Pages

29 May 2016

Obamina spoljna politika

U senci američkih preliminarnih izbora za predsednika dešava se nešto vrlo zanimljivo sa Obaminom spoljnom politikom. Predsednik koji je započeo svoj mandat turnejom izvinjavanja po svetu, nastavio popuštanjem i "resetovanjem" odnosa sa diktatorima širom sveta, a verovatno krunisao dogovorom sa Iranom kojim praktično daje zeleno svetlo teheranskom režimu da nastavi gde je stao sa nuklearnim programom uz milijarde dolara nagrade za to, poslednjih meseci je tiho i ispod žita fundamentalno promenio svoju politiku. Bez mnogo teoretisanja i velikih talambasa, Obama razmonitrava sve ključne parametre svoje spoljne politike sa kojom je pobedio i u koju je dugo verovao i zbog koje su ga svi levičari širom sveta podržavali.

Sve je započelo prošle jeseni kada je NATO, na moje prijatno iznenađenje, pozvao Crnu Goru da se priključi alijansi. Naravno, Crna Gora jeste mala i strateški nevažna zemlja. Ali, u nekim situacijama veličina i međunarodna "težina" zemlje ne moraju da budu odlučujući za njenu sudbinu: najvažniji fakat je da Putin ne misli da je Crna Gora mala i beznačajna zemlja, inače ne bi uložio velike pare i obaveštajnu i propagandističku logistiku u obaranje Đukanovića prošle jeseni. Obamina reakcija, po prvi put za osam godina je bila - "hoćeš tuču, dobio si tuču". Crna Gora sama po sebi nije važna, ali je važno pokazati zube ruskoj vlasti, i to na vrlo bolan i očigledan način: pozivanjem i uspešnom integracijom (potpisano pristupanje pre nekoliko dana) zemlje na koju su oni bacili oko i u čije prebacivanje u kremaljsku interesnu sferu su uloženi značajni resursi. Crna Gora je bila prvi dramatičan prst u oko Putinu od strane Obame, za koga je kremaljski despot sve do tada verovao da ga može manipulisati po volji. Ma koliko Crna Gora bila mala, bilo kakvo dalje proširenje NATOa za Putina i KGB vrhušku predstavlja so na ljutu ranu nezalečenog neo-staljinističkog šovinizma i pokazna vežba "ko je bos".

Međutim, ulazak Crne Gore u NATO je bio tek početak. Poslednjih nekoliko meseci dešava se dramatično zgušnjavanje loših vesti, za Putina. Obama je, prekršivši svoje svečano obećanje "resetovanja" odnosa, postavio raketni štit u Rumuniji, što je izazvalo potpunu konsternaciju u Moskvi, Drugi deo integrisanog sistema će biti postavljen u Poljskoj do 2018 godine. To je isti onaj raketni štit koji su Buš i Obama otkazali u znak dobre volje prema svom drugu Vladimiru. Međutim, drug Vladimir je izgleda pogrešno shvatio njihovu benevolenciju i kao uzvratni znak dobre volje okupirao Krim i krenuo da dalje oslobađa Ukrajinu od Ukrajinaca, uz ne baš mnogo suptilne pretnje da bi svoju oslobodilačku akciju mogao da proširi i na Litvaniju i Estoniju.. Ovaj štit, po rečima NATO generala, nije usmeren protiv Rusije nego protiv Irana, ali to je smešno: prvo nije li to isti onaj Iran koji je Obama "pacifikovao" svojim sporazumom, a drugo, čak i da je tako, taj sistem (vrlo tehnološki napredan) može vrlo lako da se "prenameni". Vladimir nema nikakvu dilemu protiv koga je štit usmeren i već suptilno preti ruskim raketama Poljskoj i Rumuniji.  A da Vladimir ne bi možda nešto opet pogrešno shvatio u vezi Litvanije i Estonije, četiri bataljona NATOa će da budu raspoređena u tim zemljama i u Poljskoj. Značenje toga potpukovnik KGB će lako shvatiti..

Da ovo nije samo neki pik na Vladimira nego opštija promena koncepcije, vidi se po tome šta Obama radi u vezi Kineza, po Ameriku svakako dugoročno opasnije pretnje. Kineska hunta je Obaminu mlakost i patos izvinjavanja takođe shvatila na jedini mogući način na koji su svi takvi režimi u stanju da shvate takvo ponašanje: kao izraz slabosti i kao zeleno svetlo za dalji banditizam. Kineski komunisti su zato proširli i intenzivirali svoju kampanju pritisaka i vojnog zastrašivanja suseda (Japan, Koreja, Tajvan, Filipini, Vijetnam...) i čak krenuli da protivno svim međunarodnim normama grade vojne instalacije u međunarodnim teritorijalnim vodama južnog kineskog mora. Obama je nekoliko godina to sve mirno posmatrao i oni su verovali da ništa ne može da krene naopako. Ipak, poslednjih nekoliko meseci to se počelo menjati: posle dužeg perioda u kome su američki brodovi i avioni bili meta kineskog maltretiranja i provokacija, oni sami su počeli da prave provokacije i da maltretiraju kineske avione. Sledeći korak je bio izveštaj Pentagona gde je pekinški režim vrlo direktno optužen za kršenje međunarodnih normi i ilegalnu izgradnju vojnih instalacija. Pekinška hunta je na to reagovala histeričnom denuncijacijom izveštaja kao ratnog huškanja koje "uništava poverenje između dveju zemalja" (interesantno je kako banditski režimi i njihovi apologeti na Zapadu svaku kritiku sebe samih obavezno proglašavaju aktom "rata").

Međutim, Obama je nastavio sa mnogo sistematičnijom politikom: sa Tajvanom je proširena vojna saradnja, američki marinci se na poziv filipinske vlade vraćaju na Filipine, a pre neki dan Obama je napravio radikalni i za jednog levičara ironični obrt: ukinuo je sve američke sankcije Vijetnamu u domenu vojne saradnje, i otvorio vrata da Amerika naouruža do zuba svog bivšeg neprijatelja, koji je predmet stalnog zastrašivanja i teritorijalnih pretenzija Pekinga.

Ako tome dodamo njegovo odustajanje od podrške "revolucijama" po Južmoj Americi i dosta aktivnu podršku obaranju levičarskih režima u Brazilu i Argentini (zbog čega su američki progresivci u apopleksiji a Obama i Hilari već stekli status izdajnika i marioneta "krupnog kapitala", slika postaje još dramatičnija.

Kako objasniti ovu promenu? Glavni  faktor koji treba uzeti u obzir pop mom mišljenju je iz domena političke psihologije: Obama je narcisista i egomanijak koga je realnost predsedničke politike naterala da svoju egomaniju preusmeri sa spasavanja sveta od Amerike na spašavanje američkih interesa od sveta. Naime, on je dugo uživao u poziciji anti-Buša, Nobelovoj nagradi za mir, koju je dobio pre polaganja predsedničke zakletve ni za šta, i koju bi svaki čovek s minimumom integriteta na njegovom mestu morao da odbije. 2008e godine cela situacija je bila "spakovana" po pravilima levičarskih bukvara. Amerika je problem, i on dolazi, harizmatični crni predsednik, profesor sa Harvarda, da fundamentalno transformiše ne samo Ameriku nego i svet. I onda, kao i mnogi drugi levičarski sanjar pre njega, sudara se sa vrlo prozaičnom i razočaravajućom stvarnošću: svet ne funkcioniše po uzusima harvardskih kafeterija, vuci i jaganjci ne spavaju zajedno, banditi nisu zainteresovani za vilsonovske ideološke fantazije levičarskih profesora, Amerika nije izvor svih problema na svetu i njegova "dobra volja" i poniznost imaju samo jednu, predvidivu posledicu: diktatori i lupeži ga koriste kao "korisnog idiota" za svoje interese a protiv interesa Amerike i njenih saveznika. Obamino herojsko i deluizionističko odbijanje realnosti u ime post-kolonijalnih teorija sa fakulteta je još uvek bilo vidljivo u onom tragikomičnom pozorišnom komadu iz 2012e kada je preko Medvedeva poručivao "Vladimiru" da sačeka na izbore posle kojih će biti mnogo "fleksibilniji" u pregovorima. I Vladimir je vrlo dobro shvatio šta ta poruka znači - zeleno svetlo da radi šta mu se prohte. Ponižavanje i otvoreni prezir koji su prema njemu pokazivali i Putin i kineski komunisti svakako su morali delovati kao otrežnjujući faktor na Obamu. Prosto "potlačene" žrtve američke politike iz harvardskih kafeterija su odbile da sarađuju sa njegovim fantazijama, i nastavile da rade ono što im je opisu prirode - da se ponašaju kao banditi i hohštapleri, To je bila neoprostiva nezahvalnost prema njemu, Mesiji koji je došao da pomiri svet, zaustavi porast nivoa mora, "fundamentalno transformiše" Ameriku, i ceo svet, usput  A oni tako da mu vrate. E, sad će on da im pokaže. Prosto, iako mu je trebalo dosta vremena, Obama se na kraju ipak "prizvao pameti" i iz sveta fantazije aterirao na zemlju. Welcome. Bolje ikad nego nikad.

Istorija je puna pouka. I ironije. Godine 2008 ja sam mislio da je George W Bush propustio zlatnu šansu za iskupljenje zbog neuspeha u Iraku i sramnog povećanja državne potrošnje u toku svoja dva mandata: mogao je da uđe u istoriju kao novi Warren Harding ili Calvin Coolidge, kao čovek kji je odbio "duradi nešto" povodom recesije, čovek koji je odbio da da bankarima 700 milijardi bailouta, u ime principa slobodnog tržišta u koje veruje, i da time zaista i zasluži odijum levičara koji mu ne gine ovako ili onako. Nažalost, Buš nije ni Harding ni Coolidge, već politički trećeligaš i on je uradio ono što bi svaki trećeligaš uradio: slušao "eksperte" i lobiste i "žrtvovao svoje principe slobodnog tržišta da bi spasao slobodno tržište" (naime, ubedili su ga da je to ono što radi).

Izgleda da Obama, nasuprot tome, koristi poslednju priliku koju ima da uradi nešto stvarno korisno: da ispravi makar deo katastrofalnih grešaka koju su on i njegov prethodnik napravili u spoljnoj politici.

76 comments:

Nenad said...

Predsjednik Trump ce smiriti tenzije ali nemoze ozivjeti desetine hiljada mrtvih i osakacenih u Iraku poslije "neuspjeha" SADa.

negyxo said...

Ne, ne, ne - ne dirati RDF (reality distortion filed) oko Putina, kineskog tigra, i celog BRICS kluba, za koju godinu ce svi videti propast USofA i njene nazadne "neo-liberalne", kolonijalnisticke politike.

+1 za tekst.

TataBuda said...

Готово да није могуће свеобухватно анализирати и објаснити збивања, улогу личности и евентуалне закономерности. Људска амбивалентна природа је, чини се, коловођа перманентне несреће.
У том смислу, не разумем како неко ко је професор на високој школи, олако бира једну страну.
Мала цртица: немам, наравно, увида у рачуне банкара са Вол стрита, али уколико је истина да им се - и поред катастрофалних губитака - иплаћују бонуси на терет пореских обвезника (а јесте) - збогом УСА. Милиони убијених, унесрећених, протераних: то је резултат америчке политике у последњих 70 година. Шпенглер је, уосталом, то лепо нацртао.
Био сам пубертетлија почетком 70-тих и обожавао сам РнР, Запад, фендер и гибсон. Но, по логици ствари, ентропија и напред поменута натура учинише да се УСА идеали изгубе у беспућима повијести.
Шта сам, убоги раб хтио да кажем: уважени професоре, зашто је само Владимир зло?
Чиме су нас усрећили Тачер, Реган, Пиноче, Бушови, Клинтонови, моргани и ротшилди?
Хвала и поздрав из питоме Бачке.

