Pages

19 July 2007

Da li Srbija ima niske korporativne poreze?

Tako barem kaže ova studija, strana 13.

Naime, C.D. Howe Institute iz Kanade je krajem prošle godine izračunao, u saradnji sa Deloitte & Touche-om, efektivne stope korporativnih poreza u 80 zemalja. Stopa je definisana kao odnos plaćenih poreza i profita pre oporezivanja. Srbija se ovde nalazi na sjajnom 41. mestu od 45 zemalja u razvoju (poređanih po visini poreza). Ako se uzme u obzir i 35 razvijenih zemalja, Srbija je otprilike na 73. mestu od 80 zemalja po visini poreza.

4 comments:

Anonymous said...

Kako da nema niske kada je stopa samo 10%

Marko Paunović said...

Po ovoj studiji se efektivna stopa znacajno raylikuje od nominalne u svakoj zemlji. Takodje, obuhvata i sve ostale poreze koje placa firma (na imovinu, na primer, kao i lokalne naknade i takse), tako da nije bas ocigledno da su efektivni poreyi niski.

Anonymous said...

Efektivna stopa jeste različita od nominalne ali su u visokom stepenu korelirane.

Nisam siguran, odnosno bar ne bi trebalo, da efektivni porez na dobit obuhvata i ostale poreze. Razlika između efektivne i nominalne stope proističe iz razloga što preduzeća mogu da koriste mnoge poreske olakšice (ubrzana amortizacija, preneti gubici ...).

Osim toga ako se dosledno računa trošak/(prihod) poreza na dobit u bilansu uspeha obuhvata i troškove/(prihode) po osnovu odloženih poreza koji će biti realizovani za nekoliko godina a iskazani su u nominalnom iznosu, tako da bi to verovatno malo promenilo sliku.

Marko Paunović said...

Ja nigde nisam pomenuo porez na dobit, jer je ocigledno da je on nizak - 10%. Zato sam i koristio rogobatnu formulaciju "korporativni porezi", jer je ova analiza obuhvatala i ostale poreze koje placa preduzece.