Pages

31 October 2007

Beč 1920.

Teško da je ikada postojala takva koncentracija genija na jednom mestu kao što je to bilo u Beču početkom 20. veka. Naišao sam na sledeću listu koju je napravio Hans-Hermann Hoppe: filozofi i fizičari Ludwig Boltzmann, Rudolph Carnap, Edmund Husserl, Ernst Mach, Karl Popper, Moritz Schlick, Ludwig Wittgenstein; matematičari Kurt Godel, Hans Hahn, Karl Menger, Richard von Mises; ekonomisti: Eugen von Bohm-Bawerk, Gottfried von Haberler, Friedrich von Hayek, Carl Menger, Frtiz Machlup, Ludwig von Mises, Oskar Morgenstern, Joseph Schumpeter, Friedrich von Wieser; pravnici Rudolph von Jhering, Hans Kelsen, Anton Menger, Lorenz von Stein; psiholozi Alfred Adler, Joseph Breuer, Karl Buhler, Sigmund Freud, sociolozi i istoričari Max Adler, Otto Bauer, Egon Friedell, Paul Lazarsfeld, Alfred Shutz; pisci Herman Broch, Hugo Georg Trakl, Otto Weininger, Stefan Zweig; slikari Gustav Klimt, Oskar Kokoschka, Egon Schiele, itd.

Kada se doda da se nešto slično dešavalo u Budimpešti (John von Neumann, John Harsanyi, Edward Teller, Eugene Wigner, Karl i Michael Polanyi), imamo opis jedne liberalne monarhije. Hoppe o ovome govori u okviru kritike demokratije, u knjizu Democracy: The God that Failed. Tek sam počeo, ali njegov argument za sada je da bi svet izgledao neuporedivo bolje da evropske monarhije posle Prvog svetskog rata nisu postale demokratske republike.

Ali u svakom slučaju, fascinanto je koliko je genija bilo okupljeno u tada, sa današnje tačke gledišta, relativno malim mestima kao što su bili Beč i Budimpešta. Većina njih je između dva svetska rata izbegla, zauzela mesta na vodećim univerzitetima i kasnije pokupila Nobelove nagrade kao građani SAD, UK ili Australije.

5 comments:

Lazar Antonić said...

Ja prepoznajem tri, četiri imena maksimalno, znači da ti verujemo na reč da su genijalci.

Anonymous said...

Ja prepoznajem 15. Ali mislim da je besmislica da je monarhijsko uredjenje doprinelo tome. Pre ce biti da je to bio multietnicki i multireligijski karakter Austrougarske. Posle rata su i Bec i Budimpesta postali mnogo provincijalniji nego ranije, ali to bi se desilo i da su Austrija i Madjarska zadrzale monarhijsko uredjenje.

mp said...

To sam i ja shvatio pre par meseci, a najgore u svemu je sto se glupi komunisti ovde hvale samo Mozartom i Elizabetom Zvanom Sisi.

Anonymous said...

Onako iz prve mi se cini da je ngde oko polovione ovih osoba jevrejskog porekla, koji imaju najveci IQ medju narodima planete.

Tako da to nema nikakve veze sa drzavnim uredjenjem nego inteligencijom jednog naroda koji je kasnije izbegao (ili stradao u holokaustu) iz te zemlje i tamo gde je stigao je opet najbolji.

Andrej Stanimirović said...

Hoppe je odličan.