Navuhodonosor said...

A šta je sa referendumom? Hoće li biti održan referendum gde bi narod Crne Gore sam odlučio da li hoće ili neće u NATO? Naravno, nikakvog referenduma neće biti, to ne dolazi u obzir. Toliko o "demokratiji". Klasična demokratija u NATO maniru - može referendum, ali samo ako se unapred zna da će većina glasati "za", u suprotnom nema referenduma.

I Đukanovićevo "pokazivanje zuba" Rusima će skupo koštati crnogorski turizam koji 60% zavisi od gostiju iz Rusije - naime, u Crnoj Gori baš i nema puno gostiju iz SAD i EU, većina gostiju su iz Rusije i nešto iz Srbije. Ali neka - kada im Rusi uvedu sankcije, turizam ima da im kolabira. I to će osvestiti onu manjinu u Crnoj Gori kojoj je propagandna mašinerija isprala mozak i koja stvarno veruje da ulazak u NATO donosi nekakav strahovit ekonomski bum, veći kreditni rejting, ogoroman priliv stranih investicija i slično.

I na Krimu je bar održan referendum. I sva istraživanja javnog mnjenja sprovedenih od strane Galupa i ostalih pokazuju da većina naroda Krima blagonakloni ulazak u satav Rusije. Uostalom, zna se da su tamo još 2006. izbili veliki anti-NATO protesti.

Sve u svemu, da nije bilo širenja NATO-a na Istok, Rusija uopšte ne bi imala razlog da Ukrajini oduzme Krim.

I taj tzv."antibalistički štit" u Rumuniji i Poljskoj je smejurija za ruski nuklearni arsenal - Putin ga koristi samo da potpaljuje masu, to jeste tačno. :) Za 100%-nu odbranu od sve masovnosti i sofisticiranosti ruskog nuklearnog arsenala potrebna je futuristička tehnologija na niovu one iz Star Treka. :) Aegis Ashore je zilion svetlosnih godina daleko od toga. :(

Игор Јарамаз said...

Пре ће бити да Обама утире пут Килари која од апсолутног фаворита постаје полако тотални лузер да употребимо терминологију 45. председника САД. Ово није Обамина спољна политика већ злочиначког Војноиндустријског комплекса који штету не наноси само свету већ и самим америчким пореским обвезницима.

Одавно је установљена Иванова љубав према интересима неизабране, ортачко-кронијевске, нетранспарентне и квази-завереничке групације која уваљује Америку и Американце у ратове, дугове и зарађује лебац ратним профитерством? http://www.nbcnews.com/id/7201320/ns/nbc_nightly_news_with_brian_williams/t/pentagon-audit-reveals-halliburton-overcharges/

Срећом па ће председник Трамп покварити планове истих. Зато му желим дуговечност и да га Бог чува од метака, несрећа, отрова итд.

Lighthouse said...

Prve naznake zrelijeg odnosa prema L.Americi, potpuno u neskladu s levičarskim dogmama, Obama je pokazao već u vreme krize u Hondurasu 2009-2010, kada se nije priključio brazilskoj kampanji reinstalacije svrgnutog honduraškog diktatora Zelaje, nego zauzeo neutralan stav.

Ivan Jankovic said...

"I taj tzv."antibalistički štit" u Rumuniji i Poljskoj je smejurija za ruski nuklearni arsenal - Putin ga koristi samo da potpaljuje masu, to jeste tačno. :) Za 100%-nu odbranu od sve masovnosti i sofisticiranosti ruskog nuklearnog arsenala potrebna je futuristička tehnologija na niovu one iz Star Treka. :)"

Naravno i lubenice sa kolhoza imaju sto kila, znamo to. :)

"Срећом па ће председник Трамп покварити планове истих. Зато му желим дуговечност и да га Бог чува од метака, несрећа, отрова итд."

Slaba vam je uzdanica taj ludak. Ako on kojom nesrecom postane predsednik Amerike zalicete za Busom, Obamom i njihovim "zlocinackim vojno-industrijkim kompleksom" kao za zlatnim dobom "socijalizma i mira u svetu". Cim Putin ucini nesto da Trump izgleda kao magarac ili slabic (a trebace mu tri dana za to), tikva ce da pukne. Evo ti najave kako ce to da izgleda.

""According to Trump, if Russia rejects calls to stop the approaches, the U.S. should open fire.

“And if that doesn’t work out, I don’t know, you know, at a certain point, when that sucker comes by you, you gotta shoot,” Trump said. “And it’s a shame. It’s a shame. It’s a total lack of respect for our country and it’s a total lack of respect for Obama. Which [sic] as you know, they don’t respect.” """

http://www.newsweek.com/trump-says-us-should-shoot-russian-planes-if-putin-calls-fail-454902


Navuhodonosor said...

Aegis Ashore je namenjen odbrani od balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa. A Rusija uopšte nema balističke rakete srednjeg dometa (sve takve rakete su uništene još 1987. g. nakon što su Regan i Gorbačov sklopili INF sporazum o eliminaciji balističkih raketa srednjeg dometa i krstarećih raketa koje se lansiraju sa kopna), već ima samo rakete kratkog dometa.
I nedavno je u Jemenu još jednom, po ko zna koji put do sada, demonstirano koliko su neefikasni ti antibalistički štitovi protiv raketa kratkog dometa - primitivne balističke rakete kratkog dometa Točka-U su u više navrata driblale saudijski protivbalistički sistem Patriot, skroman jemenski arsenal od svega nekoliko tavih raketa je naneo teške gubitke trupama UAE i SAD - te dve zemlje su izgubile nekoliko stotina vojnika usled dejstvovanja Točke.
https://en.wikipedia.org/wiki/OTR-21_Tochka#Use_in_combat

Игор Јарамаз said...

Ти беше онај који је предвиђао да ће Круз или Рубио (последњи најавио учешће на конвенцији да помогне Трампу) да отпреме Доналда?

Не трубите више ни o поразу до ногу (landslide). Истраживања га већ изједначавају с Килари која незаустављиво пада не само у окршајним државама него и у трагично левој Калифорнији где се предност од 30 бодова стопила на 10 процентних бодова са тенденцијом даљег опадања. До новембра може бити свашта, да Џонсон (или дај Боже Берни) окруни довољно плаве па Трамп буде први Републиканац након Регана који носи Калифорнију. А можда ипак (на националном нивоу) потуче Сандерса јер Клинтонова буде приморана на наранџасти аутфит...

Реалисте Трамп и Путин ће наћи заједнички језик, поделиће свет на интересне сфере што ће снизити тензије, није се 45 година окршаја два титана џаба звало Хладним ратом. А можда чак дође и до рапрошмана када се нађу заједнички интереси на Блиском истоку (око вехабитско-терористичке деспотије нпр), успостави детант у Европи демонтирањем/смањењем НАТО, прекине бесмислена политика контејнмента Русије.

С обзиром да си крајње догматски ограничен - ево ти сасвим могућег сценарија - Трамп препознаје такмаца у Кини против кога покушава да окрене Русију, седа за зелени сто са Путином и постижу џентлментски договор поводом Европе која је већ у полу-распаду. Сам Буш млађи је узалуд Конди и иним монструмима имао сјајан однос с Путином, где неће Трамп који га већ отворено хвали. Chew on that...

PS, не импутирај другима социјализам све док ти прижељкујеш у Белој кући жену чија је политичка платфора, личност и окружење најбоља шанса за увођење трећесветске социјалистичко-фашистичке диктатуре. Сам израз "војно-индустријског комплекса" као и његову опасност по амерички начин живота и права грађана је дефинисао одлазећи председник Ајзенхауер, генерал, републиканац, анти-комуниста и реалиста. https://www.youtube.com/watch?v=8y06NSBBRtY

Chew some more on that...

Milan said...

Delenje interesne sfere drzavnih americkih parazita sa drzavnim parazitima banditskih autokratija i diktatura nije nikakva prava vrednost. Naravno da se banditima svih fela uvek treba suprotstavljati.

To je isti onaj nivo kada neko, po ne znam kojoj logici, misli da je suverenitet neke drzave, tj. drzavnih parazita na vlasti, nekakva moralna kategorija. Sva sreca pa Vuciceva SNS seljanija nema potpuni suverenitet u Srbiji npr., nego da mu isti ogranicavaju zapadni drzavni paraziti.

Navuhodonosor said...

To znači da se treba suprotstaviti banditskoj autokratiji i diktaturi u Crnoj Gori.

Speaker said...

Odličan tekst, Ivane, po običaju, primećuje se već neko vreme da se komunjarska budaletina polako doziva svesti na spoljnopolitičkom planu, ali najkomičniji su mi ovi rusofiličari (odmah su se svi izređali u panici, i stigli u destilisanom konspiracionističkom maloumlju čak i do Rotšilda i Rokfelera :) ) koji se uzdaju u Trampa da iskulira odnose sa Rusijom i valjda pusti onog botoksiranog prdavca da divlja :)) Pa ako ona budaletina od Trampa išta kapira, a ne kapira puno, onda su to realni odnosi moći i pravila pregovaranja sa pozicije sile, i, šta god da sad priča, trebaće mu vrlo malo da shvati, ako već toga nije svestan, bez obzira koliko je malo pažnje u životu posvećivao spoljnoj politici, da se sa varvarima pregovara tako što imaš što veću močugu, i što manje se uzdržavaš da je upotrebiš na njihovoj geometrijski nepravilnoj glavudži kad god je zgodna prilika, i tada te, doduše, još više mrze (ali takvi te već mrze po definiciji jer si bogatiji i jači od njih), ali te se i plaše, i sve bi dali da budu kao ti, a onda će KGB-ovske lopovske voline ne samo Obamu i Buša, već i Regana da prave od blata, jer će im Tramp piti krv i lupati dange gore od svih njih :)) Odnosno, kao što su stvarni utemeljitelji zapadne civilizacije običavali da kažu: oderint dum metuant :))

Speaker said...

@Milan Stefanović
Milane, vaše razmišljanje je, sub specie aeternitatis, sasvim ispravno i pohvalno, ali u praksi, iako sa vaših olimpijskih ideoloških visina to možda nije vidljivo golim okom, :) postoji i te kakva razlika između "državnih parazita banditskih autokratija" bez ikakve tradicije slobode i sa ogromnim procentom populacije koji tu slobodu odbija i stokholmski podržava tamošnje autokrate, i američkih parazita koji, doduše, na razne načine deformišu i uzurpiraju tamošnji ustavni poredak, ali to ne znači da Amerika kao država još uvek nije globalni uzor slobode, zemlja sa najvećom (iako još uvek ne i kritičnom) masom slobodoljubivih, odgovornih i trezvenih građana na svetu, i garant kakve-takve bezbednosti i slobode globalnog tržišta. Dakle, Ivanova pozicija u kojoj se etatističko-socijalističko-cronyističke deformacije američkog sistema oštro i radikalno kritikuju, ali se u isto vreme prepoznaje i podržava ključna uloga američke ekonomske i vojne sile u obuzdavanju arhaičnih trećesvetskih razbojničko-totalitarnih satrapija tipa Rusije ili Kine je sa gledišta pragmatičnog tumačenja libertarijanskih vrednosti i njihove globalne perspektive savršeno ispravna i razumna.

