Pages

30 April 2015

Zašto Arapi?

Čitam jutros u WSJ nešto o američkim antikorupcionim zakonima koji američkim firmama zabranjuju davanje mita i korupcijsku praksu u inostranstvu. Ako američka firma korumpira, recimo, gradonačelnika Budimpešte, njeni čelnici mogu da odgovaraju, kad tad, prema američkim zakonima u Americi.

Onda čitam kako Siniša Mali stručno, onako doktorski, objašnjava kako se 300 miliona logaritamski transformiše u 3.5 milijardi: "Za izgradnju dva miliona kvadrata potrebno je 3,5 milijardi evra. Uložite 300 miliona i napravite 300.000 kvadrata, profit od njihove prodaje ulažete dalje, tako da investitor ne treba odmah da da 3.5 milijardi evra u kešu". 

I padne mi na pamet - verovatno među poslednjima u Srbiji - zašto se ovaj dil radi sa Arapima. Ili sa "Arapima". A ne recimo sa Amerikancima ili Nemcima. Radi se sa investitorima koji ne podležu ni teoretskim sankcijama, sa investitorima iz podneblja gde je podela između privatnog i javnog mutna ili nepostojeća. Skandal je neizbežan.

1 comment:

pest said...

Slavisa bi da Srbija svesno ulazi u transakcije sa Amerikancima kako bi Srbiji Amerika nametnula svoje standarde i zakone, u ovom slucaju americke (anti)korupcione standarde, strane srpskom narodu.

Boze Gospode, ima li Te?

To je kao kada bi Amerikancima savetovali da angazuju izdavace iz Irana, jer ovi nikada ne bi dozvolili blasfemiju.