Pages

21 December 2015

Porez na PKS

Samo što je pre par godina obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije ukinuto, sada predlažu da se ono vrati. 

Nemojte da vas rečnik zavara. Ne može da postoji "obavezna članarina". Za obaveznu članarinu, za obaveznu pretplatu, za obavezni doprinos, za svako obavezno plaćanje postoji druga reč: porez. Na turskom, harač. 

Zašto bi neko tražio obaveznu članarinu? Zato što niko neće da mu dobrovoljno plaća. A niko neće da mu dobrovoljno plaća za uslugu zato što mu usluge nisu vredne plaćanja. 

Privredne komore u tržišnim ekonomijama nastaju kao spontana biznis udruženja. Takva granska udruženja i danas postoje u Srbiji i imaju svoju svrhu. U njih firme ulaze dobrovoljno jer imaju neki račun. Cela svrha privrednih udruženja je da budu deo civilnog društva, da nastupaju nasuprot države, ne unutar države. 

PKS nije ništa od toga -- ona je obična paradržavna organizacija. Nju već finansiraju javna preduzeća i čak je i bez obavezne članarine ona čist gubitak za privredu i poreske obveznike. A sada hoće da uvođenjem novog poreza taj gubitak još i uvećaju. 

2 comments:

Milan said...

Isti slucaj je sa svim komorama, jer sta su drugo advokatske komora, lekarska komora, i jos hiljadu raznoraznih komora neznamtinija cega. Ogranicavanje slobode, grebanje da se odrzi pozicija u drustvu i otmu pare, i to je sve skupa onako jadno i bedno.

Jos kada imas premijera koji misli da je deljenjem tupavih ekonosmkih poenti o tome kako su suzbijanje sive ekonomije i uzimanje fiskalnih racuna vrhunac price o trzisnoj ekonomiji; i jos nema nikog da ustane i da mu kaze- ne lupaj bre, pojma ti nemas sta je slobodno trziste- onda imate jedno jako tupavo, ograniceno i smesno drustvo.

Vladimir said...

Slaviša, može li neko objašnjenje šta zapravo radi PKS? Mogu da potražim i po netu, ali neću, ne želim da čitam svakakve gluposti.