Pages

09 August 2017

Šta je GDP?

Pošto GDP odbija da poraste, iz Vlade su najavili kratkoročne mere za njegov brži rast. To odaje nerazumevanje koncepta i svrhe GDP.

GDP je pre svega mera. Kada mera postane cilj, onda prestane da bude dobra mera. Telesna temperatura je dobra mera, jer vam njen rast saopštava nešto o stanju vašeg zdravlja. Ali kada je pretvorite u cilj, kada uzmete da je lekovima veštački spustate, onda ćete možda i postići cilj od ispod 37 ali vam temperatura više ništa ne saopštava.

Veliki deo problema sa GDP-em proizlazi iz nerazumevanja šta on stvarno znači. GDP predstavlja ukupnu količinu proizvodnje po tekućim cenama, a to nije isto što i ekonomsko blagostanje stanovništva. Ukupna novčana vrednost proizvodnje je jedan zaobilazni pokazatelj ekonomskog blagostanja i kao takav ga treba i tretirati. Kao i na temperaturu, na njega treba obraćati pažnju ali ne sme postati sam sebi cilj. Cilj je blagostanje stanovništva.

Vi možete kratkoročnim merama napumpati takav pokazatelj. Najjednostavnije je to uraditi državnom potrošnjom kroz zaduživanje. Državna potrošnja je jedna velika komponenta GDP-a i dodatna potrošnja, zapošljavanje ili povećanje plata u javnom sektoru kroz državno zaduživanje može već u kratkom roku povećati GDP.

Nerazumevanje GDP-a stoji i iza zdravo-za-gotovo uzetih tvrdnji poput one da "privreda Srbije još nije dostigla nivo iz 1989." Možda je dostigla mereni nivo GDP, možda i nije, ali je ekonomsko blagostanje prosečnog stanovnika danas svakako mnogo veće. U GDP ulazi ukupna potrošnja domaćinstva, koja je, možda, po nekoj meri, sa nekim od mogućih preračunavanja inflacije i kupovne moći, 1989. bila veća. Ali to je uglavnom irelevantan podatak, jer je za materijalno blagostanje ključno šta se takvom potrošnjom dobija. I jasno je da se danas dobija mnogo više, uz mnogo veći izbor. Te 1989. su banane bile luksuz, a za isti novac za koji ste tada kupili EI-Niš danas možete Sony TV sa ravnim ekranom. Novi proizvodi, inovacije i širina izbora su elementi blagostanja iako to GDP brojka ne reflektuje. Šta je kapitalizam ima još ovakvih primera i detalja o ekonomskom rastu u vremenu.

Statistike zapadnih zemalja pokušavaju da brojke koriguju za rast kvaliteta robe, ali to je nemoguće uraditi na neki egzaktan način i konsenzus je da je ekonomski rast i pored takvih korekcija potcenjen. IT je verovatno najpotcenjenija oblast -- računarska snaga raste eksponencijalno ali u GDP ne ulazi to nego opadajuće cene računara i gadžeta. A u zemljama poput Srbije, koje sve to uvoze, korekcije kvaliteta i nema; jednostavno za svaki evro uvoza dobija se sve veće materijalno blagostanje a da se to nikako ne obuhvata.

Ovako GDP izgleda na grafiku ponude i tražnje, ako bi se one posmatrale agregatno, na makro nivou. GDP je količina proizvodnje puta cena, plava povrišna na grafiku ispod. To je ono što znamo i što merimo. Ali ekonomsko blagostanje nije to, nego narandžasta povrišna iznad, potrošački višak. Zelena kriva tražnje pokazuje koliko bismo hipotetički najviše platili za neku robu kada bismo morali. Ali mi ne plaćamo to, nego samo tržišnu cenu; a razlika između hipotetičke spremnosti da se plati i onoga što se plaća je mera neto ekonomskog blagostanja koje dobijamo.

