Pages

20 March 2014

Vesnik monetarne (r)evolucije

Prenosim vam tekst koji sam pisao za sajt Start.it koji je svojevrsni portal za sve ljude koji rade, koje zanimaju tehnološke firme u nastajanju, ili se tako osećaju.

Tekst je posvećen Bitkoinu i njegovom značaju za evoluciju monetarnog sistema. U sledećem tekstu ću se malo više osvrnuti na paralelu između bitkoina, ostalih digitalnih valuta i koncepta free banking. Odlomak:
Svi ljudi koji se bave ICT ili imaju startap moraju razmišljati sa perspektivom integrisanja digitalnih valuta u svoj portfolio usluga ili kao segment proizvoda, ukoliko žele da učestvuju u najvećoj monetarnoj revoluciji od štampanog novca. Najvažniji pokazatelj koji možete pratiti nije trenutna cene neke digitalne valute - ona je dugoročno irelevantna - već ukupnu vrednost svih transakcija koje se obave digitalnim valutama. 
Sigurnost, lakoća transakcija, dobrovoljno učestvovanje, ograničena ponuda i decentralizacija kontrole nad valutom dovešće do istiskivanja konvencionalnih valuta, prvo sa interneta, a potom i iz ostatka ekonomije. 


1 comment:

Anonymous said...

Kada neka centralna banka vrši REPO operacije ona time praktično stvara ugovornu situaciju kojom tržištima garantuje neku buduću cenu novca,tj kamatu.

Ne sporeći fiktivnost ovog sistema tj koliko je on netržišan ali ta predvidljivost je najvažnija stvar koju cene svi učesnici na finansijskom tržištu.

Moje pitanje je kako bi neka elektronska valuta mogla to isto da omogući,da postigne taj kvalitet. Bitcoin ima predefinisanu max expanziju ali mu ni to očigledno nije pomoglo da mnogo oscilira. Kako bi takva valuta mogla da postigne sposobnost dolara da je žele mnogi,da ne kažem svi tj da tražnja bude dovoljno stabilna da bi garantovala neku vrednost te valute. Kod standardnih fiat valuta prosto monopol sile koji država ima da naplati poreze to omogućava al jel ima neko ideju kako bi elektronske valute mogle da postignu toliko dobru tražnju.