Pages

28 August 2007

Put u ropstvo

Samo što je Narodna banka Srbije ograničila rok otplate gotovinskih keš kredita na dve godine, većina poslovnih banaka je produžila rok otplate namenskih kredita, a da pri tome nisu povećane kamatne stope.

Pa to je najbolje u tržišnoj privredi, što se Vlasi uvek dosete. Vidi post o nepredvidivim posledicama.

Ali problem je što ni država po pravilu ne odustaje. Zbog toga jedna intervencija uvek priziva nove intervencije, dok na kraju ne počnete da kontrolišete sve. To je Hayek zvao "Put u ropstvo". Dokaz:
Guverner NBS je najavio će ograničiti rok otplate i za njih (namenske kredite), ukoliko se posle mesečnih izveštaja utvrdi da se građani sve više I na duži rok zadužuju kreditnim karticama ili potrošačkim kreditima.

2 comments:

Anonymous said...

U Americi se FED nije bunio kada je bujalo trziste neobezbedjenih hipotekarnih kredita, dok god je to stvaralo posla gradjevinskoj industriji. Rekao bih da je nedostatak administrativnih ogranicenja u ovom slucaju doveo do dalekoseznih posledica po celu ekonomiju zemlje, koje se desavaju posle kraha hipotekarnog trzista.

Slaviša Tasić said...

Naravno da centralne banke kad već postoje treba da ograničavaju ponudu novca, ali to ne mora da bude administrativno. Fed je mogao da ranije podigne kamate, ali nije nego je pumpao novac i zato je i došlo do krize. A druga greška, kada je već došlo do krize, FED nije trebalo da popušta nego da pusti da oni koji su davali rizične kredite sada plate ceh. A ovako samo pumpa dodatni novac i priziva neku novu krizu za par godina.