Pages

28 December 2016

Tri crtice iz Pariza

Pošto sam boravio par dana u glavnom gradu Francuske, evo tri kratka lična utiska.

1. Bastilja je pala. Definitivno, nema je uopšte, ništa ne ostade. Otišao sam lično na adresu, gledao, tražio - ništa! Neko bi trebalo da tu ekskluzivnu vest, da je feudalizam propao i da mu nema povratka, javi Javnom servisu (anti)evropske Srbije i velikom delu srpskog biračkog tela koji i dalje duhom pogubljen negde u carstvu Nemanjića.

2. Satima se čeka u redovima za umetnost. Izložba Renea Magrita u Centru Pompidu je odista spektakularna, ali u izvesnom smislu još je spektakularnija činjenica da se ljudi odvažuju na tu avanturu da čekaju po 3-4 sata u ogromnim redovima (delimično napolju, po nimalo prijatnom vremenu) radi “dekadentne buržoaske” moderne umetnosti, kao što su socrealistički drugovi voleli da defeciraju. I pored relativno jeftinih ulaznica, nema šanse da takvi događaji ne zabeleže veliki profit.

3. Gospodin Fransoa Fijon deluje kao vrlo pristojan čovek. Ne samo što mu je politički uzor Margaret Tačer (a pominje, što je još indikativnije, i pozitivan uticaj ser Kifa Džozefa), već je kao i ona u prethodnoj karijeri dužio resor obrazovanja i nauke i to čak dva puta u dve različite vlade. Nekako se u tom ozbiljnom svetu taj resor smatra jednom od najuglednijih pozicija u državi, što pojedincima u Srbiji koji se i dalje kunu u “ministarstva sile” očigledno nije javljeno. Gospodinu Fijonu sve najlepše i nadam se da će, come April, zaustaviti najezdu fašističke gamadi i odvratne <cenzurisano> Lepen.

9 comments:

Speaker said...

Milane, zar samo tri crtice? :) Ja kad jednom krenem, bez pola mića se ne zaustavljam :)))

Milan Ćirković said...

Hahaha, pa sto bi rekao ovdasnji tzv. "narod", prema svecu - i tropar... ;)

pest said...

>Milane, zar samo tri crtice?

Nevest lazov, Milan je primoran da skrati izvestaj iz Pariza u nameri da narodu sakrije strasnu istinu. Zaludan mu napor, jer Srbima je stvarno stanje stvari u Francuskoj poznato. Otkrio im ga je Predsednik Trump u svom obracanju: "France is no longer France."

https://youtu.be/lCALbI2bpBk

Ivan Jankovic said...

Trump je uspeo nekoliko potpuno neverovantih stvari za koje mu valja odati priznanje:

1. ujedini paleo i neo konzervativce u ljubavi i toleranciji prema Putinu.
2. Primora svoje neonacisticke, antisemitske i paleokonzervativne pristalice (poput Pata Buchanana) da se pretvaraju kako i oni vole Izrael, ili, realisticnije, da se prave kako ne vide njegovu "Israel first" spoljnu politiku, da ne bi morali da ga napadnu.
3. Ucini od srpskih nacosa velike ljubitelje Amerike (ovo poslednje nisam mislio da cu ziveti dovoljno dugo da docekam).

Speaker said...

@Milan
Da, ima i taj momenat :))

Милан said...

Жао ми је што Славише чешће не пише, тј. што је у последње време бројчано надјачан. Пријало би мало прочитати нешто што не одише уображеношћу, елитизмом, и острашћеношћу.

Такође и Александра нема, али с обзиром да он заиста нешто и покушава да уради на терену, разумљиво је. У сваком случају, било би добро и њега чути мало.

Урош Симић said...

Zao mi je za Francusku sto je ogrezla u socijalizmu, jeste dala Parisku komunu i ostale komunisticke uzase ali je dala i Bastijata i najraniju artikulaciju liberalizma. LePenova dobija izbore pa ce mozda i njima da svane nakon duuuugo vremena.

desniliberal said...

1. Spustite malo loptu Milane, zvučite kao najgori levičar. Ili pak to planirate da giljotinirate ljude u slobodno vreme? Implicitno veličanje Jakobinskog terora oduzima vam pravo da posle kritikujete naciste i komunjare. Inače 10/10 za signaliziranje vrline, čak i Klintonova bi vam pozavidela. Još od Basket of Deplorables govora ne videh toliki prezir prema sopstvenom narodu.

2. Pretpostavljam da je fon (da, fon, iako vi izgleda poput Hitlera i Jakobinaca prezirete gnusne „fonove”) Mizes takođe socrealistički drug? Ili pak fašita, s obzirom na sve? Iipak je on prezirao mas-kultur, a vala i dekadentno i degenerično, a pritom je i bio dobar s firer Dolfusom...

3. Je li to ona ista Margaret Tačer za koju je g-din Rotbard rekao Thatcherism is all too similar to Reaganism: free-market rhetoric masking statist content? Socijala za visoko školovane je možda čak i štetnija od klasične socijale, tako da ne vidim šta je tu pohvalno. Fašistička gamad? A gde to? Protivljenje imigraciji iz trećeg sveta ne čini fašistu. Nešto ne vidim da sa epitetima sa kojima opisujete krajnje blagu i slabu „desnicu” (argumenti protiv imigracije su im mahom kako imigranti nisu kompatibilni s Evropskim vrednostima sekularizma, feminizma, i gej prava) opisujete socijaldemokrate i ostale levičare koji su i napravili takvu situaciju da dotična Lepen uopšte bude validna politička opcija. Nekako vam je ipak srcu bližo i najgrđi levičar (naravno, kad su u pitanju ovi prosvećeni, poput socijaldemokrata i zelenih, jer ipak su Staljinisti fašisti a fašizam je tako fuj), neko bilo kakav desničar. Vala, pored takvih liberala socijaldemokrate nam ni ne trebaju! Kao što je Herbert Spenser još u 19. veku primetio, liberali samo utabavaju stazu socijalistima.

Milan Ćirković said...

@desniliberal
1. Levičare ćete pronaći u onima koji suviše pominju "narod" (štogod to bilo). Zatim, kad nađete gde ja to veličam jakobinski teror, prestaćete da budete lažov i insinuator. Ja veličam - i ogromna većina liberala se sa tim uvek slagala - prvi period Revolucije, u kojem je, da vas podsetim, pala Bastilja i uveden čitav niz veoma smislenih i veoma opravdanih reformi. To sa docnijim jakobinskim terorom nema mnogo veze.

Inače, nemam pojma šta vam je to "signaliziranje vrline" - jel to neki levičarski psiho-žargon? Ja iznosim svoje mišljenje i svoje shvatanje vrline. ne mislite valjda da ću da iznosim vaše? Da li vam ja možda branim da iznesete neko drugo shvatanje vrline?

Takodje, razumem šta znači "prezir", ali ne razumem šta znači "narod"? Jel to kategorija slična kao ono famozno "društvo", o kojem je gospodja Tačer lepo rekla šta je trebalo da se kaže, kad se vodila rasprava o "društvenim naukama"? Mislim, ono, možda bih zaista i prezirao taj narod, samo kad bih znao šta znači.

2. Ne razumem šta ste pokušali da kažete time sa fon Mizesom? On je zaista imao period bliskosti sa Dolfusovim umerenim fashizmom, ali nikada nije bio ni blizu nacional-socijalizma, koji je bio (a očigledno i ostao) najveće ideološko zlo.

3. Ostavljam vas da ne vidite šta je pohvalno u onome što je uradila baronesa Margaret Tačer, najveća državnica 20. veka, to je vaš problem, zaista ne moj. Što se gamadi Nacionalnog fronta tiče, oni su mnogo bliži staljinizmu nego bilo kojoj normalnoj desnici. Ne samo da gaje kult nepogrešivog (i naslednog, kao u Severnoj Koreji!) Vodje, već su to ekstremni kolektivisti, neprijatelji "zlih banaka" i drugih idiotskih komunjarskih mema, uz sočni dodatak antisemitizma, a bogami i folklora koji u njihovoj viziji sveta treba da zameni nauku, baš kao što je lisenkoizam zamenjivao (biološku) nauku u Sovjetskom savezu. A Herbert Spenser, kao socijal-darvinista, vam je zbilja sjajan autoritet za liberalizam, nema šta, otprilike kao da ste pitali Edvarda Kardelja da vam ponudi stručno mišljenje o hedge fondovima.