Kada kod zubara platite anesteziju, GDP poraste za cenu anestezije; ali je vaša korist od anestezije višestruko veća. Cena puta količina anestezije je za pacijente trošak -- koji nije sam sebi cilj, ali upravo to predstavlja GDP. Krajnji cilj je korist, olakšanje koje anestezija donosi iako ono nije objektivno merljivo.

GDP je i dalje donekle korisna mera, ali sa tehnološkom transformacijom i rastom udela usluga u privredi njegov ugled ubrzano opada. Bolje je u sagedavanju situacije uključiti i alternative kao što su zaposlenost, prosečne plate, potrošnju i subjektivne ankete o ličnoj ekonomskoj situaciji. Baš zato je ova, čini mi se, rastuća opsesija GDP-em u Srbiji anahrona, dok bi mere usmerena ka njegovom kratkoročnom povećanju sasvim sigurno bile kontraproduktivne po životni standard.
19 comments:

SD said...

Sta je GDP?

GDP je ono sto nije postojalo u FNRJ. U SFRJ je postojalo u spojnotrgovinskoj razmeni i doznakama, i to je, ako se ne varam, bilo negativno. Eto koliko je ta uprava bila otuzna.

Zasto GDP nije postojao u FNRJ? Zato, Slavisa, sto je vrlo kontraintuitivno da se drzavna postrosnja nalazi na pozitivnoj strani obracuna, eto zato. To, drzavna potrosnja na negativnoj strani daje dobar, kvantitativan opis razlike izmedju ekonomije Kraljevine i onoga posle (ili izmedju kapitalistickih i socijalistickih zemalja).

Zasto otpad SFRJ ne moze bolje? Nova rec za danas

Sto ne napisete blog "Ideje za emigraciju"

Živomir Savić said...

Prirodna je i razumna skepsa da će se socijalističko (ne)razumevanje koncepta GDP ikad promeniti, dubok je taj atavizam, mnogo duboko to nasleđe mračnog doba svetle budućnosti (sva komunistička nasleđa su mnogo duboka).
Dugo je posrtojenom narodu svaki kvalitet bio daleka apstrakcija, a samo kvantitet po sebi - industrijske trake, stovarišta i gomile, i zamašćeni pregaoci (apostoli socijalizma), bio opipljiv dokaz "superiornosti" poretka.
Od tita do vučića menjale su se forme, suština je ostala netaknuta (ne hvali vučić tita slučajno jednom nedeljno u proseku).
Naravno uz samo jedan pokušaj diskontunuiteta završen brzo 12.3.2003, čime je naš narod pokazao vrhunsku efikasnost u pogledu rešavanja SVOJIH problema (ono što on doživljava kao problem).

Slaviša Tasić said...

Nije to samo socijalizam, GDP koncept je nastao u Americi u vreme II sv. rata, pod jasnim kejnzijanskim uticajem. I tada je imao nedostatke ali ipak malo vise smisla jer je najveci deo bila proizvodnja, manje usluge. Ali najveći problem nije GDP, on je to što jeste, nego njegovo nerazumevanje do fetišizacije.

Živomir Savić said...

"Nije to samo socijalizam"
Naravno.
Korekcija potpuno na mestu.

SD said...

Ispravka, rec za nereciklirani otpad

pest said...

Liberalizam je kreirao najgori od svih svetova- svet u kojem ljudi nemaju decu. Jel' imate neku meru to da izmerite?

Živomir Savić said...

Evo šta je pest uradio...pre nego što je to napisao ili u istom trenutku on je lupio enter i odmah razumeo da ne razume šta je napisao.
Dece je uvek bilo taman toliko koliko treba, i biće ih taman toliko koliko treba, a ako ih jednog dana ne bude biće to samo zato što više nikome ne trebaju...
Čudni su putevi liberalni...

pest said...

