni sud je ponistio odluku RIK, ali je nije "vratio na ponovno odlucivanje", vec jasno rekao da RIK nema zakonski mandat da dozvoljava ili odbija akreditacije. Dakle, po tumacenju Vrhovnog suda Rik MORA DA AMINUJE sve zahteve koje Vlada ili Skupstina nisu odbacili. On ne moze da odluci nista osim da prihvati zahtev dve ambasade.

Anonymous said...

Onda je to zaista neverovatno, pogotovo zato što je predsednica RIK-a bivša predsednica Vrhovnog suda, a podpredsednik RIK-a profesor (ili docent) na Pravnom fakultetu.

A što se tiče pomoći štrajkačima, znam i za slučajeve da je radnicima (čak i bivšim) firmi u stečaju (dakle verovatno prezaduženih) isplaćivana pomoć iz novca koji čini stečajnu masu. Dakle, stečajni upravnik uz dozvolu stečajnog sudije uzima novac koji pripada (već oštećenim) poveriocima i poklanja ga radnicima.

Ivan Jankovic said...

Ali, imamo i člana iz DSS, bivšeg Julovca sa neslavnom ulogom u pisanju zakona protiv "terorizma", koji je pružio mnogo jači argument od onog koji daje Vrhovni sud - "glasam protiv Engleza kao i moj deda".

Anonymous said...

Nemoj njemu da zameras, on je verovatno jedini predstavnik vlade koji je izbacen iz skupstinske sale :)

PS Uvek su me nervirali nepismeni likovi koji ne znaju kako se piše reč "potpredsednik". Sad vidim da sam i ja jedan od njih (nepismen lik a ne potpredsednik).

Anonymous said...

Čini mi se da je i RRA ignorisao odluke vrhovnog suda svojevremeno, tako da me ovo ne čudi uopšte!
Ovde već postoji tradicija osporavanja pravnog poretka države!

Anonymous said...

Od 17.2. vise nikakakv zakon ne postoji - narocito za sve sto dolazi iz EU ili us.