Pages

23 July 2014

Indeks fragilnosti i Srbija

Indeks fragilnosti meri ranjivost države na raspad ili konflikt. Ukratko, on predstavlja ponder od 12 indikatora od koji svaki nosi po 10 bodova, tako da je masimalan skor 120. Pošto je podešen tako da meri nestabilnost, što neka zemlja ima više bodova, to je nestabilnija. Više o metodologiji ovde.

Ovaj indeks ne objašnjava previše i ponekada može dosta da pogreši. Na primer, u 2011. Sirija se za svoje uslove dosta dobro kotirala na ovom indeksu sa 85,9 bodova a onda je došlo do građanskog rata koji još uvek traje. Takođe, Severna Koreja je tradicionalno jako loše ocenjena a u meni je i pored svih njenih problema teško da zamislim njen raspad ili značajniji unutrašnji konflikt.

Srbija se nalazi negde u sredini (skor za 2014. je 72 što nas stavlja na 100. mesto) i uglavnom beleži blago poboljšanje, što je irazumljivo jer se indeks računa od 2005. Međutim, mislim da metodologija koja se koristi za računanje indeksa precenjuje neke od rizika u Srbiji dok druge potcenjuje, pa zato ovaj indeks za Srbiju nije reprezentativan. Krenimo redom:

Raseljena lica - ovaj podindeks meri ukupan broj izbeglih i raseljenih, njihov odnos u osnosu na domaću populaciju, mogućnost uključivanja u društvo, broj kolektivnih centara itd. Srbija je zemlja sa najvećim brojem registrovanih izneglica (iz Hrvatske i Bosne najviše) a i sa velikim brojem interno raseljenih lica (sa Kosova). To daje veliki skor za indeks, ali je to neopravdano - najveći broj izbeglica se integrisao u društvo, vratio u zemlju porekla ili odselio preko. Njihova integracija je posebno lakša jer izmeđju njih i najvećeg broja građana Srbije nema jezičkih ili etničkih barijera. Neki manji problemi se pojavljuju (incidenti između doseljenika i Mađara u Temerinu ili odijum prema ljudima sa Kosova u Smederevu) ali je ovaj skor prenaduvan.

Grupne tenzije - ima ih u Srbiji, ali je skor previše visok jer se odnosi samo na one unutar granica (dakle, ne na tenzije sa država ili etničkim grupama izvan granica).

Bezbednosni aparat - sa obzirom da meri to da li država ima monopol sile ili postoje grupe koje se sa njom nadmeću, ovde je isto preveliki broj poena. Problemi sa kriminalnim grupama ili navijačima  koji stalno sprečavaju Prajd jesu veliki ali mislim da nisu toliki.

Spoljna intervencija - ovde Srbija ima isto visok broj poena, a meri se npr prisustvo mirovnih misija UN, mirovnih snaga, stranih trupa, međunarodne sankcije.

Sa druge strane, podindeks o siromaštvu i ekonomskom opadanju je potcenjen. On meri nivo javnog duga, visinu budžetskog deficita, stopu nezaposlenosti, rast BDP-a: upravo sve one varijable koje u Srbiji stoje lako loše i pogoršavaju se. Indeks o legitimnosti države (nivo korupcije, efektivnost javnog sektora, siva ekonomija itd) je precenjen imajući u vidu vrednosti za Srbiju. Još jedan problematičan podindeks je onaj o ljudskim pravima i vladavini prava jer meri pogrešne stvari: slobodu medija, građanske i političke slobode, političko proganjanje, mučenje itd ali ne i nezavisnost i efikasnost pravosuđa. Zbog toga mislim da ovaj indeks nije reprezentativan za Srbiju, a verovatno i za ostale zemlje Zapadnog Balkana.  
     

10 comments:

charlie said...

Ništa ne pišete šta se dešava u gazi pa zato OT. Jedna dobra analiza: Israeli-Palestinian Conflict: the Heretics Speak Truth to Power
http://libertarianinselfexile.blogspot.hk/2014/07/israeli-palestinian-conflict-heretics.html

Mihailo Gajić said...

Ne pisem(o). Ne znam za ostale, ali ja ne pokrivan tu temu jer nisam dovoljno upucen i ne zelim da donosim sudove u koje ne mogu da budem siguran. Intimno, verujem da svih par stotina strana ukljucenih u sukobe na Bliskom istoku snosi deo krivice, ali i da Izrael najvise od svega ostalog u konkurenciji lici na normanlnu drzavu.

charlie said...

A šta to znači normalna država? Da ubija civiliste u imenu pravičnosti?

Anonymous said...

charlie,
Ne nego da se koji milion Arapa baš nakalemilo na njihovo parče pustinje i to jedino koje nema nafte.
Ko im je kriv što ih granatiraju,Hamas mora da razume da ako želi da bude neka vlast u jednom momentu mora da prestane sa hajdučijom. Samo izrazito pristrasni mogu ovde da vide krivicu na strani Izraela,svaka meta je legitimna kad te granatiraju odatle.
By the way,korišćenje ljudi kao živog štita dokazuje koliko je u stvari Izrael u pravu,ja još nisam čuo da su Jevreji koristili ljude kao živi štit,dok Arapi ratuju klasičnu intifadu da kojim slučajem i mogu da zauzmu Izrael poklali bi ih sve u roku od par dana,a sledeće na šta bi krenuli je Evropa.
Islam je klasična religija krvi i tla,drugi metabolizam funkcionisanja oni ne poznaju,bar što se tiče njihovih verskih i ostalih vođa ne krivi običan plebs naravno...

charlie said...

MMiillaann.

pa da li ti znaš da je hamas (a za mene su isti kao izrael) prije tog rata gledao da nitko ne ispucava rakete? Da li si to ikad čuo prije?
Hamas deploys 600-strong force to prevent rocket fire at Israel
http://www.timesofisrael.com/hamas-establishes-special-force-to-prevent-rocket-fire/

Verovatno nisi jel;) A koriščenje živog štita je samo isprilika koji koristi izrael u svoju propagandne svrhe. A ti padaš na tu foru;) A ako je islam takva klasična religija krvi i tla zašto se muslimani među sabu ratuju? Stvarno upadaš u zamku generaliziranje i propagande. In tako može da se onda koristi da je sasvim ok da se ubija dece i žene. A poznajem take "liberale"...

charlie said...

Ovde je jedan dobar post koja dosta objasni oko dešavanja u gazi i kako izraelci rade na propagandi
http://www.reddit.com/r/canada/comments/2aku8a/harper_government_takes_on_un_again_this_time_on/ciw7ndq

Anonymous said...

charlie,
Svi argumenti ti se svode na to da izjednačiš Hamas i jednu suverenu državu što je krajnje degutantno,da su oni neka nevladina organizacija koja se zalaže za mir pa i ajde,ali islamske fundamentaliste da kreneš da braniš na liberalnom blogu stvarno ne znam dokle ćeš dogurati.

Tvoj argument da je mržnja prema Izraelu ujedinila inače zaraćene islamske frakcije samo govori u prilog mojoj argumentaciji da je rat protiv Jevreja vođen isključivo mržnjom,bez ikakve argumentacije. Pa i sama Gaza je poklon Palestincima od strane Izraela,tako da mi nije jasna ova teza kako Hamas raspoređuje rakete da se brani od Izraela,brani teritoriju koju je dobio na poklon a sad bi još više...Još je gnusnije pozivanje na ratne zločine Izraela,koji postoje ali kad ih hamas prezentuje to je kao da se serijski ubica žali na visok stepen kriminaliteta u državi. I neću da čitam članke koji pišu Palestinci koji počnu članak sa ,,znam ja da Hamas nije cvećka"...AJDE...

Opet ponavljam,Izrael je država od bednih 20 hiljada kmkv,sad bi islamisti i to da uzmu jer im je 99,99 posto Bliskog Istoka malo. Halavo da ne može biti halavije

charlie said...

MMiillaann,

eto opet se vidi da baš ništa ne razumeš;) Prvo, gde sam ja pisao, da je mržnja prema Izraelu ujedinila inače zaraćene islamske frakcije?!
Drugo, kakva je razlika među Hamasa i jednu suverenu državu? Pa Hamas je na vlasti zar ne? I Palestina je država zar ne? I obe vlasti rade zločine zar ne?
Treče, gde si video da ja branim islamske fundamentaliste? Pa da li si ti ćorav ili polupismen? Jer stvarno bi hteo da vidim gde sam ja branio militantne islamiste? Ali ti očito čitaš šta želiš jel;)
I opet si se pokazao kakav si mi ti "liberalac". Takvi wanna be liberalci ste verovatno još gori od neokona i islamista. A kakvu tek štetu pravite liberalizmu. Nije ni čudo da je na takvom lošom glasu među običnim ljudima jer čitaju ljude poput tebe;)

PS: A verovatno nisi otvorio i prečitao ni jedan link kojog sam dao. Ili se varam?

Игор Јарамаз said...

БЈРМ је рангирана као стабилнија од Србије.

Казахстан мање стабилан од Украјине.

Тзв. БиХ стабилнија од Русије.

Молдавија од Индије.

Да не настављамо даље, деца се играла па направила индекс.

pest said...

>Svi argumenti ti se svode na to da izjednačiš Hamas i jednu suverenu državu što je krajnje degutantno

Izrael je drzava bazirana na ideologiji etnickog suprematizma i kao takva je nelegitimna.