Pages

15 September 2012

Baron Josif Delano KoperfildDanas obnoviteljska eklektika bez premca.Pretpostavimo da, na primer, ja ne znam išta o ekonomiji i da sve što je megalomanski i potpuno nepotrebno obećano posmatram samo seljačkom zdravom logikom i iskustvom vlasnika SZR/STR.
Prvo, sumnjam u sve što kaže uvaženi JDK. Kako su nekada voleli da kažu, istorijsko pamćenje u Srba je dugo (čista budalaština inače), ali meni je još u sećanju ona čuvena protoindustrija traktora, berzanski bumovi, multiplikatori i šta još ne sve. Ima tu cela zbirka bajki, a kao što znamo bajke su upravo to, štivo koje treba da zabavi i pouči konzumente. Iako se često govori da neke od bajki živimo punim plućima sve analize govore da su u pitanju jako skupe predstave sa vrlo neizvesnim pozitivnim efektima. Ili narodski rečeno, ne vidi se kada na 100.000 mesta štrpneš po 100 evra, ali kada na jednom mestu pljusneš 10 miliona na gomilu izgledaš prilično sposobno.
Drugo pitanje je ako niko na celom belom svetu i u rodnoj grudi nije hteo deceniju i malo jače da uloži u neke pogone, šta to može da se promeni u Srbiji 2012/2013, osim da se skrka neviđeno mnogo para iz budžeta i još poneko legalno podmiti da dođe u Srbiju. Ali, problem je što para u budžetu ne da nema, nego duva vrlo neugodan vetar, pare se dobijaju samo kao bratski krediti koji jedino mogu da raduju braću, a oni koji bi trebalo da pune budžet kopne ili prelaze u sivu zonu. Ima tu i neke logike jer je država de facto legalizovala rad na crno time što je neke investitore oslobodila obaveze da plaćaju doprinose. Ako može multinacionalna kompanija da toga bude oslobođena zašto Mika, Žika i Pera da budu preduzetnici drugoga reda.
Treće pitanje je vrlo logično svakome ko je ikada zaradio novac na tržištu koju nije osnovna plata ili neka jubilarna nagrada. Otkuda bre bilo kom političaru tolika pamet pa da on zna kako je najbolje alocirati sredstva. Pa da je to moguće još bi SSSR bio živ, Kina bi bila ona iz doba Maa, a naši samoupravljači bi mogli da nastave da ne rade ono što inače ne rade. I uvek me zadivi ta esencija patriotizma i samožrtvovanja zarad naše sutrašnjice jer onaj ko zna da upravlja ovakvim grandizonim projektima sigurno bi bio tražen od najvećih privatnih giganata današnjice pod šifrom ne pitam koliko košta samo dođi da isecediš vodu iz suve drenovine.
A jedna stvar mi zaista nije jasna jer će nas to odvesti tamo gde smo se uputili sa puno entuzijazma - odakle vladi porivi da obećava brda i doline u prvoj godini mandata, iako nam se smeši sve samo ne dobre godine. Ako se po jutru dan poznaje, neće da valja.


5 comments:

Nemanja said...

Procitah da su u Svajcarkoj najvise neto plate na svetu, u gradovima Zenevi i Cirihu. Sa druge strane, poznato je da je Svajcarska najstarija konfederacija na planeti.

Nije li politicki sistem taj koji je dozvolio Mabusu Dinkicu da caruje srpskom ekonomijom vise od decenije, nije li politicki sistem taj koji je omogucio da se preko noci sahrani nezavisnost NBS, nije li politicki sistem taj koji je rusofilske snage probudio iz najcrnje zemlje i gde sada poput ambrozije nicu ponovo, sireci korov u svim pravcima..

Aleksandar Stevanović said...

Sigurno je da pas mase repom, a ne rep psom. Shodno tome i nas baron je plod sistema, da nema njega bio bi neko drugi. Njegov "uspeh" je sto je postao olicenje sistema.
Istina je za plate u SUI, ali su i troskovi zivota, vrlo visoki. Ne kazem da ne zive za gotovo red velicina bolje od Srba, ali skoro svugde usi otpadaju.

goran cvetković said...

U Cirihu zivi 20'000 (!) milionera, koji hoce najbolje puteve, najbolje zdravstvo, najbolju operu sa najskupljim svetskim dirigentom...a sve to kosta pa je za normalan svet jako skupo.
Ono sto je vaznije je da NEMA, ali NEMA korupcije a funkcionisanje drzavne uprave i administracije je milina gledati. To je kljuc za preduzetnistvo, sve drugo (subvencije, poljoprivreda, Rusi) su glasovi onih koji po magli tragaju za brzim i opstim resenjem bez po muke. Nadam se da ce sa Vucicem krenuti borba sa korupcijom, a treba nam jos jedan sa energijom, petljom i zdravim razumom da resi administraciju.
Pozdrav od Gorana iz Ciriha

Nemanja said...

Kako to da je Nusic pre jednog veka pisao o korupciji i nepotizmu drzavnih namestenika, pisao o necemu sto svi Vucicevi prethodnici nisu bili kadri resiti, ali je zato bozanstvo Vodja, hocu reci Vucic, jedini sposoban preseci taj Gordijev cvor. Nije li to nesto starije i zlokobnije..

Da li je lakse podmititi 7 porotnika ili svih 12? Dokle god opozicija nema instrumente da stopira divljanje vecine, dotle ce ljudi skloni kompromisu tavoriti na dnu, a talog izbijati na povrsinu u vidu odlicnih partijskih vojnika poput Nebojse Sline Stefanovica.

Kako je brzo pala nezavisnost NBS, tako ce sutra jos brze Mabusove ideje biti usvojene, a na napaceni zivalj ponovo navucene kamuflazne uniforme..

Filip said...

Usi jeste da otpadaju, ali uglavnom strancima jer Svajcarac lepo zaradjuje pa mu nije problem. Sa druge strane, Svajcarac u dobrom broju drugih zemalja kao da je uleteo na happy hour, sto mi nekako deluje kao srecnija varijanta.