Pages

12 March 2015

Kako biti intelektualac?

Sa anonimnog bloga Netko drugi:


Prvo i najvažnije što morate naučiti je ispravno slovkati navedenu riječ. Nije “neoribelaizam”, niti je “liberalizam”, naglasak je na “neo”, onda samo dodate i “liberalizam”. Sad kad smo to utvrdili možemo prijeći na trivijalnije stvari. Naime, kad god vam se nešto u današnjem svijetu ne sviđa proglasite to neoliberalnim.

Nekoliko primjera:

“Ova lopta je baš neoliberalna, platio sam ju 100kn, a ne želi u gol”,
“Prošlo ljeto je bilo skroz neoliberalno, dobio sam samo jedan bonus”,
“Najneoliberalnije od svega je bilo ovo drugo pitanje u ispitu, nitko nije znao odgovor”,
“Oprostite, možete li mi reći koji od ovih hladnjaka je manje neoliberalan?”,
“Ako mi ne kupiš teglu ajvara, svima ću reći da si neoliberalan!”

14 comments:

tiki said...

retko pisanje autora na blogu je čist neoliberalni teror

Nemanja said...

Liberalizam, to sam ja! - povika Slavisa :D

Ako zanemarimo autizam izmedju ucesnika rasprave (neokomunisti vs neoliberali), kljucni problem su definicije pojmova. Sta je liberalizam a sta neoliberalizam i da li su ta dva pojma ista? Autor karikira da je neoliberalizam sve negativno sto vide kriticari, a zapravo sve pozitivno iz liberalizma. On neoliberalizam definise kao pezorativ za liberalizam.

Ali, da li je pezorativ za liberalizam zapravo neoliberalizam? Pretpostavimo da je liberalizam najbolji od svih svetova, da unapredjuje i donosi blagostanje gde god se primenjuje, da neizmerno poboljsava zivot ljudi. Ko bi onda, pri zdravoj svesti, kritikovao takav sistem a da ne dozivi fijasko i pobunu ugnjetenih masa? Niko. Stoga liberalizam mora proizvoditi nezadovoljstvo oko kojeg se intelektualci okoriscavaju.

Iako dodatno zaslepljen idolatrijom liberalizma, autor ne vidi nezadovoljstvo koje koriste intelektualci i pravi gresku pri definiciji neoliberalizma. Neoliberalizam nije pezorativ za liberalizam nego je to liberalizam izvan vladavine prava. Jer liberalizam van vladavine prava jedini izaziva nezadovoljstvo i stetu. I tu se dolazi do glavnoga zakljucka - kako vladavinu prava nije lako uspostaviti tako uspostaviti lako nije liberalizam svuda.

Sa druge strane, moderni neoliberali su zapravo nasilnici koji namecu liberalizam bez razmisljanja o ispunjenosti pretpostavki - nesto kao MMF :D :P Dok kriticki mislioci, ta retka i ugrozena vrsta, vrsta u odumiranju zahvaljujuci odsustvu retorike u skolama, vide da liberalizmu mora prethoditi politicki ekvilibrijum alijas ustavna vlada.

Danas se Georgije Vukadinovic, pardon, zli jezici okoriscavaju o reci demokratija, isto kao sto to cine o liberalizam, samo zato sto, svesne ili podsvesne, prave greske pri definicijama. Ako rec demokratija znaci vladavina naroda, kako onda vladavina dela naroda moze znaciti demokratija?

P.S. Moja TOP lista srpskih liberala:
1.Miroslav Prokopijevic
2.Ivan Jankovic
3.Aleksandar Stevanovic
4.Marko Paunovic
5.Pavle Mihajlovic
6.Svi ostali minus jedan
.
.
.
99.Sjaoping, ovaj, htedoh da kazem Slavisa :P

pest said...

Svidja mi se kako razmisljate, Nemanja.
Iako sam ja Putinovac, a ne liberal, i ja bih Ivana Jankovica i Aleksandra Stefanovica na listu. Slavisu, s druge strane, ne bih dirao. Pustio bih ga. Ne bih ga ni ja - na listu.

A sto se tice srpskih liberala, prvo mesto ipak pripada Latinki Perovic.

Anonymous said...

@Nemanja

"P.S. Moja TOP lista srpskih liberala"

Без имовинских и процесних права, а сви са листе су мање више противници истих, то може бити само листа срп и чекић 'либерала' где је свакако место и Латинки Перовић и Владимиру Путину и Фрању Туђману и осталим квазиконвертитима наци-коми провенијенције

Pavle Mihajlović said...

Realno br. 5 je super broj. Nezasluženo ali visoko! :) Inače prvi put mi je neko dao tak srpočekićni epitet, moram da se pohvalim drugarima iz anti-fa community

Nemanja said...

Ja pokusavam da zavadim Oceve Utemeljivace pa da zavladam na ovome blogu kad ono, avaj, komentatorluk me ometa nekakvim Latinkama :D Kanda nije dovoljna kazna da ti neko da ime Latinka (wtf?!?) nego jos fali da mlade junose stare zene maltretiraju :P

Mada, moram priznati, u okeanu ambivalentnosti tesko je pronaci ostrva istine i zato na mojoj listi domacih liberala nikada nece biti Chaddhe ili Milosa Nikolica, kao i ostalih Cedomora Antica, ovaj, mislim dozivotnih predsednika (ukljucujuci bivse KGB pukovnike) :P

Vladimir said...

@Pavle Mihajlović

"Inače prvi put mi je neko dao tak srpočekićni epitet, moram da se pohvalim drugarima iz anti-fa community"

Pavle, imam za Vas mali test.

Da li ste položili pionirsku zakletvu drugu Titu? Da li navijate za Partizan ili za Zvezdu? Da li Vam je barem jedan deda bio u partizanima? Da li živite u otetom stanu ili u otetoj vili? Da li možda u zemljištu na kome živite postoji masovna grobnica? Da li priznajete AVNOJ-evske republičke granice? Da li mislite da treba rehabilitovati Dražu Mihailovića? Da li treba vratiti otetu imovinu vlasnicima? Da li ste kršteni? Da li su Vam roditelji bili u KPJ? Da li mislite da je Nikola Kalabić bio geometar? Da li ste monarhista? Da li Vas finansiraju stranci? Da li su Vaši saradnici ljudi koje finansiraju stranci? Da li je Vladimir Jovanović video Gledstona? Da li ste išli u vrtić koji je u državnom vlasništvu? Da li ste pohađali školu koja je u državnom vlasništvu?

Kada budete uradili test, stavite prst na čelo, dobro razmislite. Boljševizam je sekta. Boljševizam je zaposednutost. Kada pomislite da ste ga izbacili iz sebe, on Vas preplavi još većom jačinom. On deluje na podsvest. Na ono što je primordijalno u čoveku. Tu ne pomažu medikamenti. Ne pomažu ni lekari. Jedini izlaz je egzorcizam. A i on ponekad omane.

Pavle Mihajlović said...

Odgovaram samo radi zabave:
ne
ne
da
ne
ne
valjda
ne znam
možda
da, al je pop umro pre upisa u crkvene knjige
ne, ali jesu u omladini
ne znam
ne
da
da
ne znam
da
da

Ne vidim kakve veze odgovori na pola ovih pitanja imaju sa političkim stavovima, stepenom nečijeg liberalizma i sl. U svakom slučaju sumnjam da sam komunista, ali ako vi tako kažete onda eto :)

Vladimir said...

"Odgovaram samo radi zabave"

Super Vam je zabava. Ekstraordinarna.

"Ne vidim kakve veze odgovori na pola ovih pitanja imaju sa političkim stavovima, stepenom nečijeg liberalizma i sl."

Dao sam Vam objašnjenje u poslednjem pasusu. Pročitajte ponovo. Ako Vam nije jasno, a Vi izvolite pa pitajte.

Nemanja said...

"Da li ste monarhista?"

""Ne vidim kakve veze odgovori na pola ovih pitanja imaju sa političkim stavovima, stepenom nečijeg liberalizma i sl."

Dao sam Vam objašnjenje u poslednjem pasusu. Pročitajte ponovo. Ako Vam nije jasno, a Vi izvolite pa pitajte."


Vec vidim kako Dzejms Medison, iz groba, baca anatemu na Waldemara: sram ga bilo, taj drski svat napravi me boljsevikom, kukavna mu majka, samo zato sto ne bejah isti poput njega, samo zato sto ne bejah ludista, pardon, monarhista :D :P

Pa zar on ne znade da razlicitost je bogatstvo ;)

Vladimir said...

Nemanja, vidim i Vi ste raspoloženi za zabavu. Hoćete da se nađemo negde u gradu i da se konačno upoznamo?

Pavle Mihajlović said...

Opa, blind date :)

Eto na primer ne razumem kakve veze ima monarhizam sa liberalizmom. Ima i liberalnih monarhija i despotija, nije dovoljan ni potreban uslov. Drugo, ne vidim kakve veze ima to što su moji roditelji bili članovi omladine KPJ ili što mi je rođena sestra levičar sa mojim stavovima i ubeđenjima. Itd itd. :)

Vladimir said...

Pavle, jeste, "blind date" je u pitanju. Da se malo družimo Nemanja i ja. A možda bude i nešto više. :)

Odgovoriću Vam malo kasnije, žurim, čeka me Nemanja. :)

Nemanja said...

Jel neko gledao film: Cekaj me, ja sigurno necu doci :D :P