Pages

07 November 2007

Srbija do Brisela

Marko je već pomenuo kako ne razume poentu parafiranja SAA. Economist se slaže. Oni otprilike kažu da Brisel koristi izveštaje o napretku kako bi birokratski zakopali proces proširenja EU, jer izgleda da je u Evropi ponestalo entuzijazma. U suštini oni smatraju da zemlje Balkana, sa izuzetkom Hrvatske (izvinjavam se Hrvatskoj što ih svrstavam u Balkan samo prepričavam što sam pročitao) mogu da računaju na članstvo u EU samo u srednjem i dugačkom roku. U svakom slučaju ne skoro.

EU je na svom sajtu objavila progress report za Srbiju u kojima ima par tržišnih predloga. Traže od vlade da smanje javnu potrošnju (pogotovu plate), liberalizaciju kontrolisanih cena, sprovođenje zakona o stečaju, liberalizaciju protoka novca, nastavak reformi penzionog i zdravstvenog sistema i sl. Moj omiljeni predlog je uvođenje transparetnosti i sistem odgovornosti u rad Radiodifuznog saveta. Izgleda da i njih nervira. TR je već ponudio rešenje za Savet.

Ima doduše i dosta netržišnih saveta. Meni je najinteresantniji zahtev za osvnivanje regulatornog tela za nuklearnu energiju, mada verovatno ima smisla ukoliko bude interesovanja za izgradnju nuklearnih elektrana. Takođe, i dalje smatraju da je osnivanje Agencije za borbu protiv korupcije korisno iz nekog razloga. Koga ne mrzi da čita može u tim dokumentima svašta da nađe.

No comments: