Pages

19 June 2014

Magarčenje redovnih platiša

Imate dve mogućnosti. Prva je da godišnji trošak (na primer za 2014. godinu) za neku uslugu plaćate svakog 15. u mesecu i da, ako to radite svakog meseca, dobijete popust od 6%. Drugim rečima, ako je godišnji trošak 100.000 dinara, vi ćete kao redovan platiša do kraja godine platiti 94.000 dinara, to jest, svakog meseca po 7833, 33 dinara.

Druga opcija je da odlučite da ne platite i da pokušate da pregovarate. U ovoj opciji vi cele godine ništa ne plaćate i naredne godine ulazite u pregovore o tome da platite ono što je uredni platiša platio u godini 1. U slučaju najveće moguće ažurnosti poverioca u pregovorima, vama dug dospeva (pod pretpostavkom da će neko uopšte moći da vam silom naplati, ali to isključujemo iz analize) u leto 2015. godine. Standardni dogovor koji se nudi ljudima koji su odabrali opciju 2 je 15% popusta. Dakle, oni u julu 2015. godine moraju da plate 85.000 dinara. Ako su oročavali novac koji su postepeno mesečno odvajali neplaćanjem, oni su tokom 2014. godine mogli da zarade na tih 94.000 dinara, odnosno prosečnih 48.000 dinara, još 1880 dinara (računato po kamatnoj  stopi od 5% bez da se kamata pripiše glavnici svakog meseca, po plaćenom porezu na kamatu), a potom bi u toku prvih šest meseci mogli da zarade još 1917 dinara ako to oroče na šest meseci, koliko je pretpostavka da traje period pre potpisivanja ugovora o reprogramu duga. Sve u svemu ko ne plaća redovno, njega/nju usluge koštaju 81.203 dinara na godišnjem nivou.

Razlika između opcije 1 i opcije 2 je 12.797 dinara nagrade za neredovne platiše. Tih nešto više od 13,6% dodatnog popusta na neredovno plaćanje je mera ludila JKP u Srbiji  i ilustracija kako se u Srbiji sistematski neguju štetna ponašanja. I tako je bukvalno u svakoj sferi naše nanajpre fiktivne države koja postoji kao rezutanta inercije i vere ljudi da se ona nije toliko urušila koliko jeste.

I ako slučajno zaluta neki "puno mi srce da tuđim parama rešavam socijalne probleme" komentator, siromašni žitelji Beograda su zanemarljivi korisnici popusta na bezobrazluk.

7 comments:

Radomir Martin said...

Da li je postojala kamata na neplaćene račune? U tom slučaju računica ne stoji.
Ali ne menja suštinu.

Aleksandar Stevanović said...

Otpisana

Nemanja said...

"I ako slučajno zaluta neki "puno mi srce da tuđim parama rešavam socijalne probleme" komentator"

A sta ako zaluta neki autor koji bi da narod osigurava imovinu u raljama "fiktivne države" :P

andrijapfc said...

Mislim da ipak moramo uzeti u obzir cinjenicu da vecina neplatisa ne stavlja novac koji ne da za racune u banku na stednju vec taj novac ili naprosto nema ili ga trosi na neke druge stvari - tako da njihov "dobitak" realno ne ukljucuje bankarsku kamatu.

No to menja sustinu - redovnim platisama (kao sto sam ja) se vise isplati da racun ne plate i da te pare oroce u banci na godinu dana.

Totalni idiotizam.

vesna milosevic said...

ovo je totalna glupost, obzirom da informatika tuži svakih nekoliko meseci, i predmet predaje izvršitelju koji dalje pleni imovinu ukoliko se dug plus njegovi troškovi ne plate. troškovi izvršitelja, kod koga sam juče bila, za dug od 15800 su 12500!! tako da je stavljanje novca na oročavanje nemoguće - jer umesto 15000 duga sada treba da se plati skoro 30000!!!

Anonymous said...

Da ne bude da je Vesić (verovatno Dr) Goran izmislio ovo,oni su samo prekopirali EPSov sistem naplate ,,daj šta daš". Mislim da je EPS čak imao pre par godina još debilnije skale popusta gde npr neko ko nije 10 godina plaćao ima ogroman popust(30,40,50 posto ne znam više)

Aleksandar Stevanović said...

Referenca je na Beograd. Savesni Novosadjani se magarce na druge nacine.