Vladimir said...

Јанковићу Иване,
Ево већ две године тражим одговор и не добијам га! Дакле, да ли је Живојин Павловић био комуниста или обреновићевац?
Хвала унапред на одговору.

Vladimir said...

@Spiker

У суботу, 28. маја, Путин је посетио Свету Гору и, на неки начин, крунисан је за цара. Наиме, "засео" је у столицу где су седели византијски цареви. Вероватно је тражио и благослов да ослободи Константинопољ. Сутрадан, 29. маја, Турска је прославила 563 године од освајања истог.

Speaker said...

@Vladimir
Hoćete da kažete, našla krpa zakrpu? :)) Polupismena KGB-ovska džukela koja je ukrala sve što nije bilo zakopano dvadeset metara u zemlju i vezano čeličnim lancima bi da bude vizantijski car i "oslobađa" Istanbul od ljudi koji tamo žive već pet vekova, dok njegovo osvajanje slavi islamistička lopovska džukela koja bi da bude nekakav laži-sultan i rasturi sve što su ljudi kojima nije ni do kolena, od Mustafa Rešid paše i Midhat paše pa sve do Ataturka uradili za dva veka pokušaja da se Turska reformiše i približi zapadnim narodima? Evo sad bi me, da imam tu nesreću da živim u nemačkoj socijalističkoj diktaturi, Inofizielle Mitarbeiterin Erika aka culona inchiavabile sigurno uhapsila ili barem oterala na sud jer vređam njene najbolje drugare :))

Milan said...

Speakeru, naravno da ja imam neku hijerarhiju sto se tice svega toga, moj pogled na svet i politiku je jako slican tvom, barem u 80% stvari. Nije mi poenta bila da kazem da su svi drzavni paraziti isto, naravno da su drzavni paraziti banditskih autokratija i diktatura gori u relativnom smislu, za svoja drustva. Ali, isto tako je i cinjenica da danas nema mocnijih ljudi na Planeti Zemlji od americkih drzavnih parazita. Tako da, ma koliko ja podrzavao americkog predsednika da pokazuje zube tim klosarima i banditima, apsolutno nikad i nigde ne mogu da pohvalim bilo kakvog drzavnig parazita i otimaca za bilo sta. Jbga, to je protivno mojoj genetici. Ja ne hvalim ni drzavnog lekara kada spase nekom zivot, bas sam ekstreman po tom pitanju, tako da ne mogu da kazem da imam bilo kakvu lepu rec i za Obamu. Obama je narcis. Ogroman. On obozava da bude u centru paznje, ne na seljacki i klinacki nacin kao Tramp, vec na onaj jos ljigaviji 'profesorsko kvazi-intelektualni'. Covek je kao ovi sto rade u prosveti ili zdravstvu koji ti pricaju price na nivou uceteljice iz osnovne skole, a ti ga gledas u stilu 'Da li je moguce da si toliko pogubljen'. Obama je stvarno dno dna. Sanders je npr jos gori, on je u klasicnom evropskom intelektualnom fazonu 'E, strasno je sto sam ja zavrsio FDU, a drzava mi ne daje pare, gotovo, strasno su se snizile moralne vrednosti kada Stoja dobija vece pare od mene'. Sve u svemu, posto je Sanders ovim svojim delovanjem jos vise skliznuo Demokratsku Stranku u levo, a Amerika je ionako prepuna univerzitetskih besmislicara na koje niko ne sme da udari (na ozbiljan nacin), bice sranja sigurno. Meni su sportski primeri najbolji. Npr. ono sto radi NCAA sa 'studentima-sportistima' je protivustavno, ali posto iza NCAA-a stoje najveci koledzi u drzavi, njih ni Vrhovni Sud ne sme da pipne. Toliko su mocni. Obama dolazi iz tog miljea, javnog, ili para-javnog sektora kome drzava namesta trzista, i oni jednostavno nikad i nista nece u zivotu nauciti.

Mare said...

Ne mogu da verujem šta sam pročitao...
Nazivaš Putina ''despotom'' a šta je onda Milo Đukanović koji vlada 25.godina, ali vodi CG u NATO pa ti je dobar, a pomeni i političke dinastije Buš i Klinton....
Drugo, Rusija nije okupirala Krim samo ga je vratila pošto ga je Nikita Hruščov poklonio Ukrajini ( “Dekret Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR
premešta provinciju Krim iz Ruske Republike u
Ukrajinsku Republiku)...knjigu u šake mani se ostrašćenosti. Tebi je američka okupacija Iraka zbog nafte ispala neuspešna, a sami su priznali da od oružja za masovno uništenje Sadama Huseina nema ništa i da su lagali. Amerika je glavni krivac za najezdu migranta u Evropu jer su okupirali i destabilizovali Irak, Avganistan, Libiju, pomagali ISIS, a Saudijska Arabija koja je glavni finasijer svetskog terorizma je glavni američki saveznik. Nije ti čudno da oni koji trube o demokratiji, ljudskim pravima... ''žmure'' na činjenice o S.Arabiji, gde se žene ubijaju kamenovanjem, i gde vlada šerijat?

Игор Јарамаз said...

Mилане Стефановићу,

Delenje interesne sfere drzavnih americkih parazita sa drzavnim parazitima banditskih autokratija i diktatura nije nikakva prava vrednost. Naravno da se banditima svih fela uvek treba suprotstavljati.

А ово што сада постоји са државама које су опредељене за "евро(атлантске) интеграције", које истоветно гласају у УН у 90% случајева (оних најбитнијих, 10% спада углавном на трице и кучине) у симфонији са једном моћном државом, које Русији, на штету својих пореских обвезника и националних интереса уводе санкције на миг једног великана (који исту ситуацију користи да би повећао трговину с истом Русијом), који другима забрањују изградњу гасовода (Јужни ток но-но, Северни ја-вол) је шта заправо ако није подела интересних сфера?

To je isti onaj nivo kada neko, po ne znam kojoj logici, misli da je suverenitet neke drzave, tj. drzavnih parazita na vlasti, nekakva moralna kategorija. Sva sreca pa Vuciceva SNS seljanija nema potpuni suverenitet u Srbiji npr., nego da mu isti ogranicavaju zapadni drzavni paraziti.

То што си прочитао пар текстова или можда чак књига о политичкој философији и што себе убрајаш у одважне ДЈБ-овце јер понављаш саундбајтове о паразитима не значи да си квалификован за разговор баш као ни овај Спикер који пени на уста чим неко спомене Русију, Србију, Цариград, крст, тамјан, православље итд.

Најпре спољна и унутрашња политика једне те исте државе не само да су раздвојене него су чешће парадоксално супротстављене (видети размишљања на тему зашто се либералне демократије агресивно понашају на спољнополитичком плану) између осталог јер важе сасвим супротна правила на једној и другој равни. Стога су то крајње раздвојене науке - политикологија (PoliSci) и међународни односи (IR). И када се исто класификују опет су им раздвојени ћитапи, поделе школа, мислиоце итд.

Наравно да суверенитет није морална категорија, он је нужно зло у одржавању мира у свету. Када већ попуњаваш рупе у знању, иди читај мало о поимању морала код интервенциониста који би да "ућерују демократију у свету" (Неоконци први на ум падају), о хуманитарним интервенционистима и сличним спинмајсторима троцкизма. То су најдоследнији наследници совјетске спољнополитичке идеологије (нису џабе потекли од марксиста). Али доста сам те сада забунио, већ ти прети куршлус услед DekorSerb-овог питања о томе зашто ти не смета деспот Ђукановић. Вољно, расхлади процесор...

Ivan Jankovic said...

Niko zabrinutiji za jadnog americkog poreskog obveznika od kosmetologa i putinoljubaca...

negyxo said...

Ja sam bio ubedjen da je sustina teksta u Obaminom obrtu, ne na Crnu Goru, mila i ostalu kompaniju, no mozda gresim :)

Koliko su Putin i njegova politika nazadni i krajnje suprotni cak i u poredjenju sa trulim zapadnim politicarima, govori ovaj link:
https://www.youtube.com/watch?v=VjrlTMvirVo&ab_channel=TheRoyalBurgh

Dok su ovde na nasim drustvenim mrezama penili na ovaj video (a bogme i svuda po svetu), meni je ovo izazivalo najgoru mogucu mucninu u stomaku dok sam gledao, pitajuci se, koliko neko mora da bude zaslepljen da bi mogao sebi da dozvoli da kaze da su svi oni isti - Putin u ovom videu je demonstrirao sustinu njegove vladivine kao i sta misli o vladavini prava, nezavisnim institucijama kao i o trzisnoj privredi i sve ono sto je civilizacija gradila kako bi se zvala civilizacija. To je takozvana logicna nekozistentnost, kao svi oni imaju spoljnu politiku, svi oni imaju svoje interese, svi imaju batinu koju upotrebe kad zatreba, no uzimajuci u obzir ovaj video, to govori samo jednu stvar - Putin (i njemu slicni) ce upotrebiti batinu za bilo sta sto njima odgovara, ne njihovim drzavam, nego njihovim licnim interesima, sto znaci da ce ta batina (kao sto vec radi) da batina sopstveni narod kad zatreba (evo ovde smo skoro imali demonstraciju u savamali kako to mali putin radi kada su mu ruke odresene).

Milan said...

Jaramaze, iskreno, bas me briga sta ti zamisljas ko je kvalifikovan, a ko nije za bilo sta. Za DJB me iskreno bas briga, jedino sto sam glasao za njih kao manje zlo. Sto se tice glasanja u besmislenoj UN, i 'slusanja Amerike', i za tvoje vidjenje toga iz rusoguzacke perspektive sa sve besmislenim kontrolisanim i namestenim infrastrukturnim projektima me isto, bas zabole. Kao sto me zabole za bilo sta sto si nabubao iz formalistickih gluposti sa besmislenog FPN-a.

Sto se tice suvereniteta, to nije nikakvo 'nuzno zlo', ma sta ti to znacilo. Suverenitet autokratije i diktature nije nista nuzno, jedino je pitanje da li se nasilno rusenje takvih klosara i olosa isplati, ili ne. Ja licno mogu da razumem obe normalne pozicije po tom pitanju (pri tome ne mislim da je tvoja pozicija normalna). Jedna normalna pozicija je slomiti te olose silom. Druga normalna pozicija je ne dirati ih silom, jer ce to da napravi mnogo toga loseg, vec sami gradjani kojima vladaju te kriminalne ubice treba da ojjacaju i suprotstave se iznutra olosima kakav je Putin. Sto im vise pomognes spolja, sami ti normalni elementi unutar nekog drustva ce biti slabiji. Jer, to je na neki nacin davanje stake, pandan pozitivnoj diskriminaciji npr. Sad, zavisi od slucaja do slucaja kako treba resavati te stvari, a naravno da americki drzavni besmislenjakovici iz CIA-e i ostalih drzavno-parazitskih institucija blage veze sa zivotom nemaju kako resavati stvari, njima je to i nebitno. Njima je bitno da pokupe pare od americkih gradjana, prodaju cigle i besmislene lazi politicarima; i u tome imaju saradnju sa svim Sluzbama na planeti Zemlji, koji isto to rade na lokalnom planu. Dakle, mozemo da zakljucimo da je to sve zajedno jedan veliki precutni dil nesposobnih i besmislenih drzavnih parazita iz Sluzbe.

Spoljasnja i unutrasnja politika jesu razdvojene, bravo, otkrio si toplu vodu bubajuci udzbenik sa FPN-a. Jedino ih povezuje pomenuta precutna koalicija drzavnih parazita svih drzava sveta da imaju vecu moc i otmu pare od svojih gradjana.

A iskreno, bas me zabole za Despota Djukanovica, idi svoje tupave i glupe fore da prodajes svojim kolegama, koji o pravnoj teoriji i filozofiji znaju isto koliko znaju i o baletu. Hajde sada idi postavi Putinovu sliku iznad kreveta, presmesan si mi sa tvojim tupavostima.

Milan said...

Da Ivane, to je taj rusoguzacki presmesni intelektualizam u stilu 'Radujem se kao malo dete kada diktatura Kina lomi svoje gradjane na Trgu, dozivim orgazam kada Rodman ode u Severnu Koreju, ali cu da uvek nalupetam tamo nesto o zenama i KSA'.

Inace, posebno je zanimljiva njihova fascinacija besmislenom UN i suverenitetom drzava. Otkricu vam tajnu. Glavna stvar kod ovih besmislenjakovica koji ucestvuju u UN Skupstini je koliko ce ko da da pare za high class prostituke u Njujorku. Vredne zene koje ucestvuju na slobodnom trzistu prostitucije se posebno obraduju tim zasedanjima, i to je jedini razlog zasto su zasedanja UN-a dobra i pozitivna.

Naravno, na FPN-u nece Jaramazu tako da predstave, vec je to svee mnogo ozbiljno i komplikovano, sa sve Diplomatskom akademijom parazita i nesposobnjakovica.

Ivan Jankovic said...

...najgore je ovo faux libertarijansko cmizdrenje nad americkim "bankrotiranjem poreskih obveznika" vojnom potrosnjom od 3.5% GDP dok su ruski poreski obveznici pod Putinovom devastiranom ekonomijom u stanju da izdvajaju 4.6% GDPa za vojsku, to je sasvim kul i seksi, oni su presrecni. :)

Milan said...

Naravno da jedna autokratija ima vise uticaja na sve pore sopstvenog drustva nego bilo koji americki drzavni parazit na svoje, ili bilo koje drugo drustvo.

Speaker said...

@Ivan
Nije to faux libertarijanizam, Ivane, već echt kripto-fašizam :)) Doduše, ima i par sasvim otvorenih, poput one ljudske gamadi s nickom pest :))

Speaker said...

@Milan Stefanovic
Ma slažemo se gotovo u potpunosti, kao i obično, nego moj pešački prosvetiteljski um voli da sve razjasni do sitnih crevca :))

Navuhodonosor said...

Ivan Jankovic said...
...najgore je ovo faux libertarijansko cmizdrenje nad americkim "bankrotiranjem poreskih obveznika" vojnom potrosnjom od 3.5% GDP dok su ruski poreski obveznici pod Putinovom devastiranom ekonomijom u stanju da izdvajaju 4.6% GDPa za vojsku, to je sasvim kul i seksi, oni su presrecni. :)

Pre će biti da je USA na 3,8%, dok je Rusija na 4,1%. Tako kažu podaci SIPRI-ja.
Recimo, Saudijska Arabija je na neverovatnih 9,3%, ali se još jednom pokazalo da veliki vojni budžet i posedovanje "najmodernijih" antibalističkih štitova uopšte nisu nikakva garancija odbrane od balističkih raketa. Meni je poznato da su uz pomoć američkog antibalističkog sistema Patiot PAC-3 upseli su da presretnu samo dve balističke rakete Scud, dok su četiti ili pet raketa Točka-U ipak stigle do svojih ciljeva i napravile im dar-mar. A da je Jemen imao veći arsenal tih raketa, recimo 50 komada, realno je pretpostaviti da bi saudijske trupe bile potpuno devastirane.

I evo još nešto o antibalističkom štitu u Evropi - ključna rečenica je ova:

No military value against Russia: EPAA was never meant to counter Russian strategic (long-range) missiles. It is intended to intercept medium-range missiles from Iran. (Russia does not have medium-range missiles.)
The planned interceptor for Poland, the SM-3 IIA, has a speed of about 4.5 km/sec, which is too slow to intercept Russian long-range missiles.

Milan Ćirković said...

Ivane, tekst mnogo, mnogo bolji od vecine Vasih u poslednje vreme i dobrim delom Vas vraca na neke starije i bolje staze. Zanimalo bi me da cujem sta mislite o libertarijanskom ticketu Johnson/Weld i da li se slazete sa nekim analiticarima koji misle da je pored ovakva dva (ili tri) najodvratnija kandidata u dugo vremena, dosao trenutak da se duopol razbije i omoguci malo veci prodor slobode na americko politicko trziste? (licno, da sam birac u USA, ne bih se ni na trenutak dvoumio da podrzim libertarijanski ticket ovaj put, ni nanosekundu)

Drugo, voleo bih da cujem kako ocenjujete ovu analizu: http://www.politico.com/magazine/story/2016/05/2016-election-realignment-partisan-political-party-policy-democrats-republicans-politics-213909 (jeste da je objavljena na generalno levicarskom politicu, ali mislim da sadrzi nekoliko dobrih uvida, pa cak u izvesnom smislu se u spoljnopoliticko-trgovinskom delu i slaze sa Vasom analizom)

Inace, uveren sam da Tramp nema sanse za pobedu, makar samo zato sto ga podrzavaju toliki srpski (i ruski) luzeri - profil njegovih navijaca je u toj meri moronski da je ocigledno da onaj kojeg oni podrzavaju nece daleko.

Milan Ćirković said...

Samo da dodam: jedna stvar mi nije jasna - zasto smatrate da je potez prema Vijetnamu ironican za levicara? Mislim, nisu li autenticni levicari trazili jos od Niksonovog doba ne samo ukidanje sankcija, vec i izvinjenje za navodne (mada je bilo i stvarnih da se ne lazemo, iako mnogo vise u Kambodzi) ratne zlocine?

Inace, antivijetnamska politika je bila ekstremno stetna za SVE americke administracije, i republikanske i demokratske. Neki malkice pametniji od proseka ljudi su to na kraju i priznali (npr. Kristol stariji). Podrska Crvenim Kmerima u Kambodzi u borbi protiv Vijetnamaca je bila sramotna, politika "prazne stolice" u UN jos gora, tu su se USA nasli na istoj strani sa jos dve sramotne zemlje, Brozovom Jugoslavijom i Maovom Kinom. Vijetnamci su istorijski najogorceniji ali i NAJUSPESNIJI neprijatelj Kine, i onaj ko percipira neku kinesku pretnju jako bi dobro ucinio da podrzi Vijetnamce. Da je to Obami doslo iz dupeta u glavu znacajna je stvar, mada daleko okasnela, naravno.

Obaska sto Vijetnamcima covek stvarno ne moze, a da se ne divi, nezavisno od politickog sistema. U svojoj istoriji verovatno nijedna druga nacija na planeti ne moze da se pohvali da su vojno nadigrali toliko mnogo i toliko jacih drzava i carstava, od Kineza u doba Kublaj Kana, do Kineza u doba Denga, a izmedju toga i Velike Mogule i Japance i Francuze i Amerikance, a danas prave i sasvim solidne racunarske chipove ;)

Ivan Jankovic said...

Milane, ja mislim da je potez ironican zbog konteksta u kome se odvija: Amerikanci su se borili u Vijetnamu da sprece pobedu komunista i prelazak Vijentama s one strane gvozdene zavese. Sada levicarski predsednik naoruzava Vijetnam da se bori protiv kineskih komunista i ostane/predje s OVE strane zavese (iako zavessa vise nije tako gvozdene kao sto ni kineski ni vijetnamski komunizam nisu to sto su bili...Ipak...izgleda kao da on sad vodi novi vijetnamski rat samo drugim sredstvima).

Sto se tice Gary Johnsona ja ga podrzavam potpuno, i ohrabrujuce je da on ima preko 10% podrske vec sada. Ako bude vodio pametnu kampanju mogao bi da napravi potpunu pometnju i da lansira Libertariansku stranku kao trecu stranku u Americi. To bi bilo "najbolja stvar posle antibiotika" u Americi, da republikanci moraju da se takmice sa libertarijancima za glasove: to bi pomerilo centar politicke gravitacije dramaticno udesno u ekonomskoj politici i odnosu prema drzavnoj intervenciji. Malo me brine to sto Johnson stalno insistira na glupostima poput marihuane cime moze da odbije jedan deo Cruzovih glasaca koji su vrlo zainteresovani za kredibilnu alternativu Trumpu. Meni to ne smeta, kao ni vecini libertarijanaca, ali moze da smeta socijalnim konzervativcima koje on lako moze da pridobije sa fee market pricom i federalizmom, a da stavi u drugi plan ove distrakcije poput droge, abortusa i slicnih stvari.

Sto se tice analize POlitico-a, mislim da je ona malo self-serving. Oni zele da se obezbede da je free market filozofija izbacena iz americkog mainstreama, sta god da se desi. Zato zure da Trumpov uspon na ovim izborima definisu kao izraz neke dubinske promene karaktera obeju partija. I s druge strae, free trade i free market su opisani kao neka odnarodjena elitisticka filozofija bez podrske u Americi. Mislim da je to potpuno pogresno. I pokazuje ono sto sam ja oduvek verovao, a sto levicari postepeno prihvataju - da su Trump i trumpizam njihovi najveci prijatelji. Neki pametniji medju njima su pisali clanke jos pre vise meseci da je Cruz mnogo opasniji od Trumpa po njih jer reprezentuje po njih opasnu ideologiju u koju veruje. Trump je njihov saveznik jer normalizuje protecionizam, drzavni intervencionizam i drzavu blagostanja kao desnicarske vrednosti. I svodi desnicu na militantni, kvazi-fasisticki nacionalizam evropskog tipa. I oni tvrde da je to trajna promena - jedini neprijatelj koga se oni boje (Goldwater-Reagan konzervativizam) je "mrtav" a Trump i njegov primitivni, tupavi etatizam a la Lepen je protvnik koga oni zele da imaju.

Da li Trump ima ili nema sanse ne znam: ali znam da je za stvar ocuvanja Goldwater-Reagan filzoofije mnogo bolje da Trump izgubi. Trumpova unutrasnja politika nece biti bitno razlicita od Clintonove, a spoljna ce verovatno biti gora. Republikanci u Kongresu ce se protiviti Hilari po partijskoj liniji, a podrzavace iste takve politike od strane Trumpa, opet po partijskoj liniji, (kao sto su podrzavali Bushove svojevreeno).

Milan Ćirković said...

Drago mi je da se po nekim bitnim stvarima (pre svega oko Libertarijanskog ticketa) slazemo. Ono oko cega se ne slazemo jeste da Vi vidite problem u elitizmu (u vezi sa free market filozofijom, a narocito free tradeom), ja ga ne vidim, meni je paradoksalno da nacija koju su osnovali intelektualci i elitisti svog doba, koja je po svim dostignucima u nauci, tehnologiji, umetnosti, sportu, itd. istinska elita planete, ima toliko prisutan populisticki i anti-elitisticki resentiman, koji Vi indirektno opravdavate. Ako je onaj Pew poll autentican (a nema za sad razloga da sumnjamo u to, gomila indikatora ga podrzava), onda je republikanski mainstream sam odgovoran za slom klasicne free-trade ideologije u svojim redovima, kroz najrazlicitije vrste koketiranja sa sektastvom, bilo nacionalistickim, rasnim, konfesionalnim, itd. Drugim recima, ako vise demokratskih glasaca danas podrzava free trade nego republikanskih, onda je beba vec izbacena iz kade zajedno sa prljavom vodom i nema se tu sta za cim zaliti. Umesto toga, treba borbu za prave vrednosti nastaviti drugde, recimo u Libertarijanskoj stranci ;)

To upravo i jeste poenta onog sto sam Vam onomad napisao, a Vi pogresno protumacili, da Goldwater danas ne bi vise bio Republikanac. Ne bi bio ni Demokrata, naravno, ali to je non sequitur. (Drugim recima, nije on nigde "skrenuo" poslednjih godina, nego je mainstream republikanska ideologija skrenula, a on je ostao tamo gde je bio.)

Ivan Jankovic said...

"Ono oko cega se ne slazemo jeste da Vi vidite problem u elitizmu (u vezi sa free market filozofijom, a narocito free tradeom), ja ga ne vidim,"

Ne obratno, ja kazem da su ideje slobode pojedinca i slobodnog trzista ukorenjene u americkoj kulturi i da nisu samo elitisticke ujudrme, kako levicari zele da ih predstave.

Sto se tice desnicarskog koketiranja sa sektastvom, ima nesto u tome ali slican proces je i na levici: ja sam vrlo iznenadjen stepenom do koga Bernijevi glasaci ne haju mnogo za ekonomske teme i fiksirani su za teme "kulturnog rata". Oni bi pre glasali za Johnsona nego za pro-life komunistu! To suzenje fokusa na teme poput religije, abortusa, gej brakova je jednako pristuno na oba pola americke politike. I jednako je besmisleno i kontraproduktivno. Cak bi se Trump na jednom nivou mogao tumaciti kao "desnicarsko" preuzimanje politike identiteta, kroz legitimisanje jos jedne zvanicne 'viktimizovane' grupe - siromasnih blue color belaca. Tako da imamo paternalizam za crnu i Latino underclass kod demokrata, i paternalizam za belu underclass kod Trumpa.

Speaker said...

Baš tako, da i ne spominjem činjenicu da je, statistički gledano, odnosno, s obzirom na procenat "intelektualaca" koji su se oduševljeno stavili u razne vrste slugeranjsko-lakejskih službi za državno-korporatni represivni aparat koji guši obične ljude i sitne i srednje preduzetnike i pljačka zemlju (ili ga, pak, sa raznih pozicija u tehnološkim, medijsko-zabavnim, infrastrukturnim i vojno-industrijskim korporacijama, koje sve od reda imaju ogromne uloge u održanju lopovskog status quo, iz prikrajka donacijama i uticajem na javnost podržavaju) određeni stepen antielitizma i, posebno, antiintelektualizma u užem smislu "humanističkih" (pseudo)intelektualaca, sve dok se ne pretvori u histeriju i dok zadrži bazičnu moć diskriminacije između medijskih i akademskih levičarskih plaćenika i normalnog obrazovanog i pametnog sveta, što se mene tiče, i poželjan i sasvim opravdan :) Razlika između Otaca Osnivača i savremenih sveštenika neokomunističkog palamuđenja je što su ovi prvi za svoje vreme bili istinska i konstruktivna avangarda, a ovi drugi su, uprkos svojoj progresističkoj retorici, u suštini tragično retardirana i nemoralna ekonomska i socijalna reakcija u dilu sa državnim i crony kriminalcima.

Milan said...

Nije problem sa elitama to sto su elite, problem sa elitama je sto delaju na potpuno zatvorenom i regulisanom trzistu misljenja, govora, rada, i ostalih formalistickih gluposti; koje se gradilo decenijama i decenijama, prevashodno kroz govor, tj. dominantni javni diskurs, a onda kroz sve ostalo.

Ako je neko intelektualna elita, to treba da dokazuje svakodnevno kroz krvavu borbu misljenja, a ne da crpi svoj autoritet u formalnoj poziciji.

Milan Ćirković said...

@Ivan Jankovic
"Ne obratno, ja kazem da su ideje slobode pojedinca i slobodnog trzista ukorenjene u americkoj kulturi i da nisu samo elitisticke ujudrme, kako levicari zele da ih predstave."

Meni se cini da ovde imate jednu protivurecnost: sa prvim delom se slazem, dok se medjutim drugi deo cini u kontradikciji sa standardnom pricom o levicarskom elitizmu, koji sami u tekstu proturate prizivajuci "harvardske kafee" i slicno. Dakle, ako levicari kazu da je free market elististicka ujdurma onda ili (1) su oni ustvari anti-elitisti, ili (2) elitizam nije nikakva suprotnost free market filozofiji, nego naprotiv njen normalni i zdravi aspekat. Ja smatram da je (2) ocigledno istinito, ali to na ovom blogu iz nekih razloga nije *popularno* (pun intended).

Ivan Jankovic said...

Milane,
oni pokusavaju da opisu free market filozofiju kao stvar bogatih biznismena i republikanskog establismenta. Elitisticki u tom smislu, ne intelektualnom. Ono sto oni opisuju kao konzerativnu ortodoksiju bi se pre dalo opisati kao "crony capitalism".

Elitizam ima razna znacenja i sad ne mozemo svako od njih da pokrijemo u svakom napisu o bilo cemu.

Unknown said...

Pogledajte tekst Nevena Sesardica o slobodi govora i egalitaristickom mitu kao i kritiku od strane Boze Kovačevića.

Nevenov tekst:http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/smrt-komunizmu-verbalni-delikt-narodu-zasto-kaznjavati-mrznju/4064631/

Božin odgovor:http://www.telegram.hr/politika-kriminal/zasto-je-komentar-nevena-sesardica-da-se-govor-mrznje-ne-bi-trebao-kaznjavati-prilicno-tragican/

Anonymous said...

Naglo preoblikovanje spoljne politike je naravno posledica gubitnickih strategija,ali uzroci tih poraza nemaju ama bas nikakve veze sa onim sto ti navodis Ivane.
Najpre sranja u Libiji i ostalim mestima arpaskog sveta sem Sirije su direktna posledica mentalne poremecenosti upravo NATO lidera,mozda manje Obame nego Kamerona ili Sarkozija ali to sa Rusijom nema veze. Nije mi jasno kako su se odjednom libertarijanci poceli interesovati za NATO kao instrument ostvarivanja svojih ideala al to je vec prica o ambivalentnosti ljudskih stavova.

Ruska intervencija u Siriji je sprecila dalji pomor ljudi,one silne stotine hiljada poginulih su pobijeni pre njihove intervencije,a sto se tice njihove intervencije u Ukrajini ama bas nista nije sporno(docekao ih narod sirom otvorenih ruku) jedino Vama na Zapadu to smeta jer narusava balans moci i uskracuje vam perverzno zadovoljstvo da mozete svima da delite lekcije,jer naravno bilo koje pravo je pravo samo ako to Vasingtonu i Londonu odgovara.

Naprotiv ovo svo resetovanje Obaminih stavova sirom sveta nije nista drugo nego kmecanje razmazenog deteta kome su oteli igracku,sa Kinom se zajebavaju na metar od nje,ne znam kako se to moze smatrati neprovokativnim. Zloupotrebljavati medjunarodno pravo kako bi se drugi zastrasivali mogu samo slabici i kukavice.

Sve u svemu brilijantna strana tvoje analize(i inih prethodnih) zapravo je u tome sto citaocima omogucava da spoznaju kako NE funkcionisu stvari,sto je negde blizu pameti jer ideoloski pripadas jednoj izolovanoj sekti koja ima jako malo veze sa stvarnim svetom.

Anonymous said...

P.S. A pro po lubenica sa kolhoza...kada bi se malo udubio i poceo da se interesujes za stvarni odnos vojne moci Rusije i NATO shvatio bi u stvari koliko vas zavaravaju,uostalom da to nije tako zasto uopste postavljaju raketni stit ako mogu da ih pregaze za tili cas. Citav niz stvari lose funkcionise u NATO sistemu odbrane,poput nepouzdanih bombi koje se bacaju iz aviona,do toga da trenutno nemaju pandan sukhoiu 35 na nebu a da ne govorim da nema tog aviona na ovom svetu koji moze da pobegne raketama s 500 koje idu preko 17 hiljada km/h...to sto ste vi progutali citav niz maketinskih proizvoda koje su vam servirali vas je problem.uostalo ako im je vec toliko veci...nek izvole nek probaju

Milan Ćirković said...

@MMiillaann
"a sto se tice njihove intervencije u Ukrajini ama bas nista nije sporno(docekao ih narod sirom otvorenih ruku)"

Ma sta kazete, kad nekog narod doceka "otvorenih ruku" onda tu nema niceg spornog? Hitlerov anschluss Austrije znaci nije sporan? Docek nacistickih trupa u Hrvatskoj ili Slovackoj nije sporan? indonezanski genocid na Istocnom Timoru nije sporan (i tamo je jedan deo stanovnika docekao Suharta otvorenih ruku)? Kubansko-sovjetska vojna intervencija u Angoli i Namibiji nije sporna?

Populisticko zamlacivanje.

pest said...

>Pogledajte tekst Nevena Sesardica o slobodi govora i egalitaristickom mitu kao i kritiku od strane Boze Kovačevića.

Relevantan komentar:

https://youtu.be/DbfVtCucOOU

Navuhodonosor said...

MMiilaanne,
Ivanova i Speakerova logika je da Amerika ima sedam puta veći vojni budžet od Rusije i da zato Amerika može lako da pobedi Rusiju jer je sedam puta jača od Rusije. :)
Mislim ako tako posmatramo stvari, onda možemo konstatovati da Indija ima sedam puta veći vojni budžet od Pakistana - da li to treba da znači da je Indija sedam puta jača od Pakistana i da zato može sasvim lagano da savlada Pakistan? :) Problem je što Pakistan ima nuklearno oružje i rakete Tomahawk (Babur). Takođe, njihova vojna doktrina je slična ruskoj - u slučaju rata, Pakistanci se neće uzdržavati od upotrebe nuklearnog oružja, baš kao ni Rusija (jedina razlika je da Rusija neće prva upotrebiti strategijsko nuklearno naoružanje, ali to nije slučaj i sa taktičkim nuklearnim naoružanjem - kada bi NATO započeo nekakvu masivnu invaziju na Rusiju, njihove trupe na frontu bi već prvog dana bile zasute sa 100-200 taktičkih nuklearki). Zato Indija i Pakistan više nikada neće ratovati - uspostavljenja je trajna MAD (Mutually Assured Destruction) ravnoteža - to znači nijedna strana nema 'first strike capability' - to je sposobnost uništenja celokupnog nuklearnog arsenala neprijatelja u jednom iznenadnom napadu. Mada čak i da isključimo nuklearno naoružanje iz jednačine, veliki je znak pitanja da li bi Indija uopšte dobila konvencionalni rat protiv Pakistana. To zavisi od mnogo faktora. Isto važi i za NATO i Rusiju.

