Pages

24 September 2007

TANSTAAFL

Skraćenica iz naslova je preuzeta iz knjige "The Moon is a Harsh Mistress" Roberta Heinleina, a znači čuveno "there aint no such thing as a free lunch". Ova izreka je postala toliko popularna da se retko ko i zapita da li je uopšte tačna (poput primera da se izraz "lopta je okrugla" koristi da se ukaže na nepredvidivost fudbala, iako upravo okruglost lopte garantuje potpunu predvidivost - nepredvidivost bi bila mnogo veća da je lopta jajasta, ili kockasta, ili bilo kog drugog neokruglog oblika).

Elem, negde sam pročitao pre izvesnog vremena (sada sam pokušao da nadjem gde, ali nisam uspeo) da je svet pun besplatnih ručkova. O čemu se radi? Ekonomisti poznaju koncept potencijalnog Pareto poboljšanja. Ako tako razmišljate, onda svaka propuštena prilika da se realizuje Pareto poboljšanje predstavlja propušteni besplatni ručak.

Recimo, ukidanje carine na automobile, uz simultani sistem kompenzacija, bi bio besplatni ručak. Suština je u tome da kupci više žele da se ukinu carine nego što proizvođači žele da carine ostanu. Postoji neki opseg u kome bi bilo moguće da se carine ukinu, a da kupci kompenzuju proizvođače, recimo, plaćanjem otpremnina. Takva politika bi rezultovala višim nivoom blagostanja od onoga bio pre takve politike, za svakog pojedinačnog građanina - što svakako predstavlja pravi besplatni ručak.

No comments: