Pages

23 March 2014

B92, pravopis i stručnjaci

Otvorim B92.net da pogledam vesti, tamo članak sa naslovom:

Srbija "odbacuje" stručnjake

Sa obaveznim znacima navoda na glagolu. Da neko ne bi pomislio da ih Srbija, nekako, bukvalno odbacuje, da ih odbacuje fizički, da ih baca kao loptu, lektori najposećenijeg portala u Srbiji su glagolu odbaciti dodali znake navoda. Kao što uvek rade. Gotovo svakoj metafori a i po nekom glagolu tek onako.

Kad je tako, imam jednu primedbu. Kao što stručnjake niko bukvalno ne odbacije, tako ni Srbija nije fizičko lice koje bi nekoga ili nešto moglo da odbaci.  Ne može Srbija kao takva bilo šta da odbaci, može samo neko konkretno u Srbiji to da uradi. Zato bi, doslednosti radi, trebalo da pišu:

"Srbija" "odbacuje" stručnjake

Ostatak teksta je uglavnom konzistentan. Evo kopiram početak, sa originalnom interpunkcijom:

Srbije je po "odlivu mozogva" u samom evropskom vrhu ... jer se stručnjaci u njoj odbacuju kao "strano telo".  

Shvatate, nije u pitanju pravi odliv mozgova, daleko bilo, a i ovo strano telo je metaforičko. A na metafore, prema novoj srpskoj nepisanoj gramatici čiji je B92 najdosledniji ali ne jedini poštovalac, idu znaci navoda.

Ako uzmete da čitate dalje vidite da se stručnjaci iz teksta nazivaju stručnjacima jer su završili master studije u inostranstvu. Dvoje iz teksta završilo je master studije iz međunarodnih odnosa u zemljama EU i zamislite, po povratku nisu dobili državni posao u Srbiji.  Momak sa diplomom mastera tražio je da radi za, ni manje ni više, nego predsednika Srbije, a korumpirana gamad ga je odbila! Sram ih bilo -- pa zar oni ne znaju da svako ko završi masters u Engleskoj automatski dobija posao u Downing Streetu!

Ovo insistiranje medija da svako ko dođe u posed inostrane diplome ima neotuđuvo pravo da se stavi na teret poreskih obveznika traje poodavno i nikako da se susretne sa realnošću. Evropski masters u proseku znači da ste studirali još jednu godinu, pročitali još nekoliko knjiga i položili još nekoliko ispita -- nešto a-b-c-d pitanja, nešto eseja. A da se ne lažemo, u granama kao što su međunarodni odnosi i slične stvari to nisu nepremostive prepreke.  Ja sam se nešto muvao po raznim univerzitetima u raznim zemljama i mogu da kažem da je svako ko je međunarodne odnose završio na beogradskom FPN morao da prođe kroz osetno teže prepreke. Pa opet diplomci FPN ne idu okolo mašući diplomama i zahtevajući da poreski obveznici uvaže njihovu stručnost. Žao mi je ako je neko mislio da strane master diplome baš toliko vrede i što sada mora da revidira svoja očekivanja, ali ovde ne ciljam na njih nego na medije koji su do sada to već mogli da shvate.

I oprostite na cinizmu, ali doslednosti pravopisa radi sada moram B92 da predložim još i dodatnu korekciju naslova u:

"Srbija" "odbacuje" "stručnjake"

10 comments:

Željka Buturović said...

tako je i krstic kukao sto mu ne daju da nosi postu po vladi srbije (ipak je on student jejla) pa vidi ga sad. ne bi me mnogo iznenadilo da vucic i ove stavi u vladu.

Srđan Mladenović said...

"Srbija" "odbacuje" "stručnjake"

Odlično! :)

Igor said...

Vest je direktno preneta sa DW. Sto naravno, ne menja sustinu, samo sa lektorima b92 nema veze.

http://www.dw.de/srbija-odbacuje-svoje-stručnjake/a-17514054

Nemanja said...

Ako smem primetiti, gosn. Slavisa nas je poducio o stanju naseg visokoobrazovanja. Mi "neupuceni" smatrali smo da su (jednogodisnji) masteri u Srbiji puko ponavljanje predjenog gradiva, da su eseji da svojim recima objasnis procitano, ali "upuceni" Slavisa nas je razuverio. Uzalud gotovo milenijumska tradicija, uzalud peto mesto na Sangajskoj listi 500 najboljih univerziteta, uzalud ime Kembridz, kada nas master vredi vise.

Avaj, gosn. Slavisa nam je pokazao da nije tesko biti turbo lokalpatriota.

Željka Buturović said...

ne verujem da je slavisa mislio na mastere u srbiji, nego na osnovne studije, koje su, makar bile, mnogo fokusiranije i, za datu oblast, obimnije nego studije na zapadu. naravo da je kejmbridz mnogo bolji univerzitet od BU ali pitanje je koliko se to reflektuje na znanje nekog sa diplomom mastera. bar u americi, master program i nisu nesto selektivni, cak ni na najcuvenijim univerzitetima (ne bi me iznenadilo da su manje selektivni nego npr. budzetske liste na nasim osnovnim studijama nekih fakulteta). kvalitet univerziteta ionako ima sve manje veze sa stecenim znanjem posto se prakticno sve manjkavosti bilo kojeg nastavnog programa sada mogu nadoknaditi online.

Slaviša Tasić said...

Očigledno je iz teksta da sam mislio na osnovne studije, samo Nemanja voli da me troluje.

Nemanja said...

"Očigledno je iz teksta da sam mislio na osnovne studije .."

Frekvencija reci "master": 6
frekvencija reci "osnovne studije": 0

Sa dopustenjem uocio bih da, posto "voljeni" autor pise kao sto misli, mi nismo razumeli da ko zavrsi renesansne osnovne studije u Srbiji bolji je od onoga ko zavrsi renesansne osnovne studije u Srbiji i masterira na Kembridzu.

Kojekude, ocito je da gosn. Slavisa zna ono sto Sokrat ne zna.

Slaviša Tasić said...

Trol.

Nemanja said...

"Žao mi je ako je neko mislio da strane master diplome baš toliko vrede i što sada mora da revidira svoja očekivanja"

"Trol."

Osim za vrednost prestiznih inostranih diploma, Slavisa je postao i "strucnjak" za trolove. Ko mu nadje gresku generalizacije taj je trol :p

jouissance said...

[...]diplomci FPN[...]

coz reading is hard.