Pages

18 December 2015

Iz Srbije izneseno 40 milijardi dolara?

Mediji su uzburkani izveštajem Global Financial Integrity grupe o ilegalnim kapitalnim tokovima u svetu. Izveštaj kaže da je u poslednjih desetak godina iz Srbije ilegalno izneseno 40 milijardi dolara. Šta ovo znači?

Sigurno NE znači ono što javlja Nova Ekonomija: "Srbija je od od 2004. do 2013. godine opljačana za čak 40,83 milijardi dolara jer je toliko ilegalno stečenog novca izneto iz zemlje."

"Iznošenje novca iz zemlje" kod nas, kao i dosta drugih zemalja u razvoju, ima neki mitološki tretman. U stvarnosti, iznošenje novca iz zemlje, kao ni njegovo unošenje, samo po sebi ne znači mnogo. Novac se iznosi i unosi svakodnevno. Iznošenje nije isto što i krađa; unošenje nije isto što i poklon.

Čak ni ilegalno iznošenje novca iz zemlje nije krađa. Možda se iznosi ukraden novac -- ali u tom slučaju problem je krađa (kao i korupcija, legalna krađa) po sebi. Iznošenje nije ni potreban ni dovoljan uslov za krađu. Mnogo ukradenog novca lepo ostane u zemlji. Mnogo novca koji nije ukraden ali nastaje iz ilegalnih aktivnosti (trgovina drogom) možda ode iz zemlje, ali to opet nije krađa. Niti čak i taj novac mora otići iz zemlje, može se lako oprati i unutra.

Drugo, Srbija nije baš neki kandidat za veliki odliv novca. Naprotiv, Srbija, kao i ostale zemlje u regionu i uopšte u tranziciji, ima veliki neto priliv kapitala. Ne odlazi srpski kapital u Austriju nego austrijski i drugi kapital dolazi u Srbiju, od 2001. intenzivno, da ulaže, kupuje ili kreditira. Na osnovu tog velikog priliva Srbija je bila u mogućnosti da dosta uvozi i da pride još uvećava devizne rezerve. Svetska finansijska kriza je posle to usporila ali ne i preokrenula.

Mnogo novca u Srbiju i uđe neprijavljeno. Dijaspora koja stalno dolazi u zemlju po pravilu nosi sa sobom devizni novac i dobar deo ostavi tu. Isto rade i turisti sa novcem u kešu. Metodologija ove grupe, koliko sam uspeo da vidim, to uopšte ne obuhvata.

Zaključak je, ne treba pridavati previše značaja ovom izveštaju. Prvo, radi se o privatnoj neprofitnoj organizaciji koja pokušava da izmeri nešto što je jako teško meriti, pa je metodologija nužno proizvoljna. Drugo, to što mere nije toliko bitno. Države vole da vode evidenciju tokova novca u svrhu kontrole i oporezivanja. Ali ilegalni tokovi, ulaz i izlaz novca, ne idu uvek na štetu ekonomije i građana zemlje. I treće, ilegalne -- bolje reč je nezvanične -- tokove novce nikako ne treba poistovećivati sa krađom. Od domaće krađe, uključujući i legalnu političku krađu, imamo mnogo veću štetu nego od iznošenja novca, legalnog ili ilegalnog. 

3 comments:

Marko Paunović said...

Retko glup izvestaj. Ako sam dobro protumacio podatke, ovo je besmislica svoje vrste. Izvestaj je ovde:
http://www.gfintegrity.org/wp-content/uploads/2015/12/IFF-Update_2015-Final.pdf

1. Ukupan trade miss invoicing outflow je za Srbiju oko 40 mlrd dolara u periodu 2004 - 2013, od cega je 9,8 mlrd samo u 2004. (strana 48 izvestaja)

2. Svih 40 mlrd su posledica over invoicing-a uvoza. Dakle, u 2004. je over invoicing uvoza bio 9,8 mlrd USD. (strana 56 izvestaja)

3. Ali, UKUPAN uvoz robe 2004. godine je iznosio 8,6 mlrd EUR, sto je tada bilo oko 10 mlrd dolara.

Iz ovoga sledi da Srbija u stvari 2004. godine prakticno NISTA OD ROBE NIJE ZAISTA UVEZLA, vec su sve to bili odlivi za neku fiktivnu robu! Cista budalastina.

vase said...

poslednja recenisa Slavisinog teksta je besmislena- imamo vecu stetu od domacih lopova nego od iznosenja novca. Pa lopovi (politicki i tajkunski) upravo i kradu novac, kojeg posle iznose, jer im milijarde u Srbiji ne trebaju. metodologija agencije i cifre nisu bitne, cinjenica jeste da sto je drzava dalja od demokratskog uredjenja i kapitalisticke privrede, to je veci sistem podsticaja za pljacku, a vecina ostaje sve bednija.

Milos said...

Na stranu ovo istraživanje, ali kako nastaju razlike u statistici izvoza zemlje A u zemlju B i uvoza zemlje B iz zemlje A?