Pages

12 August 2012

Našla vreća zakrpu

Romney je objavio juče da će Paul Ryan da bude njegov kandidat za potpredsednika. Konzervativci su oduševljeni jer smatraju da je Ryan "fiskalni jastreb" koji će da dovede stvari u red, dok levičari već kreću sa kampanjom protiv Ryana kao uništitelja Medicarea i bezdušnog privatizatora svega i svačega.

Naravno, obe percepcije su jednako pogrešne, i stvorene su za propagandne potrebe oba štaba: Romneyu koji ima toliko putera na glavi treba neki lažni, plastični "fiskalni konzervativac" koga će da baci kao kosku Tea Partyju i motiviše ih da glasaju za njega. Obami treba isto tako fiktivni  "tržišni fundamentalista" kao strašilo.

Niko, naravno, ne veruje ozbiljno u te bajke o Ryanu. Ryan je tipičan establišment političar koji poslušno sledi naloge vrha stranke i nikad ne izleće: njegov čuveni plan fiskalne konsolidacije koji je uključivao reformu Medicarea (tzv means testing) je bio zapravo probni balon republikanaca, koji se pokazao loše i od tada je stavljen ad acta.I čak i taj plan je podrazumevao veći nivo poreza i potrošnje nego za vreme Bill Clintona i GW Busha, i (kobajagi) balansiranje budžeta 2040!.

Na sreću, osim propagande raznih zainteresovanih strana, mi imamo i druge, pouzdanije metode utvrđivanja koliko je neko zaista solidan kao "fiskalni konzervativac", a posebno ukoliko je taj 10 ili više godina u Kongresu, kao što je to slučaj sa Ryanom. A to je - kako je on glasao do sada? Da li njegovo ranije ponašanje opravdava reputaciju koju propagandisti pokušavaju da mu stvore danas.

Evo kratkog rezimea. Kad pogledate Ryanovo glasanje u Kongresu od 2001 naovamo jasno se vidi da je on vrlo daleko od bilo kakvog fiskalnog konzervativca. Evo spiska samo nekih stvari za koje je on glasao do sada.

- No Child Left Behind 2001 (nacionalizacija obrazovanja)
- Medicare Part D 2003 (najveće proširenje države blagostanja od Lindona Džonsona koje dodaje trilione i trilione novih obaveza u narednim decenijama za koje nema ko da plati)
- Subvencije za "affordable housing" 2006.
- Prvi ekonomski stimulus GW Busha 2008 (oko 100 milijardi dolara ukupno )
- Bailout automobilske industrije 2008.
- TARP bailout banaka 2008 (700 milijardi)
- Obamina druga runda stimulusa (192 milijarde dolara).
- Glasao svaki put za Obamino podizanje plafona za zaduživanje 2010 i 2011 (cena se meri opet u trilionima).

Čovek se ovde prosto pita: ima li bilo kakve big government nepodopštine koje su Bush i Obama smislili u poslednjih 10 godina a da Ryan nije glasao za nju? I to je uzdanica konzervativaca koji će da zavede fiskalni red?

Evo vam jedne deguntante ilustracije ko je i kakav je taj Paul Ryan. Ispod je jedan od najhisteričnijih govora u prilog TARP-u koji je iko održao u Kongresu, u kome Ryan bukvalno preklinje kongresmene da glasaju za bailout, inače će svet propasti:
 
Prijatno.

P.S. I naravno, ako ste pobojali da će vašingtonski "libertarijanci" možda propustiti da podrže ovog heroja slobodnog tržišta, nema razloga za brigu.

10 comments:

Zvonko M. said...

Ali baš... Romney je našao sebi ravnog foliranta. Da je iole ozbiljan u nameri da rešava probleme mogao je da odabere na primer guvernera Walkera iz WI. On je bar nešto konkretno uradio, obuzdao unije, skresao troškove itd.

Igor said...

Ivane:

Pa nisu samo vasingtonski "libertarijanci." Evo ih iz paleo-populisticke koalicije:

Rush Limbaugh: Paul Ryan is 'us'

Buchanan on Ryan pick: Romney ‘shoved his whole stack right into the middle of the table’

;)

ridjobradi said...

Ivane,

vidim da si u ovom starom postu govorio mnogo afirmativnijie o Ryan-u, cak i da ima deset puta radikalniji program od Ron Paula. :)

http://trzisnoresenje.blogspot.com/2010/03/ron-paulov-program.html

btw koji je Americki politicar najvise po tvom ukusu?

@Zvonko

http://www.nationaljournal.com/sunday-shows/gov-scott-walker-on-ryan-courageous-pick-20120812

Ivan Jankovic said...

ridjobradi,

to nije uopste u neskladu sa ovim, prosto zato sto u programu Ron Paula koji sam tada komentarisao nije bilo nikakvog plana za reformu drzave blagostanja. I tamo sam rekao da iako je Ryanov plan daleko od savrsenog, i zapravo vrlo nedovoljan, on bar predvidja nekakva kresanja socijalnog budzeta. Ron Paul je u medjuvremennu precizirao da on namerava da da mogucnost opt outa iz Medicarea i social securitya za mladje osobe, sto je mnogo vise pd parcijalne kvazi-privatizacije koju Ryan (kobajagi) zagovara.

Ivan Jankovic said...

igore,

Ruch je konvencionalni "konzervativac", a Bjukenen populista i etatista njagore vrste.

Igor said...

Ivane:

ma znam ja ko su oni, samo sam nedavno citao one debate koje ste vi, Slavisa i Zeljka vodili oko toga kako su Rush i Beck veci ekonomski liberali od Cato i Reasona + onaj Rothbardov Strategy for the Right tekst pa malo bockam. ;)

Igor said...

Uz to, zar nije Buchanan rado vidjen gost na mnogim paleo okupljanjima?

Predrag Popovic said...

Samo da prokometarisem na postavljeni video. Ryan-ov govor za izglasavanje TARP-a meni deluje sasvim dobro. Kada se setim 2008. godine i krize, ne secam se da smo bas imali puno drugih ponudjenih alternativa, tako da ne bih glasanje za TARP klasifikovao automatski kao katastrofalan korak. Potpuno razumem da ponekad ljudi moraju biti pragmaticni, pogotovu u situacijama kada treba doneti odluke brzo.

Pozdrav

Slaviša Tasić said...

Ne treba zaboraviti i da je TARP Bushov program pa je partijska linija tu igrala ulogu.

Ivan Jankovic said...

Slavisa,

da, ali Michelle Bachmann je isto tako republikanac, i bila je u istom Kongresu sa Ryanom, pa ipak nije glasala za TARP. I desetine drugih.