Pages

28 August 2007

Lunja vs. Maza

Jedna od udarnih vesti danas u Americi je Michael Vicks. Ovaj poznati sportista (američki fudbal) uhapšen je zbog organizovanja borbi pasa. Priznao je krivicu, izvinio se američkom narodu i po već ustaljenoj proceduri pomenuo kako je pronašao Isusa u ovim kriznim momentima. Njegov fudbalski tim mu je otkazao ugovor a sledi mu i zatvorska kazna između deset meseci i pet godina.

Ovaj slučaj je ponovo pokrenuo raspravu među libertarijancima u vezi sa pravima životinja. Kao što smo zaključili ranije (vidi: Snupijeva prava), generalni stav libertarijanaca je da životinje imaju prava samo kao imovina vlasnika. To u ovom konkretnom slučaju znači da bi Michael Vicks trebalo da imao prava da organizuje borbe pasa ukoliko to želi. Dosta libertarijanaca smatra da, iako je to okrutno i odvratno, ipak ne bi trebalo da bude zabranjeno. Tibor Machan objašnjava zašto životinje ne bi trebalo da imaju prava.

Mises institut je iskoristio priču da se bavi ni manje ni više nego zakonima o zaštiti konkurencije. Naime, ako NFL u Americi zabrani učestvovanje otpuštenom Michael Vicksu, da li kanadski fudbalski savez ima pravo da uvede istu zabranu. Mises institut zaključuje da ima.

2 comments:

Slaviša Tasić said...

Na Marginal Revolution Alex Tabbarok ima post:

After attending dogfights it's rumored that on some nights Michael Vick would continue his bloody activities by dining on cow's flesh. No word yet on whether prosecutors will be seeking additional prison time.

Odmah je dobio 70 komentara.

Anonymous said...

"životinje imaju prava samo kao imovina vlasnika"<---koji bolesni bolid može da izjavi ovako nešto?! Sramota... o sličnim temama i ja pišem na svom blogu... o čovekovom nečoveštvu...poz