Pages

04 May 2015

Uvek može gore

Kada pomislite da smo mi bogom dan narod da iznova sledimo pogubne politike, setite se Venecuele, zemlje koju godinama vode nesposbnjakovići & egocentrični demagozi. Sa enormnim zalihama sirove nafte, bez ikakvog rata nad vratom, bez ikoga ko bi im uvodio sankcije, u blagodetnoj klimi, veliki je uspeh dovesti svoju zemlju u takvu bedu. Naravno, odgovor se ne traži tamo gde zaista leži nego u još više debilizma na vencuelanski način. Skoro da kažem hvaljen DSNS.


9 comments:

zmau said...

"Venecuela praktikuje da subvencioniše cenu benzina za domaću potrošnju do te mere da gorivo košta manje od troškova njegove prozivodnje"
Vrhunska fora! Eto i objašnjenja otkud Venecuela na odličnom petom mestu na listi zemalja sa najvišom stopom nasilja u saobraćaju (37.2 ubistva godišnje na 10E5 stanovnika, za Čavesovog vakta), okružena uglavnom afričkim zemljama.

Navuhodonosor said...

Zanimljiva diskusija o subvencijama i poslovnom ambijentu, Vučić kaže da ćemo se popeti za 40 mesta na Ease of Doing Business rang listi, da ćemo već ove godine biti na 50. mestu:
Oko intervju: Aleksandar Vučić
Hajde da vidimo i to čudo.

Nikola said...

Primetio sam da se ovde cesto pominje dvodomni parlament kao resenje, ali ne vidim zasto. Zasto bi drugi dom parlamenta bio ista manje korumpiran od prvog?

Vladimir said...

@Nikola
"Primetio sam da se ovde cesto pominje dvodomni parlament kao resenje, ali ne vidim zasto. Zasto bi drugi dom parlamenta bio ista manje korumpiran od prvog?"

Najbolji primer iz istorije koji pokazuje zašto je dvotomni parlament superioran u odnosu na sve druge parlamente (jednotomne, trotomne, četvorotomne...) jeste primer iz SFRJ. Ustav iz 1953. ili 54. doneo je mnoge novine, pa i u pogledu parlamentarnog života. Naime, parlament je imao dva toma, to jest dva veća - veće lokalnih samouprava i veće proizvođača. Šta je veće lokalnih samouprava nisam shvatio, a veće proizvođača je, kao što mu ime kaže, bilo sastavljeno od delegata iz redova radnika i seljaka. To je najbolji koncept za dvotomni parlament, a dokaz za to je prost. Jugoslavija je tada bila najbolje mesto za život na čitavom svetu, jedina država socijalne pravde, blagostanja i vladavine radnika. Sve što je lepo kratko traje, pa je sve ovo trajalo do 1974, kada je donet novi ustav pod uticajem stranih obaveštajnih službi koje su nekako uspele da se infiltriraju u CK SKJ.

Speaker said...

Dvodomni parlament i sva ostala ustavna rešenja iz grupe checks and balances predstavljaju samo tehnička sredstva koja onemogućavaju brzu majorizaciju i nagle i radikalne promene legislativnog okvira pod uticajem populističkih talasa, što je svakako dobro kada imate konstruktivan mentalitet i kulturu rada, slobode i lične odgovornosti, odnosno, kada imate nešto dobro, pa hoćete da ga sačuvate. U Srbiji i svim sličnim zemljama problem je što toga dobrog nema, i što je kulturni supstrat azijatska kolektivističko-totalitarna katastrofa, pa ne vidim šta bi se dobilo dvodomnim parlamentom u takvoj situaciji, osim otežavanja konstruktivnih reformi, koje se u takvoj situaciji pre mogu očekivati kao rezultat diktata spolja (mi imamo tu nesreću da nam diktiraju evrokomunjare, pa se na jedno pozitivno i protržišno rešenje uvedu dve toksične komunjarske budalaštine) ili neke vrste prosvećenog apsolutizma (za šta su šanse sa našim pseudoelitama takođe manje od nule :) ), jer su želje naroda takve da bi na hipotetičnim izborima koji bi u obzir uzeli stvarne naklonosti domaće fukare Staljin, Broz i Miloš Obrenović verovatno vodili mrtvu trku :))

Vladimir said...

Speaker, pa gde staviste Miloša među ova dva ološa!? Čovek, ako ništa drugo, nikad nije bio član crvene internacionale. :)
A što se tiče ove dvojice, mislim da bi ipak Tito pobedio na izborima. Opet bi njegovi brojali kuglice iz ćorave kutije. :)

Speaker said...

Ja sam, doduše, direktan potomak par prilično viđenih obrenovićevaca, :) ali, bez obzira što, naravno, priznajem da Miloš nije baš ista liga kao ova druga dva krvoloka, moram takođe da primetim da smo jako nisko pali ako Kodža, makar i u kontrastu sa najodurnijim komunističkim ološem, treba da igra ulogu nekakve moralne vertikale :)) Poenta ovde nije pozitivna ili negativna uloga spomenutih ličnosti u istoriji, već samo to da je većina sveta u ovoj zemlji beznadežno retrogradna i mentalno zaostala, odnosno, umesto budućnosti, slobodi i prosperitetu, okrenuta raznim varijantama i ukusima autoritarnog ili totalitarnog kolektivizma iz devetnaestog i (u civilizovanim zemljama) ranog dvadesetog veka :)

Speaker said...

@Vladimir
Nisam siguran ko bi pobedio, mislim da bi borba za to ko će prebrojavati glasove, pa, dakle, i pobediti, bila napeta i izjednačena :) Vremena se menjaju, Lošmi i tebrica mu Đorđekara su imali svojih pet minuta krajem osamdesetih i u devedesetima, trenutno je, izgleda, ascendentan Koba, ali Čeda je opak igrač, i njegove krtice, tamo gde se najviše računa, u obaveštajnim strukturama, mogle bi vrlo lako da naprave preokret u devedesetom minutu :))

Navuhodonosor said...

Srbija je bila ekonomski tigar u periodu između 2000. i 2008, verujem da opet to može da bude.
Potrebno je država počne malo da se menja, tome će nas naterati EU, ali bitna je i evolucija svesti vlasnika privatnog biznisa i menadžera o tome šta su to dobre prakse vođenja biznisa - pored države, to je drugi velik problem naše ekonomije.