Pages

15 September 2012

Agilno, goropadno, netačno



Premijer nam je danas goropadan. Ne slažem se da je fiskalni savet uporno ćutao kada je pravljen deficit, šta više, ali ja bih se osvrnuo na jednu rečenicu koja je logički netačna.

"Ne pada mi na pamet da slušam propagandu neoliberalnog koncepta koji je propao svugde u svetu".

Rečenica nije tačna iz najmanje nekoliko razloga:

a. Neoliberalni kapitalizam ne propada u većini država u kojima je bio primenjen. Postoje određena smanjenja i povećanja ekonomskih sloboda (što je pravo ime liberalizma) u nekim državama, ali države koje se drže tog koncepta slabo nešto pokazuju želju da usvoje socijalističke ideje, posebno ove na srpski način.

b. Da bi nešto stiglo da propadne mora da postoji neko vreme. Ako nešto nije bilo, onda ni propasti ili usponu ne može biti sklono. Sve u svemu, sigurno je da u Srbiji nikada nije bilo neoliberalnog koncepta u praksi, pa stoga isti nije ni mogao da propadne. Možda ako nategnuto tumačimo teoriju relativiteta pa da jelen padne pre nego što ga metak pogodi. Ocenu o neoliberalizmu inače daje nekoliko institucija, to se obično zove ekonomska sloboda, a Srbija je uvek svrstavana u ono što nikako ne može biti neoliberalni, liberalni ili kakogod socijalisti nazivali slobodno društvo u kome njihove priče nisu baš nešto dobro primljene i popularne. Zemlje slične Srbiji prevlađuju u svetu, ali to ne znači da su im performanse dobre.

c. I ja se odavno pitam koji će nam đavo ta nezavisna tela kada su oni ili osuđeni da kukaju kako ih političari ne slušaju ili apologete sistema. Pametni bi stručnjake već imali u svojim redovima, onim drugima to uopšte nije ni potrebno.

d. Ako i postoje primeri azijskih despotija ili latino levičarskih režima čije privrede relativno solidno rastu, Srbija nema nijedan uslov da njihove recepte primeni u praksi.



3 comments:

Ivan Jankovic said...

Ali najbolje je sto je za njega olicenje tog propalog neoliberlanog koncepta ideja da ne treba isplacivati 13 penzija ako ima 12 meseci u godini. :)

Anonymous said...

Mislim da mali Zlobica nije niti dovoljno pametan da sam razmozga te stvari oko ekonomskih sistema niti iko iz njegovog okruženja,već čovek samo čita Politiku,tamo Simić i Jakšić opletoše po neoliberalizmu...
Pokušao je bar Simiću da Begović objasni da ne samo da su mu teze netačne,već i da mu je metoda argumentovanja neekonomska al đaba ufatio se čovek po neoliberalizmu da plete pa ne pušta. Al da ne ispadne da smo gluplji nego ostali,to je jedna opšta moda,pogledajte u Rumuniji samo opšte antistrano raspoloženje,napadaju ih strani plaćenici i domaći izdajnici,pa Mađarska već par godina...

Vladimir said...

A šta drugo očekivati od njega, njega koji je izašao iz šinjela onog koji je pak izašao iz Titovog šinjela. S koca i konopca, od zle majke i još goreg oca.