Pages

16 July 2007

Zašto Cekić nije problem?

Radiodifuzna agencija je na odluku Vrhovnog suda da stavi neke odluke agencije van snage, jednostavno ponovo donela iste odluke. Usput su pomenuli da se Vrhovni sud ne razume u njihove nadležnosti. Ovakvo ponašanje RRA zaista zaslužuje poseban komentar, ali je važnije objasniti u čemu je zaista problem.

Osnovni problem je vlasnička struktura i regulacija. Kod nas je država vlasnik svih frekvencija i praktično ih iznajmljuje uz fiksnu nadoknadu ograničenom broju emitera, koji frekvencije mogu da koriste isključivo za emitovanje programa uz razna ograničenja. Bolji sistem je privatizacija spektruma. Država bi mogla da proda spektrum u nekoliko segmenata (npr. od 87 do 95 Mhz i slično). Vlasnici frekvencija bi onda mogli da ih iznajmljuju kome hoće i za koju god hoće namenu. Koliko emitera bi uspeli da tehnološki spakuju u svoj deo spektruma bi bio njihov problem a ne državni. Sve nesporazume bi morali da rešavaju među sobom ili putem sudova.

Danas u Srbiji imamo samo 5 nacionalnih emitera što nije posledica tehničkih nemogućnosti (imali smo i više ranije) već činjenice da državno mešanje uglavnom proizvodi veštačke nestašice. Kao što je državna politika pre 15 godina dovodila do nestašice hleba tako je RRA uspeo da proizvede nestašicu frekvencija.

Postojanje RRA ograničava i slobodu govora. Elektronski mediji imaju manje slobode nego štampani. Ako se ne varam kod nas RRA uređuje i proizvodnju programa, ne samo emitovanje (zabranili su BK na kablovskoj). Sve u svemu postoji mnogo dobrih razloga za ukidanje RRA, a nijedan za njegovo postojanje.

Inače privatizacija spektruma je urađena na Novom Zelandu 1987 (ne znam koliko uspešno) a interesant tekst na ovu temu možete da nađete i na CATO sajtu.

3 comments:

Anonymous said...

Cekic nije prvi koji se ovako bahato ponasa. Slicno su radila i sva tri postpetooktobarska guvernera po pitanju Astra banke. Oni oduzmu dozvolu, Vrhovni sud im nalozi da je vrate, oni vrate, pa je oduzmu opet i tako stalno.

U oba slucaja mislim da Vrhovni sud nije u pravu, ali sve jedno, ovakvo ponasanje je neprihvatljivo u bilo kojoj iole normalnoj zemlji.

Anonymous said...

Kucaj u Youtube-u cekic poligraf. Video se zove "Nenad Cekic na poligrafu pijan kao letva", pa zakljuci o cemu se radi. :)

Cisto da vidis da, cak i ako nije on osnovni problem, on ocigledno ima neki ozbiljan problem.

Lazar Antonić said...

:) Odlicno je skinuo Josifa Tatica. Samo sam cekao da kaze, "Slusaj burazeru..."