Pages

10 August 2012

Brali borovnice bez potvrde o obučenosti

Naleteo sam na sledeću vest na sajtu novoformiranog Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja. Bićete veoma srećni kada shvatite da pare koje plaćate putem poreza nisu bačene, već se koriste na polzu ubogog naroda:

Na teritoriji Vlasine kontrolisani su berači borovnica, kao i otkupna mesta u opštini Crna Trava, Surdulica i Bosilegrad. U toku kontrole zatečeni su berači borovnica bez potvrde o obučenosti berača za 2012. i ranijih godina. Oni su koristili nedozvoljena sredstva za branje borovnice, grabulje koje su im oduzete. Tokom vanrednih inspekcijskih pregleda oduzeto je 55 grabulja, a biće podneto 25 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, od čega će dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka biti podneta protiv DOO „Frigo -grand" Belanovica i DOO „Fungo - jug" Čukljenik, Leskovac.

Inspekcijski pregledi obavljeni su uz prisustvo policije i čuvarske službe PIO Vlasina.

Ne razumem mnogo toga u ovoj vesti....

1. Potrebna je potvrda o obučenosti da bi mogao da bereš borovnice??? Ja ih brao jednog leta na Kopaoniku, išlo mi je super bez ikakve obuke. Mora da sam prirodno talentovan za branje.

2. Shvatam da se grabuljama mnogo brže bere, ali mi nije jasno zašto uopšte čuvaju te borovnice? To raste u divljini, na padinama, nemamo valjda državno preduzeće koje se bavi pravljenjem džema i slatkog od borovnice, pa se ovo smatra krađom? Pobogu, propale bi da ih nisu oni ubrali, pustite bre ljude na miru.

3. Prisustvo policije??? Pa nisu ovo dileri droge, nisu švercovali heroin, nego BRALI BOROVNICE.

4 comments:

fg said...

Valjda su hteli da sprece branje borovnice cesljevima, jer navodno biljka zadobije ostecenje zbog kojeg vise ne radja.
U praksi su napravili veliki propust, jer jedino sto su uspeli jeste da pricu dovedu do beraca koji nema potvrdu o stručnoj osposobljenosti sakupljača za odgovarajucu sezonu. Dok i oni sa potvrdama beru cesljevima jer je takav nacin berbe daleko produktivniji.

Jovana Papan said...

Kad ih češljaju tim grabuljama, navodno ubijaju biljke,a borovnice su zaštićene zakonom. Inače, među beračima bude i opasnih tuča, jer je velika zarada u pitanju.

Aleksandar Stevanović said...

By the way, najjači su obračuni i mimikrije berača tartufa. Istina mi imamo više onog crnog koji manje vredi, ali opet su to lepe pare. Slično je i kod vrganja i lisičarki.

Jovana Papan said...

a da, počeli su i da kose, pa posle pokošene žbunove oberu natenane kod kuće. Tamo gde pokose, nema posle godinama branja.