Pages

24 October 2012

Poslovno okruženje

Novo Doing Business rangiranje Svetske banke.

17 comments:

hasd said...

Makedonija na visokom 23 mestu. Interesantno, tema za raspravu. Gde je taj obecani raj na zemlji, prosperitet koji ce nastati liberalizacijom? Zasto odbija da dodje u Makedoniju?

Navuhodonosor said...

Gruzija je na visokom 9. mestu, ispred Irske koja je na 15. mestu, prosperitet odbija da dođe u Gruziju?

Bojan said...

Bas to rekoh pre neki dan, investicioni boom u Makedoniji je vidljiv golim okom :) Salu na stranu, DB se odnosi na odredjene uslove poslovanja a ne na atraktivnost odredjene lokacije.

Aleksandar Stevanović said...

Gruziju malo jase njen severni sused. Inace uslovi za biznis su odlicni i to ce se valorizovati. Sto je jos bitnije, blagodareci Ivanisviliju koji je prethodnih godina stajao iza Sakasvilija, mnogo je ucinjeno na promeni kulture. Njima su liberali mejnstrim, privatizacija je potpuna, zdrav razum vodilja. Ako bude srece za Gruzine, stajace u Evropi na prvom mestu sa Estoncima.

Marko Paunović said...

"prosperitet odbija da dođe u Gruziju"

Prosle godine stopa rasta od 7%, ove se ocekuje 5%. Malo li je na ovu krizu?

Inace, NIKO NIKADA nije tvrdio da su ovo iskljucivi faktori za investicije i ekonomski rast. Naravno da mnogo zavisi i od resursa, obrazovanosti stanovnistva, regionalne stabilnosti, politicke stabilnosti, velicine trzista i tako dalje.

Ali, to su uglavnom stvari na koje je tesko ili cak nemoguce uticati na kratak rok, dok je Zakon o izgradnji ili Zakon o poreskom postupku mnogo lakse promeniti.

Takodje, trazenje individualnih izuzetaka je skroz bez veze metodologija, poput izjave "Genetika nema veze sa visinom, poznajem jednog tipa koji je visok, a roditelji su mu mali." Naravno da ima izuzetaka, ali je pitanje tendencije - da li su ekonomski slobodnije zemlje u proseku razvijenije? Mislim da je odgovor "Da" vise nego lako potvrditi. Pravo pitanje je sta je uzrok a sta posledica.

Pavle Mihajlović said...

Marko džaba se trudiš. Sigurno je za biznis mnogo bolje da se firma osniva 100 dana, da su takse 2000 evra i promenljive, da se porez plaća na jednom šalteru u glavnom gradu i da se za dobijanje dozvole za gradnju mora potrošiti 145 dana i dve ekološke takse. Sigurno, sigurno je to bolje za biznis. Ali sigurno!

Navuhodonosor said...

Marko Paunović said...
"Takodje, trazenje individualnih izuzetaka je skroz bez veze metodologija, poput izjave "Genetika nema veze sa visinom, poznajem jednog tipa koji je visok, a roditelji su mu mali." Naravno da ima izuzetaka, ali je pitanje tendencije - da li su ekonomski slobodnije zemlje u proseku razvijenije? Mislim da je odgovor "Da" vise nego lako potvrditi."

Naravno, ja se upravo sada bahćem jednom tehnologijom koja se zove 'data mining', Gruzija bi u ovom slučaju bila klasičan primer 'outliera’, to su odstupanja koja se u data miningu eliminišu da ne bi pravila zabunu.

Pavle Mihajlović said...

Ima još jedan kolokvijalni naziv za rudarenje podataka. A to je štelovanje podataka he he. Statistika je kao bikini, sve pokazuje al ništa ne otkriva

Pavle Mihajlović said...
This comment has been removed by the author.
Navuhodonosor said...

Prema projekcijama MMF-a životni standard u Gruziji će dostići sadašnji nivo životnog standarda u Srbiji tek negde 2017. godine.

Pavle Mihajlović said...

I to pokazuje šta?

Navuhodonosor said...

Pokazuje da je Gruzija totalno prsla pod Sakašvilijevom diktaturom. Inače 2005. godine u vreme Koštuničine Vlade Srbija je proglašena za zemlju koja je najviše napredovala u poboljšalju poslovnog okruženja.
Zašto Svetska banka hvali Srbiju

Navuhodonosor said...

Da, i korupcija je značajno smanjena u vreme Koštuničine Vlade, indeks percepcije korupcije je 2004. bio 2,3, a 2008. 3,4, to je KLJUČNI podatak koji ovi sa B-92 izbegavaju da pomenu u Insajderu dok pljuju po DSS-u. I prosečna godišnja stopa ekonomskog rasta je bila 6%.

Marko Paunović said...

Ne pokazuje da je Gruzija prsla pod Sakasvilijevom diktaturom, nego pokazuje da joj je startna pozicija bila veoma losa.

Uostalom, niko ovde ne tvrdi da je Gruzija bogata zemlja, vec tvrimo da je sve manje i manje siromasna.

Sto se Kostunice tice, nije mi nikako jasno kakve veze on ima sa ovom pricom, ali zelim da se, sve jedno, slozim. Tempo reformi za vreme prve vlade Vojislava Kostunice je bio mnogo brzi nego za vreme vlade Mirka Cvetkovica. To je cinjenica, ja to uopste ne sporim. Zato ni ne glasam za DS.

I ovo oko rasta je tacno, ali mislim da je to ipak mnogo vise rezultat spoljnog okruzenja.

Navuhodonosor said...

Marko Paunović said...
"Tempo reformi za vreme prve vlade Vojislava Kostunice je bio mnogo brzi nego za vreme vlade Mirka Cvetkovica."

E pa eto, to volim da čujem :) Da se taj tempo reformi nastavio tj. da Tadić nije pobedio na izborima 2008. godine danas bi GDP per capita u Srbiji bio verovatno negde oko $10.000. Inače ovde na strani 41 možete videti da je i kreditni rejting Srbije rastao u vreme Koštuničine Vlade.

Marko Paunović said...

"Da se taj tempo reformi nastavio tj. da Tadić nije pobedio na izborima 2008. godine danas bi GDP per capita u Srbiji bio verovatno negde oko $10.000."

To se naravno ne bi desilo. Svet je upao u krizu, ali nije to najvaznije.

Kao sto nemam problem sa time da kazem da je prva Kostunicina vlada sprovodila reforme brze nego Cvetkoviceva, isto tako nemam problem ni da kazem da sam se ozbiljno uplasio Kostunicine kosovske i spoljne politike, narocito nakon paljenja americke ambasade. Ocekivati neke investicije i rast u takvim uslovima je, mislim, nerealno.

Navuhodonosor said...

Marko Paunović said...
"Kao sto nemam problem sa time da kazem da je prva Kostunicina vlada sprovodila reforme brze nego Cvetkoviceva, isto tako nemam problem ni da kazem da sam se ozbiljno uplasio Kostunicine kosovske i spoljne politike, narocito nakon paljenja americke ambasade. Ocekivati neke investicije i rast u takvim uslovima je, mislim, nerealno."

A kakvu abhazijsku i južno osetijsku politiku je vodio Sakašvili?
To bi bio otprilike isti slučaj kao kada bi se Srbija graničila sa SAD a predsednik Srbije odluči da pošalje vojsku na Kosovo i VBR-ovima zaspe Bondstil (američke vojnike u sastavu Kfora) i Albance koji imaju držaljanstvo SAD. I još pusti naše vojnike da evo ovako divljaju po Prištini nad ljudima koji imaju državljanstvo SAD.