Pages

14 September 2012

"Kvantitativno popuštanje" 3

Helikopter Ben je upravo objavio da kreće sa novom rundom štampanja para: 40 milijardi dolara mesečno za hipotekarne hartije (MBS), prevashodno one izdate od strane Fannie i Freddie. Kad dodate već postojeće programe podsticanja istih hartija, mesečno štancovanje konfeta će da ide po stopi od 85 milijardi $. S tim dodatkom da QE3 nije jednokratna mera nego će da traje dok se ekomomija ne oporavi a možda i duže. Dakle, logika je vrlo jasna i neoboriva: pošto je tržište nekretnina doživelo 2007-08 krah, u čemu su MBS, posebno one garantovane od strane GSEs igrale odlučujuću ulogu, šta logičnije ima nego da se štampanjem svežih triliona podrže te iste MBS i izazove novi bum istih infladiranih nekretnina? Samo zatucani srednjovekovni fetišista zlata i ljubitelj "deflacije" i večite depresije, ne bi video genijalnost cele ideje. Mislim da je sledeća faza da Fed počne da kupuje "staro gvožđe i akumulatore" da bi stimulisao "metalurgiju i sirovinsku bazu". Ili krševe iz Detroita, što mu dođe na isto. Jedino to još ne kupuje.

Reakcija tržišta, predividiva: delirijum oduševljenja na berzi, zlato skočilo 35 dolara po unci u jednom danu, na 7 mesečni maksimum! Analitičari i respektabilni ekonomisti infantilno oduševljeni: najčešća metafora je kako je helikpter Ben izvadio "bazuku", što možda i nije neprecizan opis budućih ekekata ovog ludila. Kad bazuka za nekoliko godina temeljno odradi posao (izazove novi balon i krah tržišta), isti geniji će verovatno tražiti atomsku bombu da se njome obnove ruševine.

10 comments:

Dorćolac said...

Nevezano za temu, još jedna "iznenadjujuća" vest:

http://www.businessinsider.com/jesse-benton-ron-paul-mitch-mcconnell-2012-9

ridjobradi said...

"Bernanke: QE Added More Than 2 Million Jobs"

wow ako to stampanje novca zaista kreira poslove ne vidim zasto ne bismo stalno stampali do pune zaposlenosti. Ne znam zasto se dozvoljava tim nekim preduzetnicima da kao nesto pokusavaju i izrabljuju napacen narod, neka nam lepo FED nastampa svima po potrebi ovaj svet ce biti pravednije i lepse mesto za zivot.


Jednostavno izgleda da hipokriziji moderne ekonomske misli nema granice.

elCoyote said...

Debt Bomb - Dominic Frisby
I srebro je skočilo 7$ po unci

Speaker said...

Kakav maloumnik, i on, i trenutna administracija čiji kontinuitet se, između ostalog, ovim potezom takođe trudi da obezbedi.

ridjobradi said...

Paul Krugman's Baltic Problem

ac-dc said...

Moze li neko da objasni u cemu je stos sa tim baltickim cudom? Mora biti da gledam u pogresan grafik?

tiki said...

Polu off topic
Zna li neko kakva je Putinova monetarna politika.Štanca li on pare ko Ben i Branko Mikulić ili je "stipsa" pa se stiso

elCoyote said...

@ac-dc
Neko je svojevremeno rekao da postoje male laži, glupe laži i statistika i to u prevodu znači da ako ja jedem meso a ti samo kupus u proseku nas dvojica jedemo sarmu.
Za predpostaviti je da je onaj ko je gulio kupus pod rusima bio srećan a verujem da se ništa nije ni promenilo za većinu i posle rusa. Nezaposlenost bila velika i rukovodstvo je moralo nešto da uradi i smislili su genijalan plan: Great Latvia Success Story

elCoyote said...

PS
Češka nije baltička zemlja već jugo-istočna Nemačka pokrajna gde žive Čehinje, pravi se Oktavia, dobro je pivo i Prag je lep grad.

Aleksandar Maksimović said...

A jel moguće da ova politika ne da očekivane rezultate (i posledično ne dovede do novih balona), već Amerika nastavi da stagnira ala Japan poslednjih 20 godina (samo sa duplo većom nezaposlenošću od njih)?