Pages

16 January 2014

Podrška reformama u Srbiji

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja Američkog međunarodnog republikanskog instituta (IRI), sprovedenog polovinom decembra, 41,4 odsto ispitanika smatra da on svoj posao radi dobro, dok 23 procenta nije zadovoljno.
U skladu sa tim, dve trećine anketiranih podržava izmene Zakona o radu, po kojima bi zapošljavanje, ali i otpuštanje radnika bilo olakšano, čime bi se, po mišljenju Ministarstva privrede, konačno stvorili uslovi za istinski dogovor između poslodavaca i radnika. Sa druge strane, 36 odsto ispitanika se ne slaže sa ovim predlogom zakona.
Da bi izašla iz krize i daljeg ekonomskog propadanja, 58 odsto ispitanika smatra da je za Srbiju neophodno da prođe sveobuhvatne i korenite ekonomske reforme koje bi neretko mogle da budu bolne. Kada je reč o subvencijama javnim i državnim ili društvenim preduzećima, 70 procenata anketiranih podržava predlog Ministarstva privrede o njihovom ukidanju, uz obrazloženje da je u protekloj deceniji na ta preduzeća potrošeno oko pet milijardi evra, bez ikakvog napretka.
Tri četvrtine ispitanika izjasnilo se za smanjenje poreza i doprinosa na lični dohodak za svakog zaposlenog, što je, takođe, još jedan od predloga Ministarstva privrede. Taj podatak je potvrda da se anketirani slažu da su ti nameti veliki i da aktuelni sistem gura preduzetnike u sivu ekonomiju.
Na pitanje da li bi u sledećem sastavu vlade voleli da vidite Sašu Radulovića kao ministra privrede, polovina anketiranih (54 odsto) odgovorila je potvrdno, dok 19 procenata nema stav o tome.
Anketirani građani su u najvećem procentu istakli da su najviše zadovoljni Radulovićevom namerom da zavede red u državnim agencijama i nenamenskom trošenju budžetskih sredstava (45 odsto), potom zato što se ne plaši da govori istinu (41), odlučan je da sprovede reforme i reši probleme sa kojima do sada niko nije bio spreman da se suoči (32), ima dobru strategiju za oporavak srpske privrede (25 odsto).
U sličnoj anketi koju je Unija poslodavaca sprovela među privrednicima istog meseca 81,8 odsto njih je pohvalilo rad ministra privrede. Ljudi iz sveta biznisa u velikom procentu podržavaju izmene Zakona o radu, ukidanje podsticaja stranim investitorima, ukidanje subvencija javnim i državnim preduzećima, a stopostotno podržavaju meru ministra Radulovića za smanjenje poreza i doprinosa na lični dohodak svakog zaposlenog.

Sve u svemu podrške ima, ali su oni koji gube tim reformama, bučni, lažljivi i bez skrupula. 

89 comments:

ziggy said...

Aleksandre Raduloviću, vama dvojici predstavljanje ideja izgleda nije jača strana.... A da ipak potražite pomoć nekoga ko se time bavi?

Aleksandar Stevanović said...

To nije predstavljanje ideje nego cist novinarski bezobrazluk. Ako bi je i predstavljali ne bi to radili u Danasu preko telefona.

ziggy said...

To nije predstavljanje ideje nego cist novinarski bezobrazluk

koji je nastao iz toga što nešto što figurira u civilizaciji neumete da predstavite i očito pojma nemate na koji način to treba izvoditi. opravdanje dostojno pravdanju majci.

Aleksandar Stevanović said...

Vidi se da imas iskustvo sa novinarima i realnom politikom koliko i ja sa voznjom formule 1.

ziggy said...

ovo je, zapravo, bio moj kiks? :o

Aleksandar Stevanović said...

Niko to nije rekao.

ziggy said...

kakvo onda veze ima moje iskustvo... u vožnji formule 1?

elem, nebitno. ali ono što jeste bitno je da ministarstvo privrede debelo prednjači u nesporazumima sa medijima, iako je javnost (treba li da citiram vaše podatke) veoma blagonaklona.

druga stvar, sedite onaj fb profil, radulović opasno konkuriše tomi grobaru. 'de su razne borutpahorovske grupne/radne slike sa članovima diljem društva? kamo makar naznaka osmeha? a lični profil je još turobniji: stara planina: pastorala1, pastorala2, pastoralaX, excel, radule usamljen u pastorali, pastoralaY, excel, pastorala...

Aleksandar Stevanović said...

Izgleda da je situacija zeznuta, pa nema kada da se smeje. Razmisljali smo da li je vreme za predstavljanje ljudske dimenzije, ali za sada je ovako.
Sto se tice nesporazuma, veliki deo njih nismo mi napravili. Ima nekih koji imaju veliku zelju da bude tih nesporazuma, kada nemaju sta da traze na polju argumenata. A pomalo su zaduzili neke, druge isturaju u prvi plan i tako to... Blato, sto bi rekao ministar.

jouissance said...

ovo je tipicna situacija u kojoj ce "levicarska" prica uvek biti pitkija od ove "nase" koja je kontraintuitivna, zavisi od znanja, bavi se brojevima koji nisu obecane milijarde, i podrazumeva neke ideje postojanja uzroka i posledica. Ovi samo kazu "kuku lele pomrecemo svi do jednog zbog kapitalizma" i to vec zvuci tacno. To lako svarljivo moramo i mi da smisljamo.

A da Raduloviceva poruka nije jasna, to je, IMHO, apsolutno tacno. Mislim da trenutno ne bi mogao da se nadje obican covek koji bi tacno i uverljivo u tri recenice umeo da kaze 2 najbolje stvari koje ce ovaj zakon doneti.

Osim sto je sindikatima uzasno lako da kao papagaji ponavljaju kuku lele pomrecemo svi, Radulovic sad jos otvara pitanja jos 3 zakona pa + ovo sa penzijama. Iskreno, to je pucanje sacmarom sebi u nogu. Osim ako niste sigurni da ce zakon da prodje, nebitno sta javnost larma prethodno.

Moj utisak iz citanja komentara i reakcija na Zakon o radu je da contra zvuce kao da znaju pojedinosti zakona i o njima govore, a pro zvuce kao da brane bilo koji zakon koji se shvata kao reformski, ali pricaju uopsteno, sto ne pije vodu.

Moze se reci da je javnost sama kriva sto je glupa i ne (raz)ume, ali mislim da je greska prevashodno na onome koji bi morao efektno da obajasni, makar morao i da crta, ie Radulovic.

ziggy said...

brzo ćemo se složiti da naši ekonomski novinari zahtevaju krajnju pažnju i totalnu posvećenost kada se radi o iole apstraktnim, a naročito kada se radi o, za njih, nefigurišućim / nezamislivim stvarima.

izgleda ste u ministarstvu svi u svom spidu, tripu i sa usijanim glavama (ne mislim ništa loše) i da vam je jezik pokupio i učitao gomilu stvari koje podrazumevate, i da ste zaboravili da ostatak zemlje priča potpuno drugim jezikom. 5' razgovori su super samo za greške u prevodu. okanite se toga, bolje im dva sata sričite.

fb: ne radi se o izmišljanu nekakve humane dimenzije pa da je potrebno ne-znam-kakvo vreme nego ima li taj makar jednog prijatelja? čudno je da neko ko jeste ljudsko biće ima profil na socijalnoj mreži koji je, pritom, napravio njegov fan klub ali tako, da nema ničeg humanog? kako vam je to uopšte pošlo za rukom?

Aleksandar Stevanović said...

Ako ces biti konstruktivan, posto znam neke od prijatelja, sta bi tacno trebalo da ima pa da bude ljudskije?

ziggy said...

kako bi, za promenu, bilo da na nekoj od fotki bude vidljivo da je sa nekom osobom u prijateljskim odnosima, npr. srdačno se ophodeći sa njom?

i kako bi bilo da smanjite doživljaj glede novinara - oni su takvi kakvi jesu a svi znamo da i nisu nešto. zašto to u startu ne ugradite u razmišljanje kao izvesno i postavite se s malo više poštovanja prema njima, iako su uglavnom prilične neznalice i goveda? tim ljudima, višše je nego očigledno, trebaju objašnjenja, jouissancein post je odličan.

Lazar Antonić said...

Odlicna inicijativa Sasa. Trenutak mozda nije najbolji ali je ideja na mestu.

Vladimir said...

"Sindikalni front protiv Radulovića"!
Ovaj naslov kao da opisuje građanski rat u Španiji.

kafa said...

Pozdrav!

Odmah da kažem da vas svesrdno podržavam. Kada razmišljam o Srbiji i njenoj budućnosti, vi ste mi jedina stvarno svetla tačka i ne pamtim kada sam toliko bio optimističan.

Ali kao boga vas molim, nemoj te srljati. Ni da ste na čelu vojne hunte ne biste mogli da progurate sve reforme koje Radulović najavljuje. Zar nije bolje da se ide korak po korak. Da se o zdravstvenom i penizionom sistemu u prvu ruku ništa ne govori dok ne prođu ovi zakoni koje ste već spremili. Ovako, vezujete stvari koje stvarno imaju podršku u javnosti i jesu reformske, sa stvarima koje javnost ne može sada da podnese. I šta će se desiti? Novinari, narod i političari će torpedovati i ovo što bi sigurno prošlo.

I još jedna stvar. Znam da je Vučić političar ko i svi drugi, ali čovek je pozvao Radulovića u vladu, sigurno ima prostora za saradnju sa njim, ako ništa drugo saslušaće vas. Nemoj te izlaziti u javnost bez dogovora sa njim, vršite time bočni pritisak na verovatno jedinog čoveka koji može i hoće da vas podrži. Ako treba, odustani te od jednog dela reformi, ali bar sprovedite neke.

Vladimir said...

Aleksandre,pretpostavljam da ste videli ovu vest http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1166522.

Mene interesuje ova "minimalna zarada". Smatram da je "minimalna zarada" besmislica. Predlog zakona nisam čitao. Šta Vi kao liberal (ili konzervativac, kako hoćete, ali razumemo se) mislite o "minimalnoj zaradi"? I u kakvom će se obliku ona pojaviti u novom zakonu kada bude bio izglasan.

Anonymous said...

Aleksandre,

Nemojte stati ni po koju cenu,makar vas sve kao tim isprozivala celo javno mnjenje. Psihologija grupe je neretko pogubna po samu grupu,narocito u Srbalja. Vidite i sami da imate podrsku javnog mnjenja a sindikalne vodje su paraziti koji bi zbog svojih sitnih privilegija celu drzavu da vrate u rikverc decenijama,sitni prevaranti su to koji parazitiraju emitovanjem Opsteg Straha. Iskul;irajte ih maksimalno...

Jedina stvar koju morate da obezbedite jeste podrska PPV,nazalost takvi smo mi da bez Vozda necemo a ako mu na racionalnoj osnovi mozete da objasnite zasto to radite i da mora da se uradi makar i po cenu kojeg procenta biraca onda ce ove operacije na otvorenom organu zvanom nasa ekonomija proci,kako tako.

Sto bi rekao profesor Zec promene ce doci,samo je pitanje hocem li ih sprovesti sad,brzo i efikasno ili cemo se godinama ili decenijama vuci kao prebijen pijanac...

Jos samo mala napomena,mislim da ces se sloziti sa mnom,odnosno Radulovic je vec konstatovao to. Stecaj je jedna od bitnijih procesa u trzisnoj ekonomiji. Nisam imao vremena da citam vas predlog tog zakona,ali ona prica o softveru koji vrsi javne nabavke u Juznoj Koreji jos bolje bi se primenila tu,a podsetite i PPV da se i sam pozivao na tu ideju...naime sto ne bi sam proces prenosa vlasnickih prava u procesu stecaja odradio kompjuter...nisam siguran ni da bi se pojmovi poput stecajnog upravnika morali koristiti,sto ne bi onaj ko ima problema sa naplatom nekih dugova pustio menicu u program i sa softver vrsio prebacivanje vlasnickih prava po isteku odredjenog roka ako duznik ne plati...

andreas breme said...

I ja mislim da vase ministartvo treba da bude vise fokusirano i da gura jednu po jednu stvar. Ni zakon o radu nije blizu da bude promenjen a vec se ide sa predlozima za progresivno oporezivanje, promenu sistema penzija. Ok ako je to u sklopu nekog plana povecanja popularnosti ministra ali ne deluje mi da je dobro za zavrsavanje posla. Na kraju je bitno ko je pobedio a ne ko je dizao buku, pogotovo kad su ti predlozi o progresivnom oporezivanju i jednakim penzijama nesto sto niko zivi ne shvata kako treba.

A i sama ideja ukidanja doprinosa i finansiranja iz poreza na vi[a primanja mi ne deluej izvodljivo, jer se gro prihoda ostvaruje velikom masom a ne malim brojem visokih zarada.

Anonymous said...

Да ли имате спремљене податке?
Да ли имате отворене циљеве?
Да ли имате заокружене идеје?
Да ли имате јасне мере?

Ово је ваш пик и сада је тренутак да направите конференцију за штампу, минималног трајања од 90 минута и да објасните предности које нудите људима из угла предузећа и из угла грађана.

Новинари су против вас. Синдикати су против вас. Партијски паразити су против вас. Муљ јавног сектора и мафија приватног сектора је против вас. Ако се повучете, завршили сте.

Јуриш јунаци!
Ако изгубите, пали сте за добру ствар
у сваком случају храброст ће бити упамћена.

ziggy said...

meni se ni najmanje ne čini pogrešnim to što guraju odjednom veliki broj stvari ali su očito nesvesni i nespremni na rizik koje takav (još jednom da kažem: po meni u konkretnom slučaju potpuno ispravan) pristup nosi, jer je teško žonglirati.

ali, tu su mediji neverovatno važni i upravo su oni ti koji mogu značajno olakšati ceo proces ako ih se uzme za ozbiljno. neka ljudi iz ministarstva uzmu novinare za ozbiljno, sa svim njihovim manama, i ako treba da im do besvesti objašnjavaju stvari razumljivim jezikom.

i, naravno, da traže tekstove na autorizaciju :)

Unknown said...

Gospodo pozdrav,

redovno posecujem vas blog, a sada sam u prilici i prvi put da komentarisem na njemu.

Veoma mi se svidja ideja koju zastuupa gospodin Radulovic sa svojim saradnicima jer sam upravo to ucio na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Mada moram kao student sa smera marketing da ukazem da je imidz ministra iskrivljen zbog sindikata, medija, penzionera i ostalih koji se ne razumeju u reformu javnog sektora. Bilo bi dobro, bez obzira koliko to neozbiljno zvucalo, da ministar (ili neko od njegovih saradnika) ima neku video prezentaciju (nesto poput Obaminog saopstenja za javnost) gde bi otklonile sve nesuglasice koje se javljaju u medijima.

Nadam se da cete istrajati u borbi protiv komunistickih parazita.

Srdacan pozdrav!

Navuhodonosor said...

Pozdrav kolega!

Navuhodonosor said...

Na našem fakultetu svi profesori su neki kejnzijanci i socijalisti - Josifidis, Vunjak, Novica Supić, Bjelić, Radičić, Milivoje Davidović, Jova Radić,... verovatno najistaknutiji među njima je Josifidis, stalno prosipa neke gluposti o neminovnoj propasti neoliberalnog kapitalizma i o socijalnoj pradvi, dok u isto vreme svakog meseca prima platu od 5.800 evra... :)

Marko Paunović said...

Sasa,

Definitivno vas je danas raskrinkao Branislav Canak.

"Braća Arapi iza Zakona o radu"

Sada i prica Dzevada Galijasevica ima mnogo vise smisla!!! :)

"Есклузивно: Српски министар Лазар Крстић је Амерички плаћеник из Катара?"

http://www.vaseljenska.com/vesti/eskluzivno-srpski-ministar-lazar-krstic-je-americki-placenik-iz-katara/

jouissance said...

Momir & ziggy

Nece se najbolje provesti onaj koji u srbiji pokusava da "edukuje" novinare. Naci prijateljski nastrojene novinare je sasvim druga stvar.

U slucaju zakona o radu potrebno je naci dve/tri stvari koje su vazne najvecem broju ljudi, izgraditi jednastavnu pricu/primer i ponavljati u svakom intervjuu do besvesti. histerija se ne leci diskursom, nego jednostavnom i efektnom naracijom.

A to da li je Radulovic simpa ili ne, nije mnogo vazno: prvo, on nije kandidat za koga ce ljudi glasati; drugo, ovo nije amerika. ako planira da pravi licnu kandidatsku karijeru, vise ce se razlikovati od drugih ako ga ljudi vide kao "gets work fucking done guy" nego kao "friendly guy".

jouissance said...

ps. da se ne lazemo: u srbiji politicku karijeru nekome moze definitivno da zavrsi samo 2 dogadjaja: 1. da odlepis i sam se povuces, 2. pedofilija.

sve drugo se da preziveti.

Anonymous said...

"ps. da se ne lazemo: u srbiji politicku karijeru nekome moze definitivno da zavrsi samo 2 dogadjaja: 1. da odlepis i sam se povuces, 2. pedofilija.

sve drugo se da preziveti."


Да се не лажемо: У Србији политичка каријера се, до сада, завршавала једино и искључиво смрћу. Мада су поједини политички преживели смрт :) Да се одлепи у међувремену се подразумевало, обзиром да не постоје политички актери већег формата "који су своји" а тип који је био абсолутни господар сфрј је био осведочени педофил (не у оном пипкање фазону) па му то и данас нико не замера.

Идеја да политички систем има икакве везе са персоналном одговорношћу је очито погрешна, а једина информација која се добија тзв. изборима је степен подршке систему (и појединим странкама, тј. идејним балонима).

Занимљива је аналогија између Томе и Радула. Тома, као испитни облик квазидемократије, дежурна бабарога као опонент и отказни елемент устаљеној парадигми :) Броз-Ђинђић, није за поређење Радуловићу обзиром да потоњи није политичар, нема партијску подршку, није страначки вођа, нема изборни легитимитет сам по себи, није ино инсталација итд итд.

Шта је онда Радуловић, и шта овај Стевановић онда уобште ради? Чему све то? :) Није изгледа ни њима јасно :)))

Слажем се да је једноставна форма нужна, и то не она утилитарна, Стевановићева, него етичка. Имајмо у виду, драги Александре, да химна Србије није "У се и у своје кљусе", нити "Волимо теее Отаџбино Наша, Лепи Мајски Цвете", нити "Еј Словаци"... него БОЖЕ ПРАВДЕ. Да, то је очигледна чињеница али понављање је мајка тврдоглавости.

Даље, једна песмица у свим емисијама, изнова и изнова? НЕ.

Сет принципијелних причица се тражи. Не метафора, не бајки, не басни, него о фундаменталним међуљудским односима. Дакле, подаци, циљеви, идеје и мере. Причице. Темељ.

Презентација је боља реч од конференције. Али је ипак разбијање магле неопходно. Зна се ко шири маглу овде, да - то су ликови изгмизали из кумровачке школе фпн.

ziggy said...

ovo "moje" se i odnosi na ponavljanje narativa jer da obrazuju novinare, to ne da je "malo teže" nego je bukvalno nemoguće. ali moraju da ponavljaju dok se ne uvere da je novinar ako ne razumeo, ono makar zapamtio taj narativ.

da osmisle pričicu - to zahteva i vreme i dodatni napor pa opet je daleko jeftinije od brzojava koji se u roku od par sati pretvori u svoju suprotnost. ta je vest na blicu probila 1000 komentara a nova, "bolja" vest nema ni 100. pri čemu, ovo uopšte nije prvi put da se stvari ispravljaju u hodu, svaka od ideja koja je izašla iz M.P. se danima ispravljala po štampi.

Vlada said...

Ekonomski novinari u Srbiji su ekonomski nepismeni. Njima treba sve da sažvaćeš inače ništa ne kapiraju.
Više im leži estrada.

Unknown said...

Pozdrav blogerima iz IBD sa Canary Wharfa.

Redovno pratim blog, pa bih zeleo da podelim moja 2 centa. Mislim da je PR u poslednje vreme prava katastrofa. Prosla prica o "ministru stranom placeniku" je na simpatican nacin razresena postom na B92, ali iz ove ce se teze izvuci jer je u pitanju kritika same politike. Bez obzira da li je nova prica posledica novinarskog bezobrazluka, ministarstvo je na kraju odgovorno i trpice posledice. Mozda je vreme da nadjete nekog iskusnog spin majstora da vam radi publicitet. Kakofonija sa Krsticem se nije smela dogoditi. Moj licni utisak je da je situacija mnogo gora nego sto ova vasa anketa predstavlja.

Preporucio bih da se sada zakon o radu zapakuje u omnibus sa univerzalnim pravom na zdravstvenu zastitu. A sada bi i ministar trebalo da obidje nekoliko protesta radnika koji nisu imali zdravstveno osiguranje, i da obeca da ce uzeti interese radnika kao prioritet u ZoR na taj nacin. Da budemo realni to zaista ne bi trebalo mnogo da kosta.

Sa obzirom da Min. priv. ocekuje jos 2-3 teska zakona, treba razmisliti i da se oni odjednom donesu da bi bilo lakse zbog PR-a, jer sem besplatnog zdravstvenog osiguranja nema puno stvari kojima se moze kompenzovati.

Treba platiti neke TV spotove kojima se top 5 mera jednostavnim recnikom kaze (poput http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U ). Mozda dodati neku meru poput 100.000 dinara stimulacije za zaposljavanje svakoga ko je bio nezaposlen duze od 3 godine i/ili stariji od 50 godina. Ovo bi se isplacivalo na rate preko 2-3 godine u obliku odbijanja od poreza. Mera minorno kosta jer ovakve radnike retko ko zaposljava danas. Treba jasno reci da je ovo zakon za nezaposlene i obespravljene. Treba napraviti brosuricu koja ce se deliti uz Kurir i Blic, sa tabelom koja poredi stari/novi zakon i zakone drugih drzava. Obrazovati populaciju je najbolji lek. Pomoci da se nezaposleni organizuju (miting?) da podrze zakon jer im povecava prava.

Nemojte zaboraviti da je na vama velika odgovornost da ne kompromitujete nase ideje, sto je dugorocno veca steta nego da ode ministar ili vlada.

Jovan Galtić said...

Canary,

Dobar komentar. Treba ih tući njihovim oružjem. Sindikati su laka meta. Pod hitno zaposliti iskusnog PR majstora.

Anonymous said...

"Preporucio bih da se sada zakon o radu zapakuje u omnibus sa univerzalnim pravom na zdravstvenu zastitu."

Да се не лажемо:
универсално право на здравствену заштиту захтева укидање рфзо и државног здравствственог система.

Изрод ФПН-а је на овој страни тврдио да је приватно осигурање економски инфериорно у односу на државно 'осигурање'.

Таква замисао не само да је интелекуално и идејно недоследна остатку, него је на више нивоа штетна и има сврху очувања положаја професорске касте клиничких центара и лошег медицинског особља.

Lazar Antonić said...

Lepo receno Canary. Interesantno pitanje je zasto su omnibus zakoni popularni u americi i engleskoj ali ne i u srbiji? Verovatno zbog razlicitog izbornog sistema. Sa proporcionalnim sistemom, gde partijski lideri a ne poslanici odlucuju sta ce proci u parlamentu, i nema potrebe da se stvari komplikuju u vidu omnibus zakona. Takodje popularna podrska ekonomskim temama nije neophodna. Dokle god su aktuelni Kosovo i EU, Ekonomija je side-show.

Sa druge strane, slazem se da je popularizacija korisna i mislim da ste dali par odlicnih predloga.

Anonymous said...

Закони су раздвојени само у уму невештог законодавца. Закони не делују појединачно него у спрези међусобној. Зато не постоји никакво правило које их издваја а да то није оно које разликује законодавце и идеје, циљеве и мере (законске).

Реформа законима не обухвата само један закон, чак ни онда када се само један закон примењује јер и тада постоји утицај на више закона из исте или сличне материје - континуум.

Оно што је овде изнето као предлог је неконзистентост реформе у форми преваре. Више од тога, она открива вредносни суд који је подпуно обрнут од онога који (прави, искрени) либерали имају: социјалистички, неефикасни, скупи и на крају злочиначки државни програм се представља као нешто добро а оно што је либерализација и корисна реформа као нешто лоше.

Aleksandar Stevanović said...

@ svi

Samo napred, svi inputi dobronamernog sveta su o.k, nesto od toga sto predlazete mi radimo ili hocemo da radimo, neke premise nisu tacne, ali to ne znate jer niste insajderi. Ali da krenem redom.

Imamo ideju da uvedemo softver koji bi u realnom vremenu pratio knjigovodstvo drzavnih firmi, ali za pocetak firmi u restrukturiranju. Uopste podrzavamo sve sto je e-government. Da li ce doneti popularnost, sumnjam.

Kada je rec o postepenosti lansiranja to smo i planirali, ali je trenutna situacija takva da vam planovi mnogo ne vrede.

Omnibus je o.k. ali za to moramo imati situaciju da se nesto veze u paket. Mi imamo jedan takav paket koji nije prosao u oktobru. Da li ce biti volje ne znam, ovaj paket od cetiri zakona je dobrim delom zasluga SB, a nama je odlicno dosao da guramo reforme.

Za novinare sam saglasan, ali mi druge nemamo. Vremena i ljudi nemamo, a bogami ni sredstava da mozemo da im sricemo po 2 sata. Dan je uzasno kratak i za tih 20 sati ne mozemo trositi vise vremena na promociju potrebno je da bude efektnija. Tu su sve stvari dobrodosle, i to vrlo konkretne.

Inace one konferencije od 90 minuta drzimo svakog meseca. Ne menjaju one stvari. Odustati necemo, a bogami necemo ni pasti kao junaci.



Anonymous said...

Министарство привреде нема снимке конференција, аудио или видео

youtube канал где почетни снимак промовише заостале ит концепте (а и како би другачије)

Anonymous said...

Svakako mora nesto da se radi sa PR-om. Ako nista drugo kukajte ljudima koji drze marketinske agencije da savetuju i pomazu oko strategije, sigurno imaju razumevanja za sve ovo (prvi mi padose na pamet Zanetic, Milenkovic...). Outsorsujte taj deo price inace ce sve ostalo da zakopa.

Aleksandar Maksimović said...

Ne znam da li je radite svesno ili ne, al ova klasična class warfare priča o ušuškanim radnicima u državnim preduzećima, parazitima, sindikalcima itd. je prilično efektna. Prvo, većina ljudi zna nekog ko radi za državu pa je svesna koliko se tu stvarno (ne) radi, a iako ne znaju onda im proradi zavist kad vide koliko su ovi drugi povlašćeni u odnosu na njih.

Nexus said...

Kada smo kod marketinga i reformi, jel postoji neki blog ili tekst koji bi odgovorio na većinu kritika sindikata i levičara, poput na primer ovde - http://www.youtube.com/watch?v=M4TenwLPfGY&feature=sharenoembed&list=PLPwev9vNc7Vrr57WueijBvgJllsXbAhjR

Bilo da na njih odgovori pozitivno, "da, to je tačno i tako mora jer..." ili da ih obori kao besmislene.
Znam da je ta kritika ideološki obojena, ali su to i dalje stvari koje se pominju i po komentarima običnih građana, pa možda ne bi bilo loše osvrnuti se na to, bez obzira sa koje strane dolaze.
Pozdrav

ziggy said...

ha, kao da mu je tata rtb bor ostavio u feud a firma kao da se razvaljuje od profita.

veseljak nije zaradio nijednu platu, s obzirom da mu nije uspelo ni rukovođenje sastavljanja elementarnog knjigovodstvenog izveštaja a kamo li da je prima svakog meseca, i to u firmi koja bespovratno ždere budžetski novac.

dobro je što ovakve stvari isplovavaju.

Anonymous said...

Kako savetnik Stevanović komentariše ovo?

"Povodom navedenog teksta, Radulović je danas na svom Fejsbuk nalogu napisao da je njegov savetnik Aleksandar Stevanović bio neoprezan u telefonskom razgovoru sa novinarom lista "Danas".


"Sasvim je sigurno da ćemo i ubuduće praviti ovakve greške u komunikaciji i ja i moji saradnici. I to u najboljoj želji da nešto objasnimo i odgovorimo na postavljena pitanja. Naučena lekcija je da sa mesta u izvršnoj vlasti, pa bilo to i savetničko mesto, sa novinarima na žalost ne možete voditi akademske razgovore i ne možete odgovarati na sva pitanja koja postavljaju. Posao komunikacije sa medijima sa ove pozicije tek učimo", naveo je Radulović. "

ziggy said...

stevanović je sam o tome pričao, pre radulovića. pitanje nekako nije na mestu.

Anonymous said...

ma ne, nije mi namera da provociram ali ovde se priča o greškama u medijskom nastupu, te sam ovo naveo kao ilustraciju.

ovakve stvari su kao rođene za dalje spinovanje i puštanje magle od strane onih koji su na suprotnoj strani.

inače, ja podržavam donošenje ovog zakona o radu.

Aleksandar Stevanović said...

@ vrabac

nije to ni bio medijski nastup, rec je o razgovoru koji nikada nije autorizovan i gde su nazalost kljucne stvari prenete pogresno. A za spin su onda dusu dale. Tako da ovakve stvari cine upitnim proces naobrazbe novinara.

S druge strane, toliko sljama nas trenutno napada, da i ovo ulazi na slican nacin u taj kos, iako znam da novinar nije bio tendencion.

Saša said...
This comment has been removed by the author.
Saša said...

Stevanoviću,

reforme koje Radulović preduzima su u načelu dobre, ali dajem glavu da su osuđene na propast. Ni najbolji zakoni na svijetu ne mogu pomoći, ako imamo pravosuđe kao što je naše. Drugim riječima, od donošenja dobrih zakona, važnija je mogućnost njihove sistemske primjene. To u sadašnjoj situaciji nije moguće. Reforma svih reformi treba da bude reforma pravosuđa, kako bi ono konačno postalo nezavisno i efikasno u presuđivanju, a zavisno prema poreskim platišama od rezultata svog rada. Sve ove reforme što Vučić pravi su labudova pjesm, sve dok se ne uhvati pravosuđa. Nama je jedino potrebna vladavina zakona. To je važnije čak i od toga kakvi su ti zakoni. Isključivo u smislu za i protiv tržišta.

ziggy said...

(...)ali dajem glavu da su osuđene na propast
----
uopšte nisu. da ih je lako izvesti - verovatno nije ali da je zrelo, zrelo je kao nikada.

Vladimir said...

@Mad Max Manus

"Закони су раздвојени само у уму невештог законодавца. Закони не делују појединачно него у спрези међусобној. Зато не постоји никакво правило које их издваја а да то није оно које разликује законодавце и идеје, циљеве и мере (законске).
Реформа законима не обухвата само један закон, чак ни онда када се само један закон примењује јер и тада постоји утицај на више закона из исте или сличне материје - континуум.
Оно што је овде изнето као предлог је неконзистентост реформе у форми преваре. Више од тога, она открива вредносни суд који је подпуно обрнут од онога који (прави, искрени) либерали имају: социјалистички, неефикасни, скупи и на крају злочиначки државни програм се представља као нешто добро а оно што је либерализација и корисна реформа као нешто лоше."

Jednim zakonom ili grupom zakona ne može se ništa uraditi. Samo se vrtimo u vrzinom kolu. Neophodno je: doneti novi ustav, restaurisati monarhiju, vratiti ljudima otetu imovinu, rasformirati UDB-u i pohapsiti zločince, a zatim privatizovati i liberalizovati. Kako, ko, kada - to ne znam.

ziggy said...

btw, zar ne bi bilo dobro napraviti paket prelaska sa de luxe na normalnu socijalnu pomoć (ili makar na polovinu dosadašnje plate) za višak zaposlenih? radulović govori o 100k zaposlenih viška, verovatno da je brojka i veća.

ako se njima ponudi trogodišnji ugovor da sede kod kuće za pola plate, samo da ne dolaze na posao, eto promptne uštede cca 1/2 milijarde eur za budžet, do trenutka nalaska novog posla ili samozapošljavanja. sa garantovanom trogodišnom platom od cca €250 svaka banka će im dati dovoljan kredit za otpočinjanje biznisa ili poljoprivredu. drugo, za tri godine eto milijarde u budžetu.

Unknown said...

Ovo poslednje tvitovanje sa cifrom od 100.000 mi deluje da je cistom srecom proslo ok. Nijedne novine nisu prenele to kao hipoteticku pretpostavku na sta meni lici. Odlicna prilika za spinovanje.

Posle ovoga sada, ne bi trebalo pominjati cifre o visku bar par meseci, jer ne bi dobro izgledalo ako bi bile <>100k.

Ako bi se i islo u neku meru otpustanja, ja bih zadrzao neki socijalni uslov. Poput, da se ne otpustaju oni koji su jedini zaposleni u porodici ili gde je primanje po clanu domacinstva recimo ispod 10.000 dinara.

Treba biti pazljiv da se sve ovo ne pretvori u borbu protiv birokratije. Pored Dinkica koji je skoro pokusao sa tom pricom, nju je jos davno vrteo i Milosevic. Posledica je koliko mi se cini da zaposleni u gradskim upravama, imaju plate po 25.000 dinara. A upravo ta spora administracija koci mali biznis i privredu. Da budemo realni, pored celog javnog sektora njima bi verovatno i trebalo povecati plate sa ekonomskog aspekta ako bi to bilo praceno povecanjem efikasnosti.

Ako bih mogao da predlozim jednu meru sto se tice eGov, mislim da je tehnicki izvodljivo da se bukvalno zabrani bilo kakva pisana ne-elektronska komunikacija sa svim drzavnim institucijama i da se ubaci neki ok centralni sistem za upravljanje dokumentima online. Gde treba, ubaciti eKiosk kompjutere u salter salama, pa izvoli popuni formular online. Ko hoce da salje pismo - doplatna marka da bi posta skenirala i poslala instituciji kao PDF ili OCR. Bilo bi potrebno i osposobiti saltere za overe (koji postoje u svakoj opstini) da rade elektronsku overu dokumenata (potpisani zasticeni PDF) koji mozes da saljes kao da je original preko mejla. Svaki dokument koji institucija hoce da pecatira, mora da se ispuni online da dobije delovodni broj i skine kao PDF za stampu.

Ja sam recimo pre par godina radio neku legalizaciju, to je bilo kao kazna. To se moze elgantno odraditi sa nekim serovanim folderom za sva dokumenta, pa nek institucije same sve mogu da pregledaju i jedna drugoj traze razjasnjenja direktno kroz komentare.

Anonymous said...

"Jednim zakonom ili grupom zakona ne može se ništa uraditi. Samo se vrtimo u vrzinom kolu. Neophodno je: doneti novi ustav, restaurisati monarhiju, vratiti ljudima otetu imovinu, rasformirati UDB-u i pohapsiti zločince, a zatim privatizovati i liberalizovati. Kako, ko, kada - to ne znam."

Овај приступ реформама, који је актуелан очито и даље, генерално чини медвеђу услугу онима који подржавају систем, обзиром да у међудржавном систему конкуренције управо ти емигрирају те им се удео смањује. Другим речима, прилагођавање је питање времена:
релативна већина подржава монархију свуда... осим у Београду а Бг је ушао у фазу одлива становништва пре 4-5 година. Вероватно ће бити потребно још толико да Београд буде тамо где је остатак Србије данас. Са друге стране, политичка систем може али не мора да прати политичку реалност. Пошто већ доста дуго не прати, у једном тренутку ће доћи до отвореног обрачуна са онима који се ослањају на податке мри и мере сб а циљ еу.

Anonymous said...

"mislim da je tehnicki izvodljivo da se bukvalno zabrani bilo kakva pisana ne-elektronska komunikacija sa svim drzavnim institucijama i da se ubaci neki ok centralni sistem za upravljanje dokumentima online. "

Постоји разлика између технички изводљиве инсталације и технички изводљиве забране. У другом случају је технички изводљива сива и црна зона, што је некомпатибилно са либерализацијом на тржишти запошљавања, на пр. Када се говори eGov, стално се пренебегава поента исте и шта се њоме постиже те се представља као универсално решење ефикасности управе и ако није истакнуто у чему се огледа та ефикасност. Шта значи друго имати уместо неког неодређеног броја регистара један централни осим да се иницијална неефикасност и затрпавање захтевима са више места пребаци на једно? Звучи као пребацивање једне рпе камења са једном краја отока на други.

Anonymous said...

"radulović govori o 100k zaposlenih viška, verovatno da je brojka i veća"

Министар је почео да говори о стварима које не зна, нити може да зна. Откуд њему тај број, којом рачунском операцијом је дошао до њега (ако предпоставимо да се до бројева долази рачунским операцијама или мерењем у односу на нешто), зашто није 99 или 101, зашто је баш 100?

Да ли министар сматра да је, када је реч о државним монополима, у стању да боље процени оптимални број запослених са оптималним зарадама боље него што ради тржиште? Да ли је министар свој процес "обоготворења" како то обично бива када се узурпирана моћ и тренутна слава споје? Да ли је министар почео да дише неки други ваздух и пије неку другу воду?

Unknown said...

MMM,
Radulović je u tweetu rekao "pretpostavimo 15% višak". Uzeo je to kao hipotetičku pretpostavku, da bi pokazao svoju poentu sa redom veličine novca koji se godišnje baca a može da ide u socijalnu pomoć. Meni ne deluje da je imao nameru da se bavi procenom ovom prilikom, iako su mediji to tako preneli.

Milan Igrutinovic said...

14:56h Beograd

Zakona o radu odbačen, kreće izrada novog


Nacrt izmena Zakona o radu, o kojem je završena javna rasprava, biće povučen, a formiraće se nova radna grupa koja će pripremati predloge izmena tog zakona, odlučeno je danas na sastanku kolegijama Socijalno-ekonomskog saveta.

...

Na sastanku SES-a su učestvovali premijer Srbije Ivica Dačić koji je na čelu tog saveta, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, predsednik Unije Poslodavaca Nebojša Atanacković i predsednici reprezentativnih sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost", Ljubisav Orbović i Branislav Čanak.

...

http://www.novimagazin.rs/ekonomija/nacrt-zakona-o-radu-odbacen-krece-izrada-novog





Milan Igrutinovic said...

Bilo bi dobro da neko iz minprivrede pruži komentare na ceo ovaj (neuspeli) proces, kao i šta to znači za privredu, zapošljavanje, rast, položaj nezaposlenih i njihovu perspektivu.

Unknown said...

Sta je sa onom inicijativom pokrenutom od strane, ja mislim, Libeka, da se postavi elektronski brojac (kako se vec kaze) javnog duga?

Anonymous said...

Nastavljaju se razgovori o izmenama Zakona o radu

"Ističe se daje dogovoreno da se sva sporna pitanja vezna za zakone o radu, privatizaciji i stečaju rešavaju putem socijalnog dijaloga između Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca."

Злобник би приметио да незапослених у Србији нема али нећемо ваљда да се бавимо популизмом сада? :)

@Canary Wharf

"Radulović je u tweetu rekao "pretpostavimo 15% višak". Uzeo je to kao hipotetičku pretpostavku, da bi pokazao svoju poentu sa redom veličine novca koji se godišnje baca a može da ide u socijalnu pomoć."

Зна се шта је буџетски корисник а шта порески обвезник, зна како се нешто оптимизује а како се врши политичка арбитража - другим речима, уместо да се фокусира на квалитет услуге и сеже за популарном подршком, он улази у преговоре са интересним групама.
Сам пао, сам се убио - нема елементарно политичко образовање, оно које разграничава како се нешто ради од онога што није могуће, оно што разликује однос према јавности од односа према Партији.

Anonymous said...

Инжењер електротехнике или принудни стечајни управник - скица за портет Саше Радуловића#

"Ништа све ово изнето не би значило да овај исти министар нема тако стравичан и пун мржње однос према свему што чини државу и њен јавни сектор, а готово поклонички према свему што чини приватну иницијативу! Више о његовим економским ставовима можете наћи на његовом блогу на сајту Б92, а посебно препоручујем текст дипломираног инжењера електротехнике Саше Радуловића под називом „Које су нам економске мере потребне“."

ziggy said...

opa, nspm odabrao saradnika za virusologiju da kritikuje elektrotehničara.

nego, u komentarima koji idu iz MPriv a koji se tiču državne prezaposlenosti bi valjalo da se kaže koje su ciljne grupe tj. gde su viškovi posebno izraženi, jer teško da su lekari i slične profesije neki poseban višak. ovako kako je priča puštena, ona je totalno neselektivna i trese se ceo budžetlijski aparat bespotrebno. pretpostavljam da i u tom aparatu ima dosta njih kojima bi svanulo od svake razumne racionalizacije.

ziggy said...

auh...

Anonymous said...

Згажен Радула и екипа му.
Згажени.

Изазивач оборен по гонгу у првој рунди.

Јунаци (који то нису) покошени пре боја и без обуке.

Испечени и поједени за ручак од стране канибалистичке касте.

Ево, подригују дивљаци управо :)

Јадни кукавци!

Anonymous said...

Радио телевизија фашиста: Закон о раду иде на дораду

о-раду-на-дораду

Милан said...

Оставка и оснивање сопствене странке, па да имам за кога да гласам.

ziggy said...

Министар је почео да говори о стварима које не зна, нити може да зна. Откуд њему тај број, којом рачунском операцијом је дошао до њега (ако предпоставимо да се до бројева долази рачунским операцијама или мерењем у односу на нешто), зашто није 99 или 101, зашто је баш 100?
---
reako je "oko 100k". međutim, to je realno podcenjena brojka.

a evo i zašto:

broj zaposlenih u javnom sektoru u republici srbiji:


2003: 510k
2004: 512k
2005: 493k
2006: 487k
2007: 480k
2008: 487k

izvor

Anonymous said...

@ziggy

Другим речима, министар пореди пропалу економију са... самом собом?

Шта чини тај јавни сектор и зашто је јавни сектор?
Ако се на тај начин арбитрира са запосленима, онда ће могуће одпуштање бити политички условљено а не тржишно вођено.

ziggy said...

otpuštanja iz javnog sektora 2014. mogu jedino i biti političkom odlukom, to da ne bude nikakve zabune. ali ne zato što javnom sektoru fali radne snage, već zato što ee naopakom politikom tržište kidnapovano.

btw, da ne bude zabune: nije radulović poredio zaposlenost sa samom sobom nego ja, osporavajući njegovu krajnje umerenu procenu. srbija danas, u odnosu na 2003, ima 200 hiljada više zaposlenih u JS a manje društvenih/državnih preduzeća nego onda + negativnu demografku stopu.

posle dinkićevog masterovanja ekonomijom, ovde ni trava ne raste.

Anonymous said...

"otpuštanja iz javnog sektora 2014. mogu jedino i biti političkom odlukom, to da ne bude nikakve zabune. ali ne zato što javnom sektoru fali radne snage, već zato što ee naopakom politikom tržište kidnapovano"

Ако се рецимо, цео јавни сектор преведе у приватни и тржишни, онда ниједно потенцијално одпуштање неће бити политички одређено него искључиво тржишно - баш као и висина зарада.

У супротном, јавни сектор ће се задржати овакав какав је а партије на власти ће користити политички критеријум за одпуштање а не било који други. И даље ће бити буџетски корисници а не порески обвезници. Могуће је и извесно да ће квалитет услуга пасти значајно а да ће се клијентелизам учврстити.

ziggy said...

btw, nije loše povremeno potsetiti javnost da sindikati kod nas imaju apsolutno neslavnu ulogu u privatizacijama; pokušavam da se setim ali ako me pamćenje ne vara, sindikati nisu naročito borili da zaustave neuspehe tokom privatizacije.

bunili bi se tek kada bi im neuspešna privatizacija i razvaljivanje tih preduzeća oduzelo privilegije usled potpune nemaštine.

poslednje saopštenje je komplikovano ali je ok. moglo je da stane bukvalno u 10 rečenica: pozdravljamo sve polušaje dogovora ali se protivimo donošenju odluka na neformalnim skupovima, pa makar se oni vodili u vladi srbije, protivimo se nepozivanju ključnih ovlašćenih aktera (MinR i MinPriv) o zakonima koje je vlada jednoglasno usvojila, insistiramo da se dosledno sprovode zakoni, itd, sa još eventualno par reči objašnjenja.

meni sve ovo liči na predizborni manevar sns-a, tj da se zakoni odlažu za posle izbora a da ppv ne želi da rizikuje (pred)izborni rezultat.

Vladimir said...

@Mad Max Manus

"Изрод ФПН-а је на овој страни тврдио да је приватно осигурање економски инфериорно у односу на државно 'осигурање'."

Da li ste videli ovo: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1166019

Taj čovek je seronja. Kao i većina tih pojava na FPN-u. Čime se uopšte bave ti ljudi? Šta je taj FPN? Kada bismo bili normalna država, taj ne bi mogao da nađe posao, ne bi ga niko uzeo ni kafu da kuva. Da li je ikada zaradio neki novac na tržištu? Nije. Da li je ova naša država idealna za takve kreature? Jeste. Izvinjavam se zbog nepristojnosti, ali tako stoje stvari. :)

Vladimir said...

@Mad Max Manus

"Изрод ФПН-а је на овој страни тврдио да је приватно осигурање економски инфериорно у односу на државно 'осигурање'."

Da li ste videli ovo: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1166019

Taj čovek je seronja. Kao i većina tih pojava na FPN-u. Čime se uopšte bave ti ljudi? Šta je taj FPN? Kada bismo bili normalna država, taj ne bi mogao da nađe posao, ne bi ga niko uzeo ni kafu da kuva. Da li je ikada zaradio neki novac na tržištu? Nije. Da li je ova naša država idealna za takve kreature? Jeste. Izvinjavam se zbog nepristojnosti, ali tako stoje stvari. :)

ziggy said...

Prema njegovim rečima, ako se od ovih zakona odustane, to je siguran znak da reformi neće ni biti

ali to uopšte ne mora da bude tako.

kataklizma srpske ekonomije je dovoljno odmakla tako da reforme izgledaju kao nešto oko čega baš i nema izbora, slično kosovu - decenija izgubljena na gubljenje onoga što je sloba već izgubio ali konačno je presečeno.

ono što bi valjalo utvrditi pre nego što se mahne ostavkom, da se ne bi naknadno gutale posptvene reči, je zbog čega ppv/sns odlaže donošenje zakona o radu; prva i direktna asocijacija je zato što ga takvog, naprosto, neće;

druga bi mogla biti da ne želi takav predlog iz taktičkih razloga, tj upravo zbog izlaska na izbore, nakon čega bi sns takav zakon sa obnovljenim legitimitetom i bez potrebe dogovora sa manjim partnerima poput sps i krkobabića, svom silinom podržala.

nemojte se istrčavati, pogotovo ne bombastičnim izjavama.

Anonymous said...

@Vladimir

Тачно је то што је написао - да високо школство служи као механизам прерасподеле од оних који не могу приуштити студије ка онима који могу.

Али то нису деца него пунолетни грађани и уводити критеријум према приходима родитељима је дискриминитивно и безправно.

Даље се не предлаже чак ни проширење базе, већи захват (и поред тога што се стално пребацује да није довољно школовано становништво), не предлаже се ни протржишна реформа у пуној мери него достизање идеала државе блогостања :) у циљу зајемчених платица университетске касте како би се наставило лиценцирање обзиром да се не дотиче ни квалитет студија ни-где.

Од свих питања која су отворена у вези са школством ("Čime se uopšte bave ti ljudi? Šta je taj FPN?") - текст се бави пребацивањем камења са једног места на друго :)

Предузеће мрамор:
Камен по камен
и опет само камен!

Speaker said...

Off-topic, dibidus, izvinjavam se svima, a naročito Aleksandru, daleko od toga da me sudbina reformi gospodina Radulovića i njegovog tima za koje zdušno navijam i reklamiram ih po Evropi i Aziji, :) ne zanima, naprotiv, ali ovih dana se na ulicama Kijeva krvari, pa imam sebičnu želju da čujem šta Slaviša, kao mudar čovek koji odlično poznaje ovu nesrećnu zemlju, misli o tome ili, eventualno, i kakav razvoj događaja prognozira :)

Slaviša Tasić said...

Speaker, nisam siguran ni koliko je poznajem. Na primer nisam očekivao da će Janukovič da bude baš ovoliko lud. Oni su imali sličnu situaciju kao Srbija, posle DS i URS lopovluka pitanje je bilo koliko gore može da bude sa radikalima. I ispalo je da nije gore, štaviše za sada je bolje. A u Ukrajini je posle jednih lopova došao još gori, koji je još i siledžija.

Dobra stvar je međutim da su mu oligarsi uglavnom okrenuli leđa. Možda hedžuju ali svejedno, nekoliko najvećih je podržalo opoziciju još u decembru. Jer prvo, doveo je svoj klan i gube kontrolu nad njim, a drugo, mnogim se isplati trgovina sa Evropom jer to što oni prodaju Rusija već ima. Čak i deo njegove ekipe iz Donjecka.

Loša stvar je što se ovome ne nazire kraj, zemlje podeljena ali onako u nijansama, nema oštrijih granica kao recimo u Belgiji što bi olakšalo neku regionalizaciju. A i svejedno niko neće regionalizaciju.

Speaker said...

@Slaviša
To je, čini se, zemlja, kao i Srbija, koju što više znate o njoj, to je manje poznajete :)) U svakom slučaju, ovako sa distance i iz pozicije nekoga ko nikada tamo nije bio, i ne sprema se uskoro, najčudnije mi je što ni jednima ni drugima s gledišta autsajdera sasvim logična opcija neke meke, ili, čak, tvrde podele zemlje izgleda ne pada na pamet. Kavlobag, Kavlovac, Vivovitica... ? :))

Vladimir said...

Dobrodošli Speakeru, stari lafe! Šetate se tamo po Azijama? Telo Vam je u Indokini, a srce i dalje u Evropi? :)

Vladimir said...

@Mad Max Manus

"Tачно је то што је написао - да високо школство служи као механизам прерасподеле од оних који не могу приуштити студије ка онима који могу."

To je otkrivanje tople vode. Ili bojlera. Nego, da li sam ja umislio ili je i on neki savetnik u vladi?

Anonymous said...

"Nego, da li sam ja umislio ili je i on neki savetnik u vladi?"

Jeste.

Anonymous said...

Ovaj tekst Dušana Pavlovića je težak promašaj,razumem ja da on čovek ima državu blagostanja kao ideal ali primer koji navodi sa prijemnim ispitima jednostavno nije tačan. ideja prijemnih ispita na fakultetima nije ,,peglanje" socijalnih razlika već filtriranje onih koji kao studenti mogu odgovoriti na studijski program(jer u SFRJ kad je smišljen takav način ulaska nije bilo niti razmatrano peglanje socijalnih razlika na taj ili slične načine). Najprostije rečeno profesore interesuju oni koje mogu da nauče a ne njihovo finansijsko stanje.

Ovo je slučaj koji se često sreće u državama kao našim gde se neke elementarne stvari preskaču kako bi se stiglo do nekih viših ciljeva,nema se namera uspostaviti elementarna pravna država,sa minimalnim seto pravnih normi koje poštuju SVI nego se odmah trči za primerima skandinavskih modela kao da mi sutra možemo sve to uraditi. Kad bi se na neki način i pokušalo naterati da boljestojeći studenti sami plaćaju svoje studije,bez obzira na prijemni može se sa sigurnošću tvrditi da bi se te imovinske karte fališrale jer to je modus operandi veđ viđen ovde milion puta(onda naravno stremeoci višim idealima bi predložili kazne kao protivmeru,a znamo kako se i toga Srbljaci boje i u kakav fijasko bi se prtvorila ovakve glupost).

Ovo je klasičan primer onoga što sto puta ponavljam a ekonomisti ni ne postavljaju pitanje,eksternalije su jako glup pojam koji će kao idealni fiktivni fenomen svi slabopoznavaoci ekonomije ma na kom mestu bili iskoristiti za konstruisanje modela kao sredstva za ostvarivanje svojih ,,viših" ciljeva...još jedna zavrzlama uvedena od strane ekonomista koja kad dopadne ruku centralnim planerima(narošito popularnim u Srbalalja) jao kuku nama...

Vladimir said...

@MMiillaann

"Ovaj tekst Dušana Pavlovića je težak promašaj,razumem ja da on čovek ima državu blagostanja kao ideal ali primer koji navodi sa prijemnim ispitima jednostavno nije tačan."

Naravno da je tekst promašaj. Iz prostog razloga jer je ideja promašaj, jer je koncept promašaj, jer je matrica promašaj, jer je doktrina promašaj. Jer je teorija promašaj. Tako to obično biva kada se neko zavuče u sobu, spusti roletne, pa počne da čita. A život je negde drugde. Pozdravio vas Kundera. Ove njegove besmislene spekulacije su na nivou nekog od sekretara bivšeg ministra prosvete, koji je na pitanje zašto školujemo studente koji će jednog dana otići u inostranstvo i tamo naći posao odgovorio - "Oni će slati novac u državu."

Speaker said...

@Vladimir
Zahvaljujem, bolje vas našao :) Više se ne šetam, bio sam u Majci Aziji više od mesec dana, uspešno preskočio božićnu i novogodišnju freneziju, i već pet-šest dana se ponovo privikavam na evropsku bljuzgavicu i, još mnogo gore, izopačenu potrebu da se svaki dan nešto radi :))) Uzgred, odgovor ministra je odličan primer kako jedna takva trogloditska spodoba od maloumnih pretpostavki, koristeći totalno kretensku i posuvraćenu logiku može, kad Fortuna Imperatrix Mundi umeša svoje ironične prstiće, doći do sasvim ispravnog zaključka: novčane doznake emigranata su verovatno, kako, koliko se sećam, toga stigne par milijardi evra godišnje, bez konkurencije najuspešnija srpska industrija, pa, iako nisam siguran kakav je tačno ROI, jer je teško izračunati koliko je para ubačeno u suludi socijalistički obrazovni sistem čiji sam i sam (srećom, uprkos formalnim kvalifikacijama, većinom samouki) produkt, to čini obrazovanje jednom od uspešnijih investicija jugosrpske udbaške diktature, pošto od gomile drugih ne da nije bilo nikakve vajde, nego se samo multiplicirala šteta :)))

Vladimir said...

Speaker, pošaljite mi jednu deviznu doznaku, poskupele cigarete u otadžbini. :) Elem, da li je istina ili trač da ste dobili NIN-ovu nagradu za roman Tai? I da ste poslali onog glumca da Vas odglumi? :)

Anonymous said...

samo jedan mali komentar kao neka forma ličnog zaključka o ovim reformskim zakonima,

Do sada sam verovao da se Srblji mogu promeniti od danas više ne. Poslednji naslov ,,hvala ministru Raduloviću ujedinitelju" koji kao niti jedan sindikalni vođa nije uspeo ovog dana da ljude ujedini u neradu,štrajkom upozorenja je mojoj malenkosti definitivan dokaz da ovoj zemlji nema spasa...niko ne jebe 3 posto sindikalce,al zato kad treba da se ne radi javni sektor je jedinstveniji nego kad smo išli u boj na Kosovu.
Lični potez koji planiram da uradim koliko god brzo budem mogao,da se trajno dokopam/ukopam u neko anglosaksonsko ili nemačko govorno područje,znam da ni tamo ne teče med i mleko i da se radi 5 puta više i odgovornije ali ovo zajebavanje sa mojim zdravim razumom je prevršilo svaku meru. Ovde su vođe slepe,neradnici vode radnike,glupi pametne i jebo sve ako ja znam kako nismo do sad propali u zemlju i nestali i sve više mi odzvanjaju mudre očeve reči da je ova zemlja odlična šta su joj radili. Daleko od toga da sam ja uobrazio da ja treba da budem Vožd,ali i da mogu duboko bih se zapitao da li bi ikome sa tri grama mozga pala na pamet takva glupa ideja da ovoj necivilizovanoj skupini,plemenu pre,iko pametan bude vođa jer ko god im ne ispostavi njihove nerazumne zahteve bude bukvalno giljotini podvrgnut. Ovde je glupost sveprisutna i nema nikakvih naznaka da će se za jotu sistemski promeniti. Na kraju ne zamerite mi na ogorčenju,skuplja se to bezmalo pola decenije od kako sam najpre preko katalaksije a posle putem ovog vrlog mesta,svemoćnog jutjuba i mises.org počeo da proučavam Hajeka,Mizesa,Rotbarda,Salerna i ostale,znam da ni na Zapadu oni nisu dovoljno cenjeni ali ovde je egoizam podpolugnut sa masivnom Gordošću toliko sistemski zapaćen,da samo oni koji su izistinski glupi mogu da dokažu da mogu da vode,zajedno sa strahom od Velikog Vođe,al pošto imam neki uvid kako psiha čoveka funkcioniše vidim da naš novi Vožd je otelotvorenje onog ženskog polnog organa koga ne smemo da imenujemo radi cenzure,jer se ne boji ni Miška ni Đikija ni narko bosova alk zato kad mu nepismeni sindikalci zaprete povuče se smrznut prethodnopomenuti organ...al zato mu smetaju ,,dežurni širitelji pesimizma" neki pukim slučajem univerzitetski profesori tipa Zec,Popović,Prokopijević i slični čije je mišljenje daleko manje relevantno od sindikalnog. Kad se pamet počne formirati na ulici a van škole,vreme je da se beži. Na semestar od diplome ETFa meni ovo više ne treba...hvala svima

andrijapfc said...

Men' se cini ljudi da ste vi, na moju veliku zalost, pukli. Vucic nece trpeti ovo direktno prozivanje putem medija. Radulovic leti iz vlade vrlo brzo.

Mislim da ste bili previse neiskusni za ovako nesto a da vam je uz to falila podrska politickih aktera koju u sustini nikada niste imali. Mada, otpor reformama bi bio ogroman okreni-obrni, jer ste doista uleteli u pravi osinjak (sta osinjak, strsljenak).

Nema mnogo nade za ovu zemlju, bar dok ne udarimo totalno glavom u zid.

Nemanja said...

"Do sada sam verovao da se Srblji mogu promeniti od danas više ne"

Tako vam Isusove utrobe, Milane, nije valjda da, figurativno receno, jos uvek verujete u vilenjake :D Cini mi se da je neki Gedza napisao:

"Ja ocekujem da kapitalisticko-komunisticki frankenstajn nastavi da zivi dok ne udesi svog tvorca"

-Mene ako se sete (na Dan bezbednosti), sete (*ceshlja kosu) :D

Inace, taj frankenstajn se pokazao u Ukrajini ne samo kao zilav, te podlozan daljinskoj kontroli, nego i sadisticki nastrojen prema svome tvorcu, pa se zadovoljiti nece brzom likvidacijom

Radnik said...

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=01&dd=23&nav_id=803724
"Orbović je rekao i da nije sporno da se i sindikati zalažu za reforme javnih preduzeća, ali da smatraju da nije potrebno da zbog toga neki ostanu bez posla jer, kako je naveo, da postoj ivišak zaposlenih onda ne bi bilo stalnih zapošljavanja u tim preduzećima."

E ovo postaje neizdrzivo vise.

ziggy said...

ovo već postaje potpuno jasno, stranke i strančice se ukopavaju, slede izbori.

kanura said...

https://www.youtube.com/watch?v=ewdH52YiyCA

https://www.youtube.com/watch?v=rja1MbHz1rg