Milan Ćirković said...
Ma sta kazete, kad nekog narod doceka "otvorenih ruku" onda tu nema niceg spornog? Hitlerov anschluss Austrije znaci nije sporan?


Jeste sporan zato što Hitler nije dozvoljavao da se narod Austrije na referendumu slobodno izjasni da li hoće ili neće da se priključi Trećem rajhu. Znao je da bi referendum imao negativan ishod i da bi to pokvarilo njegove dalje ekspanzionističke planove.

https://en.wikipedia.org/wiki/Anschluss#Schuschnigg_announces_a_referendum

Hitler declared that the referendum would be subject to major fraud and that Germany would not accept it. In addition, the German ministry of propaganda issued press reports that riots had broken out in Austria and that large parts of the Austrian population were calling for German troops to restore order.

Baš kao što u NATO-u ne dozvoljavaju referendum u Crnoj Gori jer znaju da bi ih narod Crne Gore glat odbio i zato sada spremaju anschluss Crne Gore. A i pre toga su izvršili čitav niz anschlussa po Istočnoj Evropi. Da su oni poštovali demokratiju i da su svuda održavani referendumi, danas se uopšte ne bi moglo govoriti o širenja NATO na Istok jer bi skoro svuda bili odbijeni.
E zato je tu Rusija da spreči to cinično i siledžijsko ponašenje NATO-a, da kaže STOP!!!

Milan Ćirković said...

Referendumi su izraz primitivnog populizma i manipulacija onog koji postavlja pitanje. Zasto se nije u Rusiji (dakle ne na Krimu, vec u samoj Rusiji) odrzao referendum oko aneksije Krima i agresije na Ukrajinu? Kad smo kod toga, zasto se ne bi odrzao referendum sa pitanjem treba li Kijev kao "kolevku ruskog hriscanstva" vratiti Rusiji? Sta ono bi sa Cipiripisovim referendumom u Grckoj - nije trajao ni tri dana, kao i slicne populisticke predstave koje su priredjivali Musolini, Hitler, Ceausescu, Tudjman, milosevic i slicna gamad. Sta bi sa milosheskuovim referendumom o "odbijanju stranih posmatraca na KiM", axaxaxaxa? Da ne pominjem hrvatski kretenski referendum o definiciji porodice.

Ako je referendum navodni "izraz demo(n)kratije", sto se ne organizuje i neki referendum na temu hocemo li da trpimo drzavnu pljacku (porez) ili necemo? Jel moze neki referendum oko toga koliko sati je najbolje da se radi nedeljno?

Anonymous said...

Milan Cirkovic,

U zadnja dva posta ste izneli citav niz besmislenih poredjenja i glupih pitanja...
Putin jednako Hitler je jedino sto je jadnoj NATO propagandi preostalo kao argument,kad 90+posto ljudi na Krimu glasa za jedno onda je to nedemokratski al zato je polunamesten referendum u Skotskoj koji se sumnjivom razlikom okoncao ples demokratije... Ovde je rec o tome da se konkretna grupa ljudi,jasno deklarisala kako i gde zele da zive,jak ste mi Vi libertarijanac ako vam je odjednom suverenitet drzava postao sveti gral naspram zelje individua...pustite sad price o Kijevu i slicno ako ste malo citali neke postove ovde od Slavise jasno bi Vam bilo da u nacionalnom sukobu Ukrajinaca i Rusa u Ukrajini su Rusi ti koji su znali da progutaju sve i svasta,pokusaje ukrajinizacije,nametanje jezika i slicno,bar u proslom veku.
Prvo nek USA pocne svakih 6 meseci da odrzava referendume kad krece na neke nejacke,manite me te relativizacije

Navuhodonosor,

Ama nece se niko uzdrzavati od upotrebe nuklearnog arsenala to je njegov smisao,NATO je definitivno broj 1 udarna sila na svetu,smesan je samo njihov pokusaj da se predstave kao jedina sila na svetu,superiorna samim svojim postojanjem,kad imaju citav niz manjkavosti. Kad su poceli da se posle kmecanja zbog Sirije hvale kako oni,,imaju" Apple,Microsoft i slicno sve mi bilo jasno,to je nivo postbatinaske kuknjave koji je za zabaviste.

Anonymous said...

Jos jedna offtopic stvar koja je vidim u zadnjih nekoliko godina postala jako popularna medju libertarijancima,iako je offtopic...Konstantno se forsira ta ideja kako su biraci skrenuli ka Trampu i slicnim zbog prezasicenoscu elitama,mada niko u javnosti ne spominje te argumente...Naprotiv moje skromno misljenje je da su se oni uzeleli sposobnih lidera,posto je citav niz idiota dolazio na celo zapadnih zemalja,cak mi Obama tu deluje najnormalniji koliko god idiotske ideje imao onaj Sarkozi je definitivno prvak(uopste cini se da je glavna ideja zasto postati predsednik Francuske kako bi se doslo do kvalitetne ribe,neki visi smisao tu se ne vidi)

Anonymous said...

Navuhodonosor,

Konvencionalni rat mi deluje kao neki black bord model koji su teoreticari nuklearnog rata forsirali,kako bi ispitali sta bi bilo kad bi bilo,meni to deluje neozbiljno. Rat je maksimalno nepredvidiva situacija,gde svako pokusava da prezivi kako zna i ume,tu se karte ne znaju ni najmanje...navescu vam jedan primer-u nekim poredjenjima nekih delova ratne mornarice Rusija je tek negde u rangu Italije,donekle i slabija...dal to znaci da bi Italija ikada smela da izvrsi napadna Rusiju(iskljucimo sad iz jednacine tradicionalnu hrabrost Italijana)...pa naravno da ne iz milion ociglednih razloga,recimo da je nuklearna moc konacni presudnik tu.

Vladimir said...

@Milan Ćirković

"Docek nacistickih trupa u Hrvatskoj ili Slovackoj nije sporan?"

За Словачку не знам, али за Хрватску знам. Ту нема ничег спорног. Срби су окупирали Хрватску, изнуривали је високим порезима, крваво су гушили сваки иоле озбиљнији покушај буне. И на крају су им направили бановину, али не лези враже, за бана су им поставили "бана са Кајмакчалана". Њима, Хрватима, Хитлер је био ослободилац.

П.С. Зар се не каже "Словенија", а не "Словачка"?

Speaker said...

Evo ih ovi putinoidni naci-jadnici, opet se teše dok im se etalon i perjanica globalnog fašizma u koju su fatalno zaljubljeni ekonomski raspada pred očima, jeste, važi, veličina vojnog budžeta nema baš nikakve veze sa snagom vojske i tehnologijom koju ima na raspolaganju, kad votka proradi, bežaće zli imperijalisti smrznutom stepom, sve dok se odvažni kozaci ne probude u mokrom krevetu :))

Milan said...

Rusoguzacka inzinjerska logika o ratu, lol, neprocenjivo. Uvek je slatko videti inzinjere kako pricaju o ratu :) Rusi, koji nemaju kinte da drze baze po svetu ce da pobede Amere u konvencionalnom ratu, jer imaju tamo neki bolji lovac, ahahahahhaha. Zakon.

Inace, prica o legitimitetu je isto zanimljiva, to su isti oni rusoguzi koji osporavaju da je OVK imala veci legitimitet na Kosovu od srpske vlasti, ili kako je Tudjman imao veci legitimitet u Hrvatskoj od komunisticke JNA, ali su im zato usta puna legitimiteta kada bandit i ubica Putin uradi nesto sa Krimom :)

Jos jednom, rusoguzacka logika je nesto neprocenjivo, uvek bila i ostala :)

Игор Јарамаз said...

Обожавам како неотроцкисти крену с личним увредама када их поразиш чињеницама и аргументима.

А у међувремену мене догађаји само потврђују, а вас неотроцкисте демантују.

Трампара води у Орегону, у мртвој трци с Хилари у Њухемпширу, бившим "плавим државама". Њут Гингрич објашњава, заиста ово нисам видео пре куцања поруке, посебно део о Хилари у наранџастом, само бивши Спикер и ја исто размишљамо.

https://www.youtube.com/watch?v=51iSj6QWaMU

аdios muchachos

Игор Јарамаз said...

A што се тиче бриге за пореским обвезницима САД, заболе ме за њих, то је само показна вежба да се демонстрира faux-libertarianism, faux-liberalism па чак и faux-conservativism (и дотле сте дошли с присвајањем!) неотроцкиста (илити неоконова) овог блога конкретно који би да подржавају лудаке овог света у вођењу ратова, ућеривања демократије, смени режима и градњи нација-држава.

Иначе потрошња за ратове неоковонова превазилази сам војни буџет, ту су трошкови nation building и других пратећих програма и агенција, о социјалном трошку (пензије и лечење ветерана) да не причамо. Наравно, неотроцкизам допушта идеолошку флексибилност па можете да позајмите мало реторику ортодоксних и мејнстрим марксиста који тврде да Америка води ратове јер "се тако богати", јер је то "добро за економски раст". Ето спинујте како је то мудро од Килари и Буша...

Нико не тврди да ће војна потрошња банкротирати било коју државу али је неко мудар већ приметио да је и то нови облик QE. Али као што рекох, никакав проблем за неотроцкисте када воде свети рат против "Стаљина" у Москви, или "Бизанта", ако су више обојени нацистоликим погледом на културе света чега је најеклатантнији пример Спикер, мада ни Иван не заостаје превише у том погледу.

Русија троши један процентни бод више од САД на одбрану вероватно зато што је имала донедавно ратове на свом тлу, терористичке изазове у Кавказу (све су прилике захваљујући КСА сатрапији и САД неотроцкистима), зато што су јој нападнуте границе па чак и суверена територија. Америка с друге стране троши сав тај новац да би одржавала војно присуству где јој јесте и где није место. Прави амерички патриоти се томе противе, не само зато што је противно идеји Очева оснивача већ и зато што добро знају да империје настају и нестају. И због неоконови, неотроцкисти и нацистолики борци против Бизанта те доказане америчке (или британске) патриоте, конзервативце, либерале и либертаријанце чашћавају истим епитетима као и нас овде - путинољупцима, русофилима итд.

Превише рекох, наставите с ad hominem на мој рачун и празноречјем. Све вам опраштам.

Milan Ćirković said...

Dakle, stara mantra da se svaka hulja nuzno pre ili kasnije (obicno na kraju) poziva na patriotizam ne moze da omane i uvek se pokazuje istinitom.

Speaker said...

Ubogi staljinisti, trockisti im se svuda priviđaju i posle sto godina :)) Ali moram da priznam da me, za razliku od dosadnijih, to jest, manje psihopatskih putinoida i nacista na ovim stranicama ovaj Karagmaz prilično zabavlja tim svojim terminološko-kliničkim papazjanijama, dinarski krš je uvek rađao nadarene stihoklepce i fabulatore, pa ni mali Ajgor (jeste, onaj iz kuće doktora Bernarda, što su ga dan-dva orgazma malčice unezverili, alenovci čista petica :)) ), nije izuzetak :))

Anonymous said...

U stvari kad se malo covek odmakne i pogleda komentare malodusnost je jasno na strani rusofoba a jeftin cinizam(koji je valjda samo njima smesan) definitivno oslikava njihovu klasu...