Nije tacno da zene nemaju decu zato sto im deca ne trebaju. Deca im trebaju, ali metoda slobodnog izbora, kojem su prepustene, nije optimalan nacin za donosenje odluke o radjanju.

pest said...

Drugim recima, liberalizam je djubre od ideologije. Liberalizam je stvorio najgori od svih svetova.

Milan Ćirković said...

Ahahaha, dakle zene ne treba da upraznjavaju "metodu slobodnog izbora"? Za razliku valjda od pesta, koji upravo slobodnim izborom odlucuje da ovde pise gluposti...

pest said...

Blago meni, slobodan sam da anonimno pisem sta mslim. Zamisli te privilegije!
Najgori od svih svetova.

Unknown said...

Postvani pest, umesto da ponavljate sintagmu,,najgori od svih svetova",mozete li da nam,u najkracim crtama, objasnite koncept koji smatrate ispravnim, u vezi pitanja koje ste pokrenuli?

Milan Ćirković said...

"Blago meni, slobodan sam da anonimno pisem sta mslim."
Znaci samim tim pridali ste sebi vazniji atribut nego svim zenama na svetu -- krajnje logicno i smisleno. Nema se sta prigovoriti!

Živomir Savić said...

Između metode slobodnog izbora i metode neslobodnog izbora, pest se očigledno opredeljuje za neslobodni izbor :)
Ali, koliko čujem radi se na deklaraciji za spas srpske nacije, kojoj bez deklaracije nema spasa, pa možda ona uključi i neki program rađanja i nacionalnog razmnožavanja...
(Kad smo već ovako pametni, vredni i lepi, onda stvarno šteta što nas je tako malo, ne možemo da doprinesemo civilizaciji koliko bismo mogli da nas je mnogo ovakvih).

Milan Ćirković said...

Ha, Živomire, sad me asociraste, uvek me je cudilo, zasto se nacionalisti i tradicionalisti toliko uzasavaju od kloniranja, kad je ono odlican put da se Txe Nacija razmnozi? Dodatni benefit je da se tako moze osigurati da medju buducim generacijama nema izdajnika, stranih placenika, soroševaca i sličnih... ;)

Živomir Savić said...

Milane, ako nisu onda osim toga po svemu ostalom kao da jesu klonirani...
Ali ja se ne slažem da su oni nacionalisti i tradicionalisti, oni su u komunizmu potpuno ispražnjeni od svakog nacionalnog sadržaja i sad plutaju u prostiru i sudaraju se sa svetom i međusobno...
Njima je toliko lako da nanose štetu Srbiji, a samo to sistematski i sa velikim zadovoljstvom i rade decenijama, samo zato što nemaju apsolutno nikakav osećaj i nikakav odnos prema toj totalno napuštenoj i zapuštenoj zemlji i naciji...

SD said...

program nacionalnog razmnožavanja

imali smo taj program, out of one - many :)

dobismo mnogo nacional-socijalistickih presudorepublika.

imali smo cak i varijantu Lebensborn-a na Kosovu, gde je stopa fertiliteta drzavno sponzorisana a zene nisu imale izbora.

vase said...

Da si u drugom sistemu ne bi imao na čemu da pišeš, ako bi kritikovao vlast odsekli bi ti glavu (najmanja šteta), tako da je liberalizam najgori od svih svetova, svakako, kada se oduzmu alternative.

Rebecca holsen said...

Опис:
Ponuda brze financijske pomoći krajem godine.

Ove godine je zabilježen pad interesa na našu hipoteku. Svoj interes smo smanjili na 1,8% za 10 godina. Prije toga iznosio je 3,7%. Započeli smo u srpnju 2018. s 2 zajma u ukupnom iznosu od 900.000 €.

Kontaktirajte nas brzo kako biste iskoristili prednost ove velike financijske promocije.
E-mail: info@creditfinance-bank.com
Broj WhatsApp: +33784505888
Web stranica: https://creditfinance-bank.com