Pages

08 April 2013

Tužan dan

Danas je liberalni svet, a posebno onaj koji bi sebe nazvao liberalno-konzervativnim, ostao bez jedne od svojih ikona. Margaret Tačer je bila jedna od dve zvezde konzervativne revolucije i odradila posao koji je bio neverovatno težak, vrativši Ujedinjeno Kraljevstvo sa puta raspale socijalističke države u pravcu ozbiljne tržišne demokratije sa visokim nivoom ekonomske slobode. Meni je lično Gvozdena Ledi uvek inspirisala, a ono čega se napre setim su sledeće stvari koje će jednog lepog dana možda biti i deo agende u Srbiji.
- Razlikovanje šta je ispravno, a šta je popularno.
- Nazivanje stvari pravim rečima, a meni je bilo uvek slatko kako je dala pravu dijagnozu tadašnjeg argentinskog režima.
- U jednoj privredi treba da postoje  profitabilna preduzeća, a  ova druga ne treba da postoje, barem ne na grbači poreskih obveznika.
- Štrajk glađu nije argument.
- Progresivno oporezivanje je krađa.
- Levičari mnogo više mrze bogate i sposobne, nego što vole i poboljšavaju položaj siromašnima.
Margaret Tačer je, što je najbitnije, intuitivno razumela logiku i etiku kapitalizma. Iznad svega, imala je jednu bitnu karakteristiku koja je na kraju umesto nje dovela mediokriteta na čelo UK - nepopustljivost u borbi za ispravne, ali nepopularne stvari.

Počivaj u miru.

18 comments:

YoKey said...

R.I.P. Iron Lady

Aleksandre, koliko god da je zadovoljstvo čitati tvoje tekstove, često mi je tvoj stil pisanja prilično nejasan, npr:

"Iznad svega, imala je jednu bitnu karakteristiku koja je na kraju umesto nje dovela mediokriteta na čelo UK - nepopustljivost u borbi za ispravne, ali nepopularne stvari."

Nikako da dešifrujem ovu rečenicu, da shvatim kako je bitna karakteristika koju je imala M.T. na kraju umesto nje dovela mediokriteta na čelo UK.

Steinbrecher said...

Zaista tužan dan, pridružujem se svemu što je Aleksandar rekao i prilažem link sa poslednjim nastupom M. Tačer u parlamentu:

http://www.youtube.com/watch?v=rv5t6rC6yvg&feature=related

Mislim da niko nije jednostavnije i ubedljivije objasnio levičarsku opsesiju (ne)jednakim primanjima nego ona u ovom govoru ("He would rather have the poor poorer, provided that rich were less rich").

Slava joj!

Aleksandar Stevanović said...

Nepopustljivost ju je kostala podrske vlastite partije na kraju, ona nije izgubila izbore.

YoKey said...

Hvala na objašnjenju, ipak potrebnom, čini mi se, rečenica je po sebi prilično enigmatična.

400 bad request said...
This comment has been removed by the author.
400 bad request said...

Magaret Tacer je podrzavala Hrvatsku i Bosnu u ratu protiv Srbije. Ako se dobro secam, pozivala je jos na pocetku rata (ratova) da NATO vojno intervenise protiv Srba.

S druge strane, na primer, Novak Djokovic je u to vreme, a i kasnije, bio na srpskoj strani.

Lazar Antonić said...

"S druge strane, na primer, Novak Djokovic je u to vreme, a i kasnije, bio na srpskoj strani."

Kad je tesko, Djokovic.

400 bad request said...

Inace, Tacerka je danas omrazena u Britaniji. Evo, pogledajte ovaj sokantant video iz 2008, gde se sprdaju s idejom o njenom ceremonijalnom pogrebu: http://youtu.be/xmmomV-ax-s

Sa strane, njena vladavina u popularnoj kulturi u Britaniji ima status propalog predsednikovanja Dzordza Busa mladjeg, a ne Ronalda Regana, o kojem se u Americi ipak govori s postovanjem.

Vladimir said...

@400 bad request

Smatram da ste zreli za jedno dobro predavanje.
Retki su državnici moćnih država koji su pozivali na ljubav među narodima i mir u svetu. Prizivam sećanje, jedino mi Gledston pada na pamet. Iskusniji ljudi od mene tvrde kako politika Engleske nikada nije bila moralnija nego li kada je Gledston bio prvi ministar i vođa liberala.
Tačer je, uz Regana, zadala smrtonosni udarac SSSR-u, imperiji zla. Da oni to nisu tada odradili, Vi biste danas verovatno tucali kamen na nekom jadranskom ostrvu.
Nakon pada Berlinskog zida, sve države istočnog lagera su užurbano bacale petokrake tamo gde im je i mesto - na smetlište istorije. Samo je Milošević, sa svojom JNA kamarilom, na čelu nosio taj crveni pentagram. Srbija je početkom devedestih bila poslednji bastion boljševizma.
Koliko Vi imate godina? Ako smatrate da premijer jedne supersile treba da se bavi humanitarnim radom, onda ste sinoćne komentare pisali isuviše kasno. Mleko se pije nakon crtanog filma, a potom se mora ići na spavanje.

jouissance said...

@400

re: pop-kultura & maggie
Sta to tacno dokazuje? Samo to da je lakse biti levicar u dusi, nego liberal u mozgu. To je isto kao sto na primer: da sada izadjete na ulicu i postavite pitanje o evoluciji, ogromna vecina onih koji uopste smatraju da je evolucija naucna istina, ima poptuno pogresno osnovno shvatanje te istine, tj misli da smo nastali od majmuna, a ne da samo imamo zajendickog pretka.

Popularna/masovna kultura i ukus apsoultno imaju svoje bitno mesto u analizi drustvenih pojava, ali ne kao bilo kakav dokaz u nekom diskursu koji bi trebalo da obuhvati tananije interpretacije ili dublje kompleksnosti te pojave.

Ako nista drugo, to bi pre objasnilo zbog cega je danas biti nastrojen levom kolektivizmu postalo neka vrsta nulte/pocetne pozicije. Pogotovo levom, pogotovo u zemljama koje nikada nisu prosle kroz eksplicitni komunizam.

Plus: ogroman broj, na primer, UK bendova potice iz zaista radnickog sloja. To nije ista vrsta bias-a kao sto su PolCorrectness i neki americki oblik levicarenja koji provejavaju Hollywoodom.

jouissance said...

Btw, Maggie & pop culture:
http://youtu.be/DQ6TgaPJcR0

Bojan said...

pogledajte dobar blog budimca na temu tacer. http://blog.b92.net/text/22257/Tacer-revisited/
ocekivao sam vise kriticnosti ovde

Anonymous said...

Да је Тачерка заиста имала мозга и петље, она би ПРВО променила монетарни систем, овако је само утабала пут за Блера и ово данас.

http://blog.b92.net/text/22250/Dama-sa-mozgom-i-mudima/

Unknown said...

@jouissance
Nije rec o pop bendovima, vec o velikoj vecini srednje klase, kao i radnicke klase tj velikoj vecini gradjana, i jos recimo 90% Wels-a, ceo univerzitetski establisment, mediji itd itd.
Britanci se drze nekih standarda u javnom zivotu, tj konvergiraju jednom misljenju, koje je cesto konzervativno, to se kod njih zove politicka korektnost.
Zapanjujuce je da je u Uk danas postoji siroki konsenzus o tome da je Tacerka bila ruzan san. Cak i bez obzira na klasu.

Vladimir said...

Ni sam ne znam na koliko sam gluposti o Margaret Tačer naišao za ovih par dana. Kao da je njenom smrću oslobođen glupi duh iz boce.
Dvoumim se da li da vam održim grupno predavanje, ili, pak, svakom pojedinačno.
Kao prvo, što se tiče njene popularnosti, kako u periodu obavljanja funkcije prvog ministra , tako i danas. Dakle, čitajte sada pažljivo. Margaret Tačer je postala prvi ministar zato što je imala većinu u skupštini. Svaki poslanik koji ju je podržavao je dobio većinu u svojoj izbornoj jedinici. Dakle, ona je imala većinu u biračkom telu, pri važećim pravilima većinskog izbornog sistema. I tako 3 (slovima: tri) puta. Možda je svima vama koji ste formirali svoje ličnosti u totalitarnim ili autokratskim režimima to pomalo čudno, ali tako funkcionišu demokratija i parlamentarizam u Britaniji. Što se tiče njene sadašnje "popularnosti", kada se već raspitujete, ona iznosi oko 50%.
Neko je spomenuo "radničku klasu". A ja, na žalost, ne poznajem dovoljno dobro marksističko učenje da bih prokomentarisao tu sintagmu.
Pretpostavljam da oni koji pljuju pokojnicu imaju od lektire dva pamfleta i tri flajera. A siguran sam da svi do jednog rade u javnim preduzećima, gde su ih ubacile mamice, tatice, i strankice.
Neki od vas su postavljali linkove na blog B92. Parafraziraću Gvozdenu Ledi, kada je replicirala vođi laburista u parlamentu.
"Čitaću to kada budem umro. Tada ću imati vremena za gluposti."

Bojan said...

Vladimire ti sve vec znas, zasto bi zaboga gubio vreme na citanje. Ili pak ne mislis vec samo delas sto je takodje pohvalno. Tvoje lekcije su veoma sture, molim za jos! Na kraju ton ti je potrebno malo moderirati ovde.

Vladimir said...

Bojane, ako Vas nešto interesuje, Vi izvolite pa pitajte.

Unknown said...

Iron lady, rust in peace.