Imenjace,
Ako imas neki argument daj da ga cujemo,jako mnogo diskriminacija izreknes po recenici postajes smesan. ,,Inzenjeri o ratu i ratnoj tehnici" ,ma jok idem kod astrologa da ucim astronomiju... to bi otprilike znacilo da se ti razumes u politicku teoriju ko krava u karmin a solis ovde vecini pamet...




Milan said...

Ma slobodno govori sta hoces; cak i ovakva Srbija gde sve zavisi od vladajuce stranke je slobodnije drustvo od Putinove Rusije, opusteno.

Milan Igrutinovic said...

Ja bih se samo osvrnuo na komentar g. Jankovića o raketnom štitu - "Obama je, prekršivši svoje svečano obećanje "resetovanja" odnosa, postavio raketni štit u Rumuniji.... To je isti onaj raketni štit koji su Buš i Obama otkazali u znak dobre volje prema svom drugu Vladimiru."

Taj raketni štit nikada nije "otkazan" već je izmenjen u tehničkom smislu, a njegova nova koncepcija je najavljena u septembru 2009:

http://www.state.gov/t/avc/rls/162447.htm

"On September 17, 2009, President Barack Obama announced the U.S. decision to adopt a new approach to ballistic missile defense in Europe. This plan is called the European Phased Adaptive Approach or EPAA. The President stated:

"To put it simply, our new missile defense architecture in Europe will provide stronger, smarter, and swifter defenses of American forces and America's Allies. It is more comprehensive than the previous program; it deploys capabilities that are proven and cost-effective; and it sustains and builds upon our commitment to protect the U.S. homeland against long-range ballistic missile threats; and it ensures and enhances the protection of all our NATO Allies."
..."

Baza u Rumuniji je deo druge faze projekta (sa istog linka Stejt departmenta)

"Phase 2 (2015 timeframe) – After appropriate testing, we will deploy a more capable version of the SM-3 interceptor (Block IB). We will also add a land-based SM-3 ballistic missile defense interceptor site, which Romania has agreed to host, in order to expand the defended area against short- and medium-range missile threats. Negotiations for a basing agreement are well underway and the United States and Romania announced the joint selection of a site in May 2011."

U tom smislu rad na raketnom štitu svakako nije kazna za politiku Rusije od 2014. naovamo nego projekat koji je isplaniran, ugovoren i budžetiran godinama pre toga.

Navuhodonosor said...

Ne razumem... a ko je to pa kompetentniji da piše o ratu, vojnim tehnologija i strategijama nego inženjeri? Da nisu to možda ekonomisti, pravnici, filozofi (i ostali stručnjaci za društvene nauke) i sitni preduzetnici koji su verovatno najbrojniji na ovom blogu? Ili još gore - balkanoidni sveznajući, univerzalni "eksperti" za sve što postoji (Speaker)? :) Mislim da su za takvu tematiku inženjeri ipak kompetentniji, naročito oni inženjeri koji su nekoliko meseci radili na jednom projektu za Airbus Defence & Space (doduše, ono na čemu sam ja radio za Airbus nema mnogo veze sa odbranom u smislu naoružanja, aviona i sl, već ima veze sa odbranom od požara, ali opet, i sa tom kakvom-tavkom referencom sam još uvek kompetentniji za tu tematiku od nekog ekonomiste ili pravnika).
Stvar je suštinski jednostavna: Indija ima sedam puta veći vojni budžet od Pakistana, ali to znači da je sedam puta jača od Pakistana i da bi mogla lako da porazi Pakistance (jer oni imaju nuklearno oružje, ali i ozbiljne konvencionalne snage); Arapi svi skupa imaju deset ili dvadeset puta veće vojne budžete od Izraela, ali ih to ne čini jačim od Izraelaca (jer i oni takođe imaju nuklearno oružje); Rusija ima četiri puta veći vojni budžet od Turske, ali to ne znači da bi u konvencionalnom ratu mogla lako da porazi Tursku i npr. zauzme Istanbul; SAD imaju sedam puta veći vojni budžet od Rusije, ali to ne znači da su oni sedam puta jači od Rusije (Rusija ima podjenaku količinu stategijskog nuklearnog naoružanja kao SAD, znatno veće količine taktičkog nuklearnog naoružanja nego SAD i vrlo ozbiljne konvencionalne snage koje je demonstirala u Siriji slanjem u Dženet nekoliko hiljada pripadnika ISIS-a i Al Nusre i u tome znatno nadmašila efikasnost vazdušnih snaga koalicije predvođene SAD). A tu je i koncepcija uzajano osiguranog uništenja (MAD) nuklearnim oružjem koja je baš super stvar - Amerika može da ima ne 7, nego 37 puta veći vojni budžet od Rusije i opet neće imati sposnobnost prvog udara (first strike capability) - Rusija bi čak i tada zadržala sposobnost drugog udara (second strike capability). To je ujedno najbolja garancija očuvanja svetskog mira.
A što se tiče antibalističkog štita u Rumuniji i Poljskoj, Putinu zapravo odgovara da Amerika ga rasporedi u Evropi jer on onda može da seje paranoju među svojim narodom, da ponavlja "eto, vidite, oni nas okružuju, postavljaju rakete u našem dvorištu", takođe dobija dobar diplomatski izgovor za "agresivnu" spolnu politiku. Za njegovu popularnost od 80% zaslužan je delimično i taj antibalistički štit. Inače, Aegis Ashore uopšte nema nikakvu borbenu vrednost protiv ruskih ICBM-ova, čak ni teoretsku, iz prostog razloga zato što je dizajniran za odbranu od raketa srednjeg dometa koje ni SAD ni Rusija ne poseduju još od 1987. godine kada je potpisan INF Treaty i kada su obe države eliminisale sve svoje balističke rakete srenjeg dometa (od 500 do 5500km) i krstareće rakete koje se lansiraju sa kopna.
https://en.wikipedia.org/wiki/Intermediate-Range_Nuclear_Forces_Treaty

Navuhodonosor said...

Milane Ćirkoviću,
ako mislite da je volja naroda bitna koliko i luk i voda, onda se više nemojte izjašnjavati kao demokrata.

Putin jednako Hitler je jedino sto je jadnoj NATO propagandi preostalo kao argument,kad 90+posto ljudi na Krimu glasa za jedno onda je to nedemokratski al zato je polunamesten referendum u Skotskoj koji se sumnjivom razlikom okoncao ples demokratije...

Da, tu je i ona smejurija od referenduma na Folklandskim ostrvima. :)

Speaker said...

@Nabucco
Vi i ostali putinofiličarski fašizoidi očigledno niste primetili da su normalni ljudi davno digli ruke od ozbiljne rasprave sa vama, nema nikakvog smisla trošiti vreme na detaljno opovrgavanje budalaština koje ovde prosipate, dovoljno je pratiti svakodnevne vesti da čovek vidi šta se dešava sa vašim ruskim favoritima i kako dobijaju preko nosa gotovo svakodnevno, šta očekujte, da će neko ko se nečim pametnim bavi u životu, svaki mu je trenutak dragocen i ovde dolazi ili da razmeni poneku pametnu misao s nekim ko ima šta da ponudi i toga je vredan, ili da se zabavi, da gubi vreme na prepucavanje sa poluobrazovanim poluidiotima koji ovde izbacuju raznorazne proizvoljne baljezgarije pokupljene po ruskim i srodnim propagandnim sajtovima? :)) Kao što rekoh, onaj montanjarski bizgov Karagmaz je toliko psiho da je povremeno zabavan, mada ni sa njim, naravno, nema o čemu da se raspravlja, ali vi i još par balkanskih provincijskih jada sličnih mentalnih gabarita i totalitarnih fiksacija ste potpuno isti, i smrtno dosadni :) Ja samo - naravno, bez ikakvih ambicija da rasterujem traffic Tržišnom rešenju, vukljajte se slobodno okolo, it's a free country, a i lepo je povremeno imati po nekog smeđeg kera za šutiranje :)) - nikada neću skapirati psihološki mehanizam koji fašistički ološ tera da se konstantno mota i obeležava teritoriju na jednom blogu eksplicitno posvećenom liberalnim i libertarijanskim idejama gde uglavnom služe samo za sprdnju? :))

Navuhodonosor said...

Hehehe. Koja budala. :)

Navuhodonosor said...

Još jedna stvar: iako uopšte ne podržavam Putina (preferiram Medvedeva), moram da podsetim da je Ivan pre otprilike godinu i po dana predviđao državni udar u Rusiji, otpremanje Putina sa vlasti od strane krupnog biznisa (tajkuna), kolaps ruske ekonomije i rublje, potpuno topljenje ruskih deviznih rezervi i slično. Realnost je da je Putin i dalje na vlasti, da ima ~80% podrškse, da je pad ruskog GDP-ja u prvom kvartalu ove godine bio samo 1,2% i da se očekuje lagani oporavak već ove ili najkasnije sledeće godine, a zatim i novi bum nakon što zemlje OPEK-a saseku proizvodnju nafte, da je inflacija opala sa 16% na 7%, da je prinos na 10-godišnje državne obveznice opao sa 16% na 9% , da su devizne rezerve porasle sa 350 na skoro 400 milijardi dolara, da se rublja oporavila i da joj se predviđa rast od 20% do kraja ove godine.
Vredi dodati da se Rusija popela dosta mesta na ease of doing business i global competitiveness report rang listama i da je sada na 51. i 45. mestu, respektivno (od istočnoevropskih zemalja ispred Rusije su samo nekih četiri ili pet država).
Takođe se sećam da je pisao da je fracking nekakva nova tehnologija koja će iz korena izmeniti svet i da nakon masovne primene frackinga u SAD, Kini i drugim zemljama više ništa neće biti isto. Realnost je da fracking industrija posustaje samo tako. A ako se neko pita zašto je nova tehnologija izneverila očekivanja, neka prouči šta je to Gartnerov hype ciklus - ja bih se pre kladio u solarne panele u kombinaciji sa baterijama kao što su Tesla Powerwall jer im cena zaista rapidno opada i eventualno fuzionu energiju kao realnu pretnju svim proizvođačima nafte i gasa, nego u fracking.

Milan said...

Ne razumem, podsetite me koliki je procenat inzinjera medju oficirima u vojsci, pa mozemo da pricamo SF price o tome kako H bombe unistavaju drzave i zelene pasnjake vise od super-bakterije, ili nekog velikog asteroida. Podsetite me kako su to pare nebitne za rat, ili kako ce ruski vojnici da jedu bube iz prirode umesto mesnih narezaka, i kako ce najnoviji lovci da lete na razmisljanja o cveticima i secerlemama, ma ne trebaju im pare za letove :)

Sto se tice autokrate Putina (nikako da ne kazete svoje misljenje o legitimitetu OVK na Kosovu, ili legitimitetu izbacivanja JNA Hrvatske, lol)- da stvarno je super sto jedan bandit, ubica, i vodja drzavnog Kriminalnog Kartela nece ubrzo da ode sa vlasti. Juhu, super.

