Pages

11 October 2012

Krugmanova knjiga

Dušan Pavlović ima prikaz:

Ne znam šta domaći ljubitelji Krugmanovih ideja misle o njegovoj argumentaciji kojom brani javnu potrošnju, ali rekao bih da su prilikom Krugmanove nedavne posete Srbiji svi prećutali činjenicu da problem privrede Srbije nije psihološki, već strukturalni. Domaća privreda je nekonkurentna, jer nema šta da ponudi domaćem i svetskom tržištu. Problem konkurentnosti privrede Srbije ne može da se reši još većom potrošnjom, kursnim prilagođavanjem ili drugim fiskalnim ili monetarnim merama, već reformom privredne strukture koja, umesto na mitu o velikim stranim investitorima koji će doći iz daleka, doneti velike pare i rešiti sve naše probleme, počiva na malom preduzetniku koji može da pokrene i ugasi preduzeće u roku od pola sata, a da ga to malo košta. Jedina državna aktivnost u tom slučaju treba da bude unapređenje poslovnog okruženja i sprečavanje rasipanja javnih para.

4 comments:

Pavle Mihajlović said...

Drugi deo potpisujem. U prvom delu postoji jedan značajn propust u analizi a to je da kakav god bio uzrok "manje štednje" građana banke i dalje imaju više nego dovoljno sredstava za investiranje što pokazuju i ekstremno niske kamate. Naravno govorim o Svetu ne Srbiji. Već je ranije Slaviša pisao o dilemi šta je razlog pojave poput "zamke likvidnosti" a rekao bih da to nije manjak državne potrošnje i manjak privatne potrošnje. Slični strukturni problemi koji važe za Srbiju važe i za veći deo zapadnog sveta koji je postao opterećenj regulacijom, visokim porezima i režimskom neizvesnošću. I dalje se veoma intenzivno investira u industrije koje nemaju veliki udeo investicija u visoko regulisanu fizičku proizvodnju (IT, telekomunikacije), ili u sektore koji su debelo namazani subvencijama (zelena tehnologija, autoindustrija kod nas itd.)

Odnosno, Krugmanove ideje su se pokazale pogrešnim i u SAD. On uvek može da se brani da je govorio 3 hiljade milijardi stimulusa a bilo je samo 1000 milijardi, al da je bilo 3 rekao bi 5 i tako dalje.

Nemanja said...

"Problem konkurentnosti privrede Srbije ne može da se reši još većom potrošnjom, kursnim prilagođavanjem ili drugim fiskalnim ili monetarnim merama"

Nakon ovoga zapitao sam se da li je, moj omrazeni, Dusan Pavlovic ekonomista ili je vise FPN-ovac..

Onda, u ostatku teksta usledila je potvrda skepse:

"Međutim, pošto
više nema lokalnih valuta, neophodno je da evro devalvira (samo kada bi
Nemačka na to još pristala), što je jedan od načina kako je moguće da svi
troše više."

Ako evro fleksibilni kurs, onda evro depresira != devalvira!!!

Slaviša Tasić said...

Nemanja,

Čak i ako ima terminoloških nepreciznosti, DP je bolje razumeo i objasnio Krugmana nego najveći broj naših ekonomista; premijera i ministre da i ne pominjem. Valjda je to važnije od terminološkiih začkoljica. (Mada se i ja kao i Pavle više slažem za drugim nego sa prvim delom.)

Inače i ja često pišem devalvacija iako znam da se navodno pravilno kaže depresijacija. Nema potrebe robovati konvencijama, ja mislim da srpskom bolje stoji i jasnije zvuči jednostavno "devalvacija", bez obzira na vrstu kursa. Sad u knjizi sam tako pisao, samo sam u fusnoti napomenuo da to inače zovu depresijacija.

Nemanja said...

Ako dobijem besplatnu Kindle verziju tvoje knjige mozda te necu tuziti Aleksandru Zivkovicu i Danici Popovic za jeres :D