Pages

24 October 2012

Američki izbori, Donald Trump

Nadam se da Saša ne zamera što umećem ovu diskusiju u njegovu za srpske čitaoce vrlo korisnu seriju postova American Politics 101.

Ja volim da pratim određene "marginalne" pojave na američkoj sceni. To mi se čini zabavnijim i instruktivnijim od analiza da li će tamni Obama sa Havaja da pobedi, ili svetli Obama iz Masačusetsa, bez ikakve razlike po bilo koga. Jedna od tih "marginalnih" stvari je takozvana teorija zavere oko Obaminog rođenja, i raznih drugih nejasnih okolnosti njegovog života.

Donald Trump je danas izbacio vrlo interesantan video u kome nudi da uplati 5 miliona dolara u bilo koju dobrotovornu organizaciju koja Obama odredi, pod uslovom da ovaj objavi sve svoje transkripte i aplikacije sa koledža, kao i aplikaciju za pasoš.

Reakcije medija i komentatora koji ne prate "birterske" teme je bila iznenađenje i čak podsmevanje: Trump je juče ceo dan najavljivao veliko saopštenje koje će dramatično da se odrazi na Obaminu kampanju. Odmah su se pojavile spekulacije da je on došao do nekih dokumenata o razvodu Obame i Mišel do koga je navodno skoro došlo u jednom trenutku, da ima dokaze o Obaminom korišćenju droge i slično. Sada se pojavljuje konačno u javnosti, ali nema nikakvih spektakularnih vesti, samo nudi pare za sirotišta ako Obama objavi podatke o svom školovanju i pasošu: Trump ludak, Trump komedijaš, Trump samo hoće publicitet - ko bi još nudio tolike pare za takvu glupost, osim ako mu cilj nije da bude u centru pažnje po svaku cenu.

Naravno, Trump jeste i komedijaš i osoba željna publiciteta, ali ovde postoji jedna mnogo dublja dimenzija stvari koju kritičari ne razumeju: objavljivanje Obaminih školskih transkripata, podataka o školarinama koje je dobio i o aplikaciji za pasoš mogu da budu fatalni po njega. Oni koji se podsmevaju Trumpu nisu dovoljno informisani. Najpre, pre nekoliko meseci se pojavio podatak da je Obamina izdavačka kuća koja je štampala njegovu prvu memoarsku knjigu (koju je većim delom napisao Bill Ayers) u zvaničnoj brošuri kojom predstavlja Obamu kao autora pisala je da je on rođen u Keniji i odrastao u Indoneziji! Taj podatak je zvanično ostao sve do 2007, dok Obama nije krenuo u predsedničku kampanju i shvatio da bi to moglo da bude opasno. Objašnjenje koje su dali Obamin agent i njegova kampanja je naravno smešno: da je podatak o kenijskom rođenju stajao tu "greškom" skoro 15 godina i da Obama to nije primetio. Ali, za "konzervativne" idiote je i to bilo dovoljno.

Naravno - i tu dolazimo do veze sa transkriptima i školarinama - to ne znači da je Obama zaista rođen u Keniji. Mnogo verovatnije je da je on smatrao za njegovu opštu i političku promociju mnogo korisnijim da fingira kako je rođen u Keniji i odrastao u Indoneziji, ne bi li time sebi dao nedostajući multikulti šmek. Da je priznao da je rođen i odrastao na Havajima (superluksuznoj turističkoj destinaciji), odgajen u belačkoj porodici više srednje klase, išao u najbolje privatne škole isključivo sa belom decom, to ne bi bilo dovoljno seksi za jednog istaknutog predstavnika afroameričke zajednice sa političkim pretenzijama. Štaviše, vrlo je izgledno da je Obama tokom svojih godina na Harvardu i Kolumbiji aplicirao za školarinu kao strani student. Svedok koji je boravio u kuči Bil Ayersa je izjvaio da su mu tokom 1980 otac i majka Bil Ejersa predstavili Obamu kao "stranog studenta" kome oni pomažu. I to je glavna caka sa transkriptima sa koledža: ne toliko da su Obamine ocene i skorovi na standardizovanim testovima verovatno ne mnogo impresivni, već pre svega fakat da bi ti transkripti pokazali da je on dobijao školarinu kao "strani student". Zamislite naslov u novinama "predsednik Amerike se na koledžu predstavljao kao stranac da bi unapredio svoju karijeru".

Stvar sa pasošem je takođe vrlo zanimljiva i ima vrlo iznijansiranu pozadinu koja ima veze sa (falsifikovanim) sertifikatom rođenja: Trump traži dokumente o apliciranju za pasoš iz sledećeg razloga: Obamina majka se udala za indonežanskog državljanina kad je Obama bio klinac i odvela ga da živi tamo. Po svemu sudeći, Obamin očuh ga je usvojio, što je po tadašnjim indonežanskim zakonima značilo da se on mora odreći američkog državljanstva i primiti indonežansko. Postoje podaci da je Obama čak putovao u Pakistan sa indonežanskim pasošem. No, najvažnija stvar je da ukoliko je ovo tačno, Obama je morao da aplicira za američki pasoš po povratku u Ameriku, što bi dokazalo da on ne ispunjava uslove da bude predsednik jer se u jednom trenutku bio odrekao svog američkog državljanstva. I druga stvar, ukoliko je zaista Obama bio usvojen, po havajskim zakonima njegovo ime bi moralo u sertifikatu rođenja da bude promenjeno, tj dodato prezime njegovog očuha. Dakle, dokumenti o datumu apliciranja za pasoš bi direktno dokazali ono što je i ovako prilično jasno, naime da je takozvani sertifikat rođenja koji je Obama pokazao, i na kome nema očuhovog prezimena, falsifikat. I da je on čak lagao o svom zvaničnom imenu u sertifikatu rođenja!

Eto, to su razlozi zašto Trump nudi pare sirotištima za ove naoko besmislene dokumente. Naravno, ne očekujte nikakvu podršku tome od strane glupe partije, jer je njima važnije da održe integritet političkog sistema i privid respektabilnosti funkcije predsednika, nego da saznaju istinu ili čak da njihov čovek pobedi.

6 comments:

Anonymous said...

Privid respektabilnosti funkcije predsednika? Da ne dajemo malo oduška emocijama?

Anonymous said...

ali zato Gardijan razrešava-Obama neće da pokaže diplomu jer Tramp neće da pokaže svoju. U proseku,bebe sa sposobnošću primitivnog komuniciranja sa svetom bi imale jači argument od Gardijana. Al opet ovo je vreme političke korektnosti,ništ me više ne čudi...
,,Ništ' ne znam - dok ne dođe pivo"
samo u normalna vremena pivo je bilo kinta,al đaba sve otvorio je Tramp i 5 milijona vrednu pivu al ovima preči lični integritet Velikog Im Vođe od bede u podsaharskoj Agrici(npr)

Željka Buturović said...

"Vrlo je izgledno da je Obama tokom svojih godina na Harvardu i Kolumbiji aplicirao za školarinu kao strani student."

od kad sam ja u americi, generalno govoreci dosta je teze upisati se i/ili dobiti skolarinu ako si strani nego domaci student. mnogi univerziteti ni danas ne daju nikakve stipendije strancima za undergrad a law schools retko daju stipendije i domacima. mozda je u obamino vreme bila drugacija situacija ali mi to ne deluje mnogo verovatno.

Anonymous said...

Šerif Joe je moj idol i gadi mi se naprosto kako se federalna država ponaša prema njemu. Ali svejedno mi je teško vjerovati u ove fore sa krivotvorenjima certifikata, itd. Koliko toga Obama skriva, deseci ljudi bi morali biti uključeni u to. A nisu sigurno svi milijunaši... prilika da se nekako dokazi doture nekome Trumpu koji bi sigurno istresao 5 a možda bi se s obzirom na uloge u igri našlo i 50 milijuna dolara, takva prilika bi bila nešto što se ne propušta.

Npr koliko Obama može dati tehničaru koji je na kompjuteru složio lažni certifikat? Sigurno ne mnogo. To bi napravio neko iz njegovog tima ko je lojalan, ali lova je lova.

Thomas said...

Meni je jasno, da je neko prilično glup. Ili je to Trump (pa onda i Janković i ja) - ili je to večina Obaminih simpatizera.

Nema druge.

tiki said...

@Thomas
Jednostavno postoje likovi koji se lože na tipove kojima se nezna ni ko im je ćaća, ni di su se rodili , jesu li se iđe krstili ali ih oni doživljavaju ko svoje .Druga Srbija je puna likova koji vjeruju u broza i nadaju se obami