Inace, posto vi ocigledno blage veze nemate sta su to u stvari diktature i autokratije, samo da vam ukratko prezentujem jednu stvar- Legitimitet autokrata i diktatora je potpuno nebitan. Ne znaci nista. Apsolutno nista. Mislim, znam ja da su vama te fine nijanse drustva potpuno nepojmljive, ali razmiljajte u sledecem pravcu, mada primer nije primer iz autokratije. Sta mislite, koliko bi SNS izgubila glasova da nema vlast. Minimum 500K glasova bi netragom nestali, jer su ili kupljeni glasovi, ili glasovi dobijeni ucenom i reketom (kao obecanje da ce ti zaposliti cerku u EPS-u). Neki Rus koji zivi na Krimu i koji dobija pare od ruskih turista, tj ruskiih drzavnih parazita, mrzi Amere i lozi se na ubicu Putina, zaista je vrhunski izvor legitimiteta jednog autokrate.

U sustini, koga bre briga za 'legitimitet' diktatora i autokrata.

Mare said...

Borci za slobodu i individualna prava podržavaju USA okupaciju zemalja gde se ta ista prava i sloboda gube. Žmure na Saudijce šerijatske idiote glavne finansijere terorizma jer su američki saveznici :) Stvorili Al-Kaidu za borbu protiv Rusa u Avganistanu, srušili Aljendea i podržali fašistu Pinočea...organizovali Majdan i podržali naciste Azov-Desni sektor, i ukidanje svih prava Rusima u Ukrajini od jezika pa nadalje...
Smešno je kad pričate o Putinu ''okupatoru'' a USA ima vojno prisustvo u preko 100 država, samo u Nemačkoj ima 170 baza sa 50.000 vojnika....

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_military_bases

Ko je sad okupator? :)

Milan said...

Ne znam ko je okupator, ali znam da je Putin veci ubica, krimos i bandit od bilo kog americkog drzavnog parazita, pa puta 34 faktorijel.

Nego, hajde malo o legitimitetu OVK :)

Anonymous said...

Zanimljiv trend,eto ti sad libertalibanaca kojima se odjednom svidja onih 800 vojnih baza USA worldwide...kakva konzistentnost u osnovnim nacelima...ccc

Milan Stefanovic,

Svasta ti nesto znas al nikako u dijalog da udjes sa nekim,znaj za sebe prijatelju do sudnjeg dana,sigurno si sve to video i cuo na CNNu ili BBCu,oni su sve to isfiltrirali za tebe sad ti ,,znas"

Ne znam sta ti znaci to ,,koliko ima inzenjera u vojsci" niti sta time pokusavas da dokazes,ovde su neka konkretna poredjenja ljudi izneli,sa malo jacim i suptilnijim argumentima od ,,ja znam". Koliko meni poznato sa 10 puta manjim budzetom Vojske Rusije i USA se ne razlikuju ni za 10 posto,istina USA ima 2 put vise profi vojnika al i to je pitanje sta je tu administracija a sta cizme,isti broj aviona,Rusi jaci u artiljeriji,tenkovima i PVO,sve konkretne brojke mozemo uporediti

OVK imala taman oniliki legitimitet koliko i VRS zapadno od Drine,vi NATOgusci vidite samo legitimitet u vasoj sopstvenoj sili,kakav vrhunski pravni argument.

Milan said...

Cekaj da podvucemo crtu o americkoj okupaciji. Znaci Amerika okupira Nemacku i Japan, i kao posledica iste, gradjani tih drzava dobiju vecu slobodu nego sto su je imali ikada u svojoj istoriji :) Sa druge strane, to je skroz isto sa rusko-komunjarskoj okupaciji Nemacke, gde su isti hteli da bukvalno ubiju gradjane Berlina izgladnjivanjem, lol.

Mozemo uporediti konkretne borjke tek kada pocne rat, jer zamisli, rat nije inzinjerska simulacija gde se sve resava sukobljavanjem 1 na 1 vojne tehnike. Rat traje, iako vi mislite da bi nuklerani napadi sve resili vrlo brzo, rat traje, i potrebne su pare da bi trajao. Da cak i ne pominjem vase besmislice sa ruskih inzinjerskih foruma, gde isti kada rade na projektu niti imaju para da proveravaju falinke nekog ruskog lovca kao sto to Ameri sveobuhvatno rade; niti imaju onu stvar da iznesu u javnost i priblizno toliko gresaka, jer znate, oni zive u autokratiji. Ali je bitno da ruski uplaseni i placeni inzinjer nije CNN i BBC, lol.

Legitimitet nije pravni argument. Kao ni suverenitet. To su u sustini politicki, fakticki argumenti. I legitimitet koji ima autokrata Putin ne vredi ni pisljivog boba. I to je jedino sto vama rusoguzima treba reci; Speaker je u pravu, sa vama je vodjenje rasprave potpuna besmislica, jer vi i ne znate gde ste suplji. Tako da, i vas vrhunski argument legitimiteta bandita Putina na Krimu ne umete da apstrakujete, i budete dosledni u potpunosti sa istim.

Hajde sada organizujte koaliciju za oslobadjanje porobljenog naroda u KSA i Bahreinskoj diktaturu, verovatno vas voljeni Putin principijelno zeli da oslobodi te narode.

Anonymous said...

Ma nije ovo 45a gde vi zivite,kakav vam je to primer...sto onda Bosna i Kosovo nisu ,,slobodniji nego ikada" alo proslo je 70 godina pa vi masite vek a ne godine. Jel izbrojao neko mrtve u Iraku,Libiji itd,itd,pa vi nemate cak ni suplje argumente.

Ne znam sta su to ,,ruski inzenjerski" forumi,a ako ste ista citali kako sam pisao,a ne kako bi ste vi da procitate,sve je krenulo od ,,lubenica sa kolhoza" a neke inzenjerske primedbe jesu mi davali doktori nauka sa ETFa,a vase ,,argumente" donose pisci SF romans,strucnjaci za jezik,malu privredu i telekomunikacije.
Ne morate ni sa kim da diskutujete al na javnom forumu ima svako pravo da vam odgovori

Milan Ćirković said...

@Navukodonosor
"ako mislite da je volja naroda bitna koliko i luk i voda, onda se više nemojte izjašnjavati kao demokrata."

Prvo, gde sam se ja tacno "izjasnjavao kao demokrata", pa to sad Vama smeta i onda to ne treba vise da radim? Drugo, nije ovo doba Informbiroa, da se svi moramo "izjasnjavati" i "revidirati", to Vi radite kod kuce sa svojima, a nemojte traziti od drugih. Trece, ako Vi zaista mislite da je referendum ikakva "volja naroda" (stogod to tacno bilo, i jedan i drugi termin nisu bas dobro definisani), a ne "volja" onog ko referendum raspisuje i pitanje formulise, onda je to naivno do nivoa komicnosti. To je slicno "dokazu" malog Perice da Deda Mraz mora biti da postoji, jer je on, eto, nasao poklon ispod jelke kad se probudio.

Navuhodonosor said...
This comment has been removed by the author.
Navuhodonosor said...

Pa ništa, onda je Hitler učinio pravu stvar kada je ignorisao volju austrijskog naroda - nije dozvolio da u Austriji "populizam nadvlada razum", zato je dobro što je 1938. izvšio anschluss bez prethodnog održavanja nekakvog "besmislenog, nepotrebnog" referenduma. Ma kakav, bre, referendum, kakvi bakrači! Prosečan stanovnik Austrije jednostavno nije bio kadar da shvati šta je dobro za njega, ko mu je prijatelj (Hitler i nacional-socijalisti), a ko neprijatelj (Jevreji, boljševici, socijal-demokrate, rasno inferiorni Sloveni koji su se pre 1000 godina doselili u Evropu i tada su germanskim arijevcima oteli najbolje, najveće, najleše i resursima najbogatije delove kontinenta).

Samo na kraju posledice te njegove "mudre" državničke odluke su bile stotine hiljada Austrijanaca koji su poginuli u ratu, razorena država i ulazak ruskih trupa u Beč već sedam godina kasnije.

milf island said...

da se javim glede dvije stvari:
1. Crna Gora - Milo dikator itd... Namazani gangster sa talentom za političko preživljavanje. Bio bi sklon padu da imas ikoga normalnog kao alternativu. Ovako, imamo u brdima izbor između razbojnika i ludaka. Dakle, između razbojnika i ludaka biram razbojnika, jer je racionalan i znaš koliko te košta mjesečno. Ludak, može da fino prođeš, ali imaš rizik da ti zapali kuću.
2. CG i NATO... U CG žive Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Hrvati iz komšijskih držsva... Ako se prisjetimo 90-tgih tu se od naroda svako sa svakim klao. Imajući u vidu ponašanje komšija u prošlosti,a i njihovu sadašnju ljubav, postoji rizik da se opet pokolju, a to bi moglo preliti i na njihove sunarodnike u CG. NATO garantuje teritorijalni integritet i granice i da ti u zemlji neće bigti sranja. Zbog toga je fino biti tamo.
Kao u kafani, ajde da budemo drugovi sa frajerom koji ima najveći biceps i da nemamo glavobolju. Kada se pojavi neko drugi sa većim bicepsom, bićemo njegovi najbolji drugovi.
NATO je vojni savez takav kakav je nije beauty queen, kao niti jedan drugi vojni savez, ali završava posao.
3. USA i njena spoljna politika. Svako ko ima biceps je siledžija kada mu zatreba, a ni oni nisu izuzetak. Guraju svoj interes, i kada zapne daju nekom po nosu... Nista novo, realpolitika, klasika... razlika u odnosu na druge je što su demokratska zemlja pa moraju malo da kenjaju kako to rade zbog višeg cilja. Dok su im saveznici KSA, trebalo bi da se pokriju ušima glede ljudskih i drugih prava, ali eto vole ljudi da pričaju o sebi da su pravednici... Obrni okreni, bolje oni da su glavni nego Rusi i Kinezi...

Milan Ćirković said...

@Navukodonosor
Gluposti, Hitler je bio drzavnik koji je sproveo najvise referenduma u istoriji Evrope. On i Musoliniji su ukupno sproveli cak 21 referendum, po najrazlicitijim pitanjima. Upravo zbog nacizma i veze referenduma sa totalitarizmom je u ustavnom aktu (Grundgesetz) demokratske SR Nemacke iz 1949. godine REFERENDUM ZABRANJEN kao sredstvo odlucivanja. I to vazi u Nemackoj i do danas - jel'to implicirate da Nemacka od 1949. nije demokratska zemlja, ne postuje "volju" "naroda" (stogod to bilo)?

Anonymous said...

Ivane,

Lubenico sa kolhozo nasa neobrana,jesi cuo mozda da US tera rakete na kukuruz

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2016&mm=06&dd=07&nav_id=1140679

Unknown said...

Navuhodonosor
Je li ovo tačno, šta kažu ruske obaveštajne službe u Srbiji?:-)
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2016&mm=06&dd=07&nav_id=1140621

Navuhodonosor said...

Obama opet pravi "ustupke" zlom Putinu:

https://www.rt.com/usa/350620-obama-start-nuclear-treaty/

US President Barack Obama is reportedly considering offering Russia the chance to extend the New START treaty regarding the deployment of nuclear weapons. He wants to make sure the pact is prolonged so his successor’s administration cannot potentially cancel it.
...
Obama’s administration has also stated that it wants to take steps to make sure that the US’ nuclear arsenal is not modernized in the long term, which would cost about $355 billion until around 2023, a figure that could eventually balloon to over $1 trillion.
This was somewhat of a U-turn for the US president, whose administration in 2014 told the Pentagon it needed to set aside money for 12 new missile submarines, up to 100 new bombers and 400 land-based missiles, which can either be built from scratch, or refurbish existing models.


;-)