Pages

19 June 2016

Izbori 2017

Prognoza za izbore 2017:

1. Biće održani predsednički, parlamentarni i za Grad Beograd.
2. Na predsedničkim će u drugi krug ući Vučić i kandidat oko koga se dogovori opozicija. Pored njih u trci u prvom krugu će biti kandidati SPS i SRS od ozbiljnih opcija. U drugom krugu se lomi politička budućnost Srbije.
3. Na parlamentarnim izborima najviše glasova će osvojiti koalicija oko SNS i to oko 40%. Drugo mesto Dosta je bilo sa preko 20%. Treći SPS sa 7-8%. DS će opet proći cenzus, ali tako što će usisati delove ili ceo SDS, LDP i biti u koaliciji sa Ligom. Radikali i DSS-Dveri iznad cenzusa, ali će ovi drugi sada biti jači. Recimo 6% i 7%. Manjine uzimaju 5%. Vrlo verovatno nova politička opcija na temeljima Ne davimo Beograd, Lokalnog fronta i drugih sličnih inicijativa na granici cenzusa. Od rezultata predsedničkih izbora zavisiće većina, ako Vučić izgubi SNS neće sastaviti vladu, ako pobedi imaće veće šanse da to uradi.
4. SNS suštinski gubi ubedljivo na beogradskim izborima i dobija nešto iznad 30%. Drugo mesto DJB sa par procentnih poena zaostatka, svi ostali oko cenzusa, osim novog/najstarijeg objedinjenog DS koji će biti na 7-8%. I ovde moguća građanska lista na temeljima Ne davimo Beograd. Ni u jednoj varijanti SNS ne zadržava Beograd.

Moguća odstupanja kod opozicije su ako DS ne izabere kandidata koji može da objedini staru opoziciju, ako DSS-Dveri ne budu imale odgovor na za sada vrlo pametnu retoriku SRS i ako DJB ne uspe da izgradi u potpunosti infrastrukturu.

Kod vlasti, ako SNS ne ostane jedinstven oko predsedničkog kandidata ili ako se kandiduje sadašnji predsednik.


13 comments:

Jovan said...

Moja prognoza:

Predsednicki: 2017 Nikolic, 2022 Vucic.

Bg: 2017 - SNS jedva.

Parlamentarni, 2020 SNS gubi znatan deo podrske i jedva pravi vladu. 2024 SNS gubi vlast.

Od ostalih, jedino DJB u porastu u narednih par godina, naravno ne za aleksandrovih +200% godisnje.


Aleksandar Stevanović said...

Vec smo na 8,5%.

Aleksandar Maksimović said...

@Aleksandar
Jel istina da će Saša Janković da se kandiduje za predsednika? Načuo sam to negde...

Fabrikant said...

- DJB vec prilikom osnivanja stranke svoje funkcionere i funkcionerke treba da bira neposredno, kao temelj za neki buduci rast.
- DJB ce verovatno rasti mada tesko do 20% do izbora 2017, sto necemo ni znati jer u ovom momentu ne postoji ama bas nista sto bi ukazivalo da ce biti parlamentarnih izbora.
- Pitanje je da li ce biti i gradskih, a ako ih bude, stranke građanske orijentacije treba da se povuku i da za zajedno sa pokretom Ne davimo beograd naprave jednu građansku listu na kojoj bi bili pojedinci i pojedinke iz različitih građanskih opcija. Bez bilo kakvih Dveri, DSS-a i ostalih pokreta koji ne prihvataju osnovne tekovine moderne civilizacije. Ta lista ne bi mogla da dobije vecinu na gradskim izborima ali bi mogla da osvoji do 40% glasova i bude najjača u gradskom parlamentu.
- Jedina šansa postoji na predsedničkim izborima. Ali, ukoliko se umeša Jeremić i istroluje celu priču, ruski blok će verovatno imati 2 kandidata u II krugu, pa ce biti svejedno ko pobedi, Toma ili Jeremić.
- Ne postoji ništa što bi ukazivalo da će Vučić biti predsednički kandidat.

Milan Ćirković said...

Za Vucica bi bio neshvatljivo glup potez da se kandiduje za predsednika, a on (stogod o njemu mislili), ipak nije glup covek. Sem toga, dosadasnje iskustvo pokazuje da, za razliku od prethodnih srbijanskih diktatora, Vucic svoje savetnike (Blera ili koga god vec) slusa kad se radi o strateskim potezima. Tako da je pocetna premisa teksta vise opozicioni fantazm nego bilo kakva racionalna analiza.

A neutemeljeni antropoloski optimizam u pogledu rasta opozicije je prilicno dirljiv.

Golgeter said...

Razocaran, posto sns pobedjuje onda cu glasati za njih, zasto da bacam glas na nekoga drugog(a mislio sam) kad po prognozi sve isto

Branko Todorovic said...

A sta ce biti triger za raspisivanje parlamentarnih izbora?

Marko Paunović said...

Ni meni nije jasno zasto bi se odrzali parlamentarni izbori ukoliko na predsednickim pobedi kandidat koga podrzi Vucic.

vase said...

1. Bice samo predsednickih izbora.
2. Pobedice Vucic ubedljivo, Vujovic ili slican mmf hitmen ce biti premijer.
3. Djb ce na sl.izborima imati 10ak odsto i nista nece moci sa tim.

Aleksandar Stevanović said...

@ Marko

Triger je vec povukao sam Vucic. Nisam nikad video da je neko sam sebe uspeo tako da urnise za dva meseca i u Srbiji i van nje.

Vladimir said...

Стевановићу, ова прогноза је под претпоставком да избори не буду покрадени? Или сте у обзир узели и крађу при анализи?

Aleksandar Stevanović said...

Neće ih moći pokrasti. Do sledećih izbora ćemo sami pokriti sva biračka mesta kvalifikovanim kontrolorima i mobilnim timovima.

Anonymous said...

Ko god pobedio mi smo ga najebali a bojim se zorana ce biti predsednik..A vucic ce vladati srbijom 15 god ukupno na sta cemo se debelo kajati ukoliko uskoro ne reagujemo i bojkotujeno njihove pisljive izbore,shvatite nista se ne pitate..