Pages

22 February 2014

Parazitoza u nekoliko slika

Bio sam pre nekoga vremena u jednoj firmi u restrukturiranju. Jedna od prvih slika - zalutalo čeljade na top menadžment funkciji koja je potpuno nadilazi. Ponajviše to košta građane Srbije, jer je fer vrednost firme reda veličina desetine miliona evra, a gubitak svake godine... pa, meni uvek prevelik.
Sanja ta osoba srpski san gde svako može instant biti štagod da zamisli, nezavisno od ičega, osim volje stranke. Meni degutantno slušati prenemaganja i skrivanje sopstvene nedoraslosti kroz kao pametne primedbe koje bolno ispadaju iz konteksta i svrhe sastanka. Pitam posle nekoga, ko je u poređenju s tom personom Bil Gejts, odakle se dela? Pa, kaže, poslao je je njen mentor iz jednog od regiona. A, veliki mentor mimo toga poslao još oko 100 zaposlenih  - pošteno, "da radimo da živim".
Ali, ključno je što ti puleni ne rade za 50k dinara, kao ostali radnici. Uglavnom se nekako nađe jedna jedinica ispred 50. I tako, 100 pulena po cirka 250k (bruto plata) jednako, suma sumarum, 2.6 milona evra godišnje za deluks socijalnu pomoć i stranački život samo u jednoj firmi i samo od stranačkog zapošljavanja. Dosta je bilo.

***

Bio, ima već neko vreme, sa vođom jednog sindikata u jednoj fabrici na NBG. Nije mogao taj čovek na početku da smisli našu ekipu. Bolo oči na sastancima koliko je to bio slučaj. Do januara shvatio šta hoćemo, postao pravi fan, osim što nije do kraja svario Zakon o radu. Saglasimo se tokom te posete da njegova firma ima budućnost, naravno ako se sklone paraziti kako u samoj firmi, tako još više parazitski posrednici u prodaji proizvoda. Kaže mi on: "Mi smo za ove godine, od kada smo ušli u restruktuiranje, dobili toliko novca da smo svi mogli redovno primati plate u proseku od 40k dinara, bez da smo išta proizveli. Sa partijskim parazitima koji vode firmu i prodaju, mi se ubismo pokušavajući, sve puno priča o prodorima na nova tržišta, a na kraju mi nismo primili poslednje 4 plate, staž nam nepovezan, dug firme narastao, a hala prokišnjava."
Šta reći, tada nisam mogao da preporučim da ako ne uzmu stvar u svoje ruke, neće imati gde da rade, a imaju i proizvod, i tržište, i ljude koji hoće i znaju da rade. Dobri stari savet bi bio spremite katran i perje, danas to ne ide tako. Ali, ima lakši način. Recimo, reći: "Dosta je bilo".


4 comments:

ziggy said...

kako ide sa potpisima, itd? u par navrata sam čuo da je pult u piramidi potpuno nevidljiv i znam za dvojicu koji su posle tumaranja odustali (mada će verovatno pokušati ponovo). dobro bi bilo da izbacite neke uočljive putokaze.

BluesRocker said...

Dodato je dosta slika na FB grupi.
http://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1/s261x260/1506533_10203071065358757_700304980_n.jpg
http://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1/s403x403/1959930_1422992337945107_724403918_n.jpg
To je Kockica uz Gandijevu ulicu, lokal gleda prema Savi.

Vladimir said...

Aleksandre, pretpostavljam da nikada niste radili u nekoj državnoj/gradskoj/opštinskoj firmi/preduzeću/ustanovi. I da Vam je ovo bilo prvo iskustvo sa tim vrlim starim svetom.
Nekoliko godina na nekom takvom mestu je iskustvo koje nizašta na svetu ne bih menjao. :)

Aleksandar Stevanović said...

Vladimire, vrhunac rada u drzavnom sektoru do savetovanja SR je bilo tri meseca na mestu savetnika ambasadora Drzave Izrael. Meni bilo dosta, svaka drzava mimo zastite svojine je inherentni neprijatelj dobrog zivota i razuma.