Pages

14 August 2012

Tekvondo na budžetu

I neizostavno su krenule priče o nagrađivanju sportista koji su svojim medaljama ugled Srbije vinuli u još više visine. Ovog puta, za sada, nisu sami sportisti ti koji traže novac i stanove, kao što je Milorad Čavić besramno radio, već to za njih traži javnost.

Javnost ako hoće, može vrlo lako da potkrepi priču delima. Neka otvore žiro račune i neka uplate kome koliko misle da treba.

Tu inicijativu može da pokrene i Olimpijski komitet Srbije i imaju odličan primer na koji se mogu ugledati: Olimpijski komitet SAD je nevladina organizacija koja ne dobija ništa iz budžeta. I gle, protivno zakonima logike, opet su osvojili najviše medalja. 

Američki olimpijski tim, uključujući i troškove priprema i putovanja, finansira se isključivo privatnim donacijama. To se sve lepo vidi na sajtu, tamo ćete naći i tačnu strukturu prihoda i troškova. Kad se kaže da američki sportisti dobiju toliko i toliko za osvojenu medalju, to daje Olimpijski komitet koji je novac sakupio dobrovoljnim privatnim donacijama

To je bolje za budžet, ali je pre svega zdravije za društvo. Javnost tako nema šta da traži i zahteva, već može da uštedi reči i pređe na dela.

22 comments:

Marko Paunović said...

Meni Milica deluje skroz OK. Ako otvore neki ziro racun, rado cu da uplatim 1.000 dinara.

Jos jedno 10.000 ljudi i eto ga stan.

Sa druge strane, osvojila je prvu zlatnu medalju za Srbiju u istoriji, valjda neki sponzor vidi poslovnu priliku u tome.

VladimirV said...

Rusi su osvojili 82 medalje, treći su u svetu i prvi u Evropi po broju osvojenih medalja, baš mi je drago zbog njihovog uspeha, mada od njih i nisam očekivao ništa manje od 82 medalje :)

Игор Јарамаз said...

По овоме смо ми бољи.

Треба преписати рецепт из Гренаде и Јамајке...

Saša said...

VladimirV,

kakve Rusi veze imaju sa ovim postom? Na kraju krajeva, mene Rusi ne zanimaju, zanima me samo cost-benefit analiza našeg učešća, koja je, po meni negativna...

Игор Јарамаз said...

http://www.medalspercapita.com/

Marko Paunović said...

Sasa,

Na osnovu kog kriterijuma je ocena negativna?

Igore, nismo na osnovu ove liste bolji od Rusa, oni su na 34., mi na 36. mestu

VladimirV said...

A USA su na 49. mestu, ne znam odakle toliko divljenja Amerikancima i komentar da treba da se ugledamo na USA samo zato što su oni osvoliji najviše medalja a zna se da su oni 75 puta veća nacija po broju stanovnika a opet nisu osvojili 75 puta više medalja od nas...

VladimirV said...

Preterao sam, nije 75, pre će biti oko 40 puta.

Slaviša Tasić said...

"i komentar da treba da se ugledamo na USA samo zato što su oni osvoliji najviše medalja"

Gde si video taj komentar?

VladimirV said...

"Tu inicijativu može da pokrene i Olimpijski komitet Srbije i imaju odličan primer na koji se mogu ugledati: Olimpijski komitet SAD je nevladina organizacija koja ne dobija ništa iz budžeta. I gle, protivno zakonima logike, opet su osvojili najviše medalja."

Broj medalja po stanovniku u slučaju USA i nije tako impresivan, nemojte me pogrešno shvatiti, mislim da je slobodno tržište generalno dobra stvar, a na ovom blogu sam naučio (ili možda pre spoznao) kako funcioniše tržišni mehanizam :)

ridjobradi said...

@VladimirV


Pa tu i dalje ne pise da treba da se ugledamo "samo zato što su oni osvojili najviše medalja".

kanura said...

Ne moze praviti tako prosta proporcija, velicina zemlje i broj medalja. Ako je Rusija 100 puta veca od Srbije, ne znaci da ce poslati 100 kosarkaskih timova na olimpijadu, nego samo 1 koliko salje i Srbija.

Nemanja said...

"Sloga oduvek živi u 45 kvadrata, ali Predrag, Miličin tata, kaže da ume da bude teško.

Teško. Oseća čovek neku nelagodu, neki žal što nisam ispunio ili omogućio deci neki bolji veći prostor .."

Kakav neuspeh od coveka, za sve je on kriv, pa u Srbiji samo 60% mladih zivi sa roditeljima, a sa nezaposlenoscu od 30% lako je iznajmljivati svoj stan

Umesto da se ugleda na uspesne NPR. ministra Obradovica i njegov stan od pola miliona evra i 200 kvadrata na Vracaru, on samo kuka i ne vidi da zivi u banana drzavi..

Pavle Mihajlović said...

Umesto da se poredimo po broju medalja po glavi stanovnika sa Rusijom i SAD, ima logike da se poredimo sa npr Hrvatskom koja je izašla iz veoma slične sportske tradicije, ili sa Mađarskom koja nam ne beži previše po bogatsvu a vrlo smo slične veličine i društvene strukture. U prevodu mogli bi malo da prestanemo da se busamo u grudi.

Pavle Mihajlović said...

btw uopšteno je glupo poređenje medalja, jer na primer Michael Phelps može da bude vrhunski plivač i da to naplati u više takmičenja čak i sa samo dve discipline, dok košarkaš, koliko god dobar, može da osvoji samo jednu. Isto neke medalje imaju veću težinu, tipa Boltova tripla u sprintu dvaput za redom veće je sportsko čudo nego mnoge druge zlatne medalje na olimpijadi koje su ponekad čak i rezultat sudijske odluke, proste sreće ili čak dopinga. Tako da je generalno to rangiranje zemalja po broju medalja malo glupo.

Marko Paunović said...

Pavle,

Ne bih se slozio da je malo glupo. Mnogo je glupo.

ISNOGOOD said...

100% agree

Saša said...
This comment has been removed by the author.
Saša said...

Marko,

negativna je na osnovu poređenja troška odlaska i boravka naše delegacije i učinka kada su osvojene medalje u pitanju, kao i njihove reprekusije na privlačenje stranih investitora.

Prema tome, nisam kao kriterijum uzeo broj osvojenih medalja, broj stanovnika, da li nastupaju sportisti u kolektivnim ili individualnim sportisima, nego isključivo broj sprotista koji je otišao da osvoji medalje i broj sportista koji se vratio bez medalje. Naročito u individualnim sportovima, poput tenisa, u kome smo "velesila".

A na osnovu kojih je pozitivna?

Marko Paunović said...

Sasa,

Ne kazem da je pozitivna, jednostavno nemam pojma kako bih to izracunao.

U svakom slucaju, ne bi u obzir uzeo privlacenje stranih investitora. Na Olimpijadu se sigurno ne ide zbog toga. :)

400 bad request said...

Sport je u Americi subvencionisan indirektno. Pre svega preko subvencionisanja univerziteta.

Slaviša Tasić said...

Ma meni je ceo taj sistem koledž sporta idiotski. Ali barem profesionalni sport ne subvencionišu, niti tamošnji tekvondoisti, a bogami ni matemaričari, imaju "pravo" na "zaslužene" nagrade od države.