Pages

30 April 2014

Pitanje penzija

Čini mi se da tržišni ekonomisti i liberali uopšte po automatizmu imaju blagonakloni stav prema merama štednje kao što je najavljeno smanjenje penzija. Penzije su deo državne potrošnje, PIO fond je u deficitu, sistem je neodrživ i sve to upućuje na štednju.

Međutim, nije izvesno da bi liberali takve mere uvek trebalo da podrže. Penzije se isplaćuju iz tekućih prihoda, ali su isto tako sadašnji penzioneri tokom svog radnog veka plaćali penziju nekom drugom. Da li su uplaćivali manje ili više od onoga što sada dobijaju niko živ ne može da izračuna. Takve računice su problematične i u zemljama jasnih sistema i stabilnih valuta, a u Srbiji sa nekoliko različitih valuta i inflacionih epozoda, sa fiktivnim radnim mestima od samoupravljanja do danas (na koja se ipak dolazilo i radilo), niko nema predstavu kako bi ta računica mogla da izgleda. A na kraju i nije previše bitno kako izgleda, sistem je pay-as-you-go i u njemu garancija da ćete uplaćene doprinose dobiti nazad u nekom definisanom iznosu nikad nije ni bilo.

Zato smanjenje penzija nije uvek unapred opravdano, niti je uticaj penzijskih rezova na smanjenje budžetskog deficita dovoljan argument po pitanju pravednosti. Umesto toga, sve što znamo je da je ceo PAYG sistem duboko nepravedan. Doprinosi se uplaćuju na gomilu, da bi posle neka vlada, u zavisnosti od izbornih koalicija, svakih par godina proizvoljno odlučivala koliko vam prethodno zarađene penzije sleduje.

Privatizacija penzionog sistema nije samo pitanje održivosti sistema već donosi i depolitizaciju penzija. U sistemu privatnih fondova uplaćujete i kasnije vučete ono što je vaše. Da li su penzije manje ili veće prestaje da bude političko pitanje i prestaje da bude nadležnost vlada. Raspodela se vrši po načelu vlasničkih prava, ne po načelu političke oportunosti, interesa ili milosrđa.

16 comments:

Vladimir said...

Umro je Bizmark, umro je Krkobabić, a i ja se danas ne osećam baš najbolje.

Anonymous said...

Pitanje koje se po meni postavlja jeste,ako su doprinosi(penzioni i zdravstveni) na plate radnika jako visoki kao kod nas(cca 36-37 posto na oporezovani deo) dal veće pravo imaju penzioneri na penzije ili nezaposleni radnici na rad,koji im ovako visoki porezi strahovito onemogućuju.
Nisu porezi jedina stavka kod zapošljavanja ali kod nas u ovakvoj privredi jesu,kad bi se porezi i doprinosi prepolovili sigurno bi hiljade a možda i stotine hiljada njih dobilo posao,a penzije se i onako uglavnom iz budžeta i isplaćuju.

Nemanja said...

Ja sam u igrici Democracy 3 u socijalistickoj Francuskoj prvo drasticno smanjio poreze (pdv na 10% i na dohodak) pa legalizovao prostituciju zbog punjenja budzeta, pre toga sam vecinu socijalistickih ministara otpustio da ne dignu puc. Kad je ekonomija ozivela povecao sam ulaganje u obrazovanje pa je GDP jos vise skocio (tehnoloska superiornost povecava konkurentnost), i tek sam onda poceo smanjivati penzije nakon sto sam budzetskim finansiranjem podsticao prelazak u privatnu penziju.

Nije potrebno reci da sam ponovo osvojio mandat, a patriote su pocele da me vole zato sto zemlja postize uspehe u svetu, naucnici dobijaju Nobela itd. Ako vec sprovode trzisne reforme onda neka seku, pored sedih penzionerskih glava, i poreze kao sto je PDV jer GDP tada raste, udeo duga opada..

pest said...

Jesu li penzije privatizovane u Izraelu? Ako jesu, nek se privatizuju i kod nas. A ako nisu, onda prvo tamo da se pogura jedna takva reforma. Predlozite Sorosu da vam isfinansira kampanju za privatizaciju penzionih fondova u toj voljenoj zemlji.

ISNOGOOD said...

@pest
Ako već troluješ troluj sa razumevanjem.
Prozivaj ih za braću Koch, ne za Soroša.

pest said...

Nemas ti pojma. Soros finansira liberale u istocnoj Evropi.

Милан said...

Шта причаш, човече, па пензије у Израелу су приватизоване одавно.

pest said...
This comment has been removed by the author.
pest said...

"Шта причаш, човече, па пензије у Израелу су приватизоване одавно."

Ja iskreno ne znam. Znaci, ne postoje penzije koje garantuje drzava, a na koje stari mogu da racunaju ako nemaju privatne penzije?
Ako je to tacno, daj da i mi uvedemo tako nesto.

Милан said...

Ништа, брате. Само приватно. Ко се снашао, снашао. Сурови, дивљи, разуздани капитализам је узјахао и то последње уточиште социјализма.
Тешко ми је и да причам о томе...

Anonymous said...

KONTRARevolucija
suprotno onome od 45e,sve oteti državi,naći vlasnike makar se i 6 kolena unazad tražili i lepo sve oteti državi. Ja drugog izlaza ne vidim,ovde neki plamenotinjajući zdrav razume je nejačka alatka za spas Srbalja

Slaviša Tasić said...

@Nemanja,

Kako su kreatori to lepo osmislili, povećaš državnu potrošnju na obrazovanje i eto je tehnologija, konkurentnost, Nobelove nagrade, kao u video igrici.

Nemanja said...

Ja sam se ugledao na Svajcarsku i Singapur, pa sam akcenat stavio na finansiranje prirodnih nauka i tehnoloskih univerziteta, ali najveci doprinos tehnoloskoj superiornosti obezbedio sam pretvaranjem zemlje u poreski raj!

Medjutim, preveliki GDP mi je stvorio gojaznu naciju pa sam morao da ukidam velikog krivca a to su poljoprivredne subvencije..

kanura said...

@Nemanja

da li si nekada igrao neku igricu koju nisi mogao da predjes i u kojoj se nisi razvijao sta god da radis. Svako je u menadzerskim igricama najbolji, sta god da radi.

Nemanja said...

@kanura

Podsetio si me da krenem da jacam bezbedonosne sluzbe jer na sikjuriti brifinzima trenutno nema pretnji, ali ko zna kad ce se pojaviti neki kriticar i neistomisljenik poput tebe haha :-D

Salu na stranu, naravoucenije moga pisanija je ako liberalna drzava onda niski porezi sto je razlicito od ako liberalna drzava onda (ostaju) socijalisticki porezi.

Ili onaj argument ako se primitivni komsija obesio (citaj ima 20% pdv ili akcize na cigarete) zasto da se i mi ne obesimo :D

Anonymous said...

slabo sam informisan:) , nepostojanje privatnih penzionih fondova u srbijici je zbog toga sto bi buduci penzosi uplacivali u njih a ne u drzavno? drzavno bi onda propalo? zaposleni nema dovoljno novca da, nakon sto plati drzavno, ima nesto viska?