Pages

03 September 2007

Inflacija i monopoli

I guverner i ministar finansija kažu da inflaciju delom izazivaju monopoli.

To nije tačno iz bar dva razloga.

Prvo, monopoli (kao i svako drugi ko nešto prodaje) su zainteresovani za povećanje relativnih cena -- cene svoje robe u odnosu na ostale cene. Jer samo tako ostvaruju dobit. Šta firma ima od toga ako poveća cenu za 10% ali i sve ostale cene u zemlji porastu za 10%? Jak monopol bi bio onaj koji je sposoban da poveća cenu svoje robe, dok ostale cene ostanu nepromenjene ili čak padnu ako moraju. Monopoli su zainteresovani za promenu relativnih, a inflacija je rast opšteg nivoa cena.

Drugo, inflacija je tok - što znači da se računa u određenom vremenskom periodu, najčešće mesečno ili godišnje. Cene su, sa druge strane, iznos - nemaju vremensku dimenziju. Inflacija je promena cena. Da bi se cene kao iznos odrazile na inflaciju kao tok, nije dovoljno imati monolope koji stalno naplaćuju više od ostalih, nego monopole koji menjaju svoje cene, odnosno naplaćuju sve više i više. U surprotnom, vi možete imati monopole koji stalno drže visoke cene, ali to ne izaziva inflaciju. To su samo visoke cene. Visoke cene nisu isto što i rast cena. Dakle, ne bi monopoli mogli da izazovu rast cena; jedino bi jednokratni nastanak monopola mogao.

To su logičke nedoslednosti izjava da monopoli izazivaju inflaciju. Praktične nedoslednosti su da privatnih monopola u Srbiji nema, a posebno to nije slučaj u trgovini gde je dosta lako otvoriti radnju ili početi velikoprodaju.

P.S. Ovde na TR nema koordinacije, vlada spontani poredak. Tek sada vidim da je Marko u isto vreme napisao post na istu temu, odmah ispod.

No comments: