Pages

12 October 2012

Dobra vest iz Slovenije

Bernard Brščič imenovan je na mesto državnog sekretara u kabinetu premijera za rad i socijalna pitanja.

Ako niste čuli za njega, Bernard je beskompromisno tržišni ekonomista, austrijske orijentacije. Ovde ili ovde možete videti šta misli o EU, evru ili o državnom monopolskom novcu uopšte. Ne znam da je neko sa takvim stavovima bio na visokoj državnoj funkciji, pa još negde od Bohm-Bawerka.

Ne samo to -- još pre desetak godina, kada smo proveli nekoliko dana na jednom seminaru, mene je zapanjilo njegovo poznavanje ne samo ekonomije, već i istorije, umetnosti, politike i valjda svega čega smo se dotakli. Nedavno je bio u Beogradu na konferenciji u čast Stiva Pejovića i ponovo sam mogao da se uverim u isto. 

Biće vrlo interesantno videti kako će se sada snaći. Njegovi ekonomski kredencijali su bez mrlje, ali praktična politika nameće ozbiljna ograničenja. Srećno. 

3 comments:

charlie said...

Biće vrlo interesantno videti kako će se sada snaći. Njegovi ekonomski kredencijali su bez mrlje, ali praktična politika nameće ozbiljna ograničenja. Srećno

Bio je on meni mentor kod diplomskog ali kakve ima sada stavove (on je za lošu banku što je po meni neprihvatljivo kao liberalcu: http://www.finance.si/sircelj_banke_bo_se_treba_dokapitalizirati_1_579371) nisam baš uvjeren, da če išta promijeniti. Osim toga ovaj job dobio verovatno zbog toga što ga je izgubio na ekonomskoj fakulteti u LJ. Naime nije doktorirao u roku. Tako, da mislim, da se "veselite" bez realne osnove...

(jm) said...

No no, ne ministra, ampak državnega sekretarja v kabinetu vlade. Se pravi svetovalec predsedniku vlade.

Slaba banka je za vsakega liberalca nesprejemljiva. V normalnih razmerah. Za konkretni primer pa nimamo dovolj podatkov, da bi res vedeli. Po vsem skupaj, bi sicer sam raje videl stečaj banke, ampak to je lahko resen problem. Širši od največje banke.

Slaviša Tasić said...

Ja sam onda to pogrešno preveo, iz vesti mi se učinilo da je to isto. Izgleda mi kao neko dupliranje funkcija.