Pages

19 July 2007

Dinar nije precenjen

Goran Nikolić je izračunao ono što mi ovde odavno tvrdimo: da dinar nije precenjen.

Mi smo ranije, koristeći instant metodu kao što je Big Mac indeks, tvrdili da je dinar otprilike na svom realnom nivou. Goran je upotrebio isti pristup (poređenje nivoa cena u zemljama), ali potpuniji metod, sa proširenom korpom dobara. Umesto jednog jedinog proizvoda (Big Mac) uzeo je standardnu korpu dobara za računanje GDP. Zaključak je da je dinar precenjen zanemarljivo.

Treba ponoviti da se tzv. realni kurs neke valute a) ne može stvarno znati, b) nije od značaja za predviđanje daljeg kretanja valute. Ako se čak i pouzdano utvrdi da je dinar recimo precenjen, to znači da bi on trebalo da se kreće prema svom realnom nivou samo u vrlo vrlo dugom roku. U međuvremenu tokovi kapitala su ti koji definišu njegovu vrednost i on uvek može ići u bilo kojem smeru, nagore ili nadole.

Ali korisno je znati okvirnu realnu vrednost i to naročito kada analizom i podacima potkrepite ono što govorite. Nikolić je ovo i uradio zbog nadri-ekonomista koji već godinama ne samo ponavljaju da je dinar precenjen, nego nam i tačno kažu koliko treba da vredi, sve gledajući u staklenu kuglu. Evo, jedan od njih je umislio da je naučnik i sada još i traži nacionalnu penziju za naučnike.

3 comments:

Anonymous said...

Ja se apsolutno slazem i sa vama i sa gdinom Nikolicem po ovom pitanju. Ali ipak treba se osvrnuti i na situaciju u kojoj se dolar sada nalazi. Jedna britanska funta vredi vise od 2$. Taj odnos je minimum u poslednjih 26 godina.
Cisto dajem kao napomenu, ne mislim da je dinar "precenjen". Ali ne bi bilo lose uraditi poredjenje sa evrom ili funtom. Ili chf, na primer.

Anonymous said...

Mladjen je jedan od najkonzervativnijih ekonomista u Srbiji, secam se da je 2001. bio protiv privatizacije...

Marko Paunović said...

Sa dolarom prica jeste zanimljiva. U oktobru 2000. godine, jedan dolar je vredeo 68 dinara. Danas je oko 58. Sve to naravno nema nikakve veze sa dinarom, ali je zanimljivo.

Poenta price je u sledecem - ko je 2000. godine doneo odluku da proda sve dolare, ulozi u dinarsku stednju, pa danas kupi dolare, mogao je da utrostruci, mozda i ucetvorostruci, pare za 7 godina.

Pretpostavljam da je takvih bilo jako malo.

Takodje, ko god danas hoce da uvozi bilo sta iz Amerike, isplatice se. Recimo, sad bas gledam Novu Bubu. U Americi kosta oko 17 hiljada dolara, a u Nemackoj oko 17 hiljada evra, sto znaci da je u Nemackoj oko 35% skuplja. Problem za nase dilere (a i nas) je sto moraju da je nabavljaju iz